Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου: «Και το 2023, επιχειρούμε μαζί. Δημιουργούμε το νέο τοπίο για τις επιχειρήσεις μας!»

Τον απολογισμό του 2022 αλλά και τον προγραμματισμό του 2023 παρουσιάζει σήμερα μέσω της συνέντευξής του στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γ. Πάππου, με το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία του νέου τοπίου για το τοπικό επιχειρείν, έπειτα από την μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας.
Ο κ. Γ. Πάππου, ο οποίος υπηρετεί αισίως τον επιμελητηριακό θεσμό επί 21 χρόνια και θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του νέου έτους, ανοίγει την ατζέντα του 2023 η οποία όπως λέει είναι γεμάτη δράσεις και παρεμβάσεις μέχρι και την περίοδο των εκλογών. «Η ατζέντα μας περιλαμβάνει και τις εκλογές αλλά προηγούνται 11 μήνες σκληρής εργασίας, γιατί πρώτα και πάνω απ΄όλα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και των μελών μας», λέει μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη «δ».

• Κύριε πρόεδρε, συνήθως ξεκινάμε την καθιερωμένη συνέντευξη στη «δημοκρατική» κάθε τέλος του έτους με απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Θα ήθελα φέτος να ξεκινήσουμε με τον προγραμματισμό για το νέο έτος, μιας και το 2023 είναι και έτος εκλογών για τα Επιμελητήρια.
Πράγματι, έχει καθιερωθεί κυρία Φώτη η συνέντευξή μας κάθε τέλος του έτους και χαίρομαι κάθε φορά που μας δίνετε την ευκαιρία μέσω της φιλόξενης εφημερίδας σας, να κάνουμε κοινωνούς τα μέλη μας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας για το έργο μας. Το 2023 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Ήδη από την αρχή του έτους η ατζέντα μας είναι γεμάτη, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο από την Διεθνή Έκθεση ΒΟΟΤ στο Ντίσελντορφ, που αφορά όλο το φάσμα της θαλάσσιας αναψυχής καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες γύρω από αυτό, όπου και εκεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα έχει το δικό του περίπτερο εκπροσωπώντας τα νησιά μας και τις επιχειρήσεις-μέλη μας. Η παρουσία μας εκεί, είναι σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην διεθνή έκθεση Grand Pavois της Γαλλίας, που αποτελεί μια από τις πέντε σημαντικότερες εκθέσεις τουρισμού στον κόσμο.
• «Ποδαρικό» με έμφαση στην εξωστρέφεια, λοιπόν.
Ναι, συνεχίζοντας σταθερά την επένδυση του φορέα μας στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού προβάλλοντας τα νησιά μας ως ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τον θαλάσσιο τουρισμό που αποτελεί ισχυρό πυλώνα στον τομέα των ταξιδίων, με οδηγό το τρίπτυχο «yachting, sailing, water sports». Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες και να αναδείξουμε την ποικιλομορφία του συμπλέγματος των μικρών και μεγάλων νησιών των Δωδεκανήσων. Αυτοί οι άνθρωποι, γίνονται άλλωστε και οι πρεσβευτές του τόπου μας με την επιστροφή τους στη χώρα μας, μιλώντας για την εμπειρία και τις εντυπώσεις τους.


• Κάνοντας απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, αισθάνεστε δικαιωμένος για την επένδυση σε αυτό το τρίπτυχο;
Απολύτως. Μας δικαιώνουν τα αποτελέσματα, οι αριθμοί, οι τάσεις που διαμορφώνονται στο διεθνές τουριστικό στερέωμα για τον θαλάσσιο τουρισμό και ήδη το 2022 είδαμε και μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Με έμφαση σε αυτό το τρίπτυχο και με βάση το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα είναι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες και συνδεδεμένες με τον θαλάσσιο τουρισμό, ήταν στρατηγική επιλογή μας να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον είδαμε την τεράστια ανταπόκριση στον τρίγλωσσο οδηγό yachting που εκδώσαμε ως Επιμελητήριο με τη συμμετοχή του 80% των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό. Ο οδηγός εκδόθηκε αρχικά σε 10.000 αντίτυπα αλλά υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή, ενημερώνοντας τους τουρίστες αλλά και τους εν δυνάμει επισκέπτες μας αφού χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον εργαλείο προβολής σε όλες τις δράσεις του εξωτερικού. Η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Wing Foil 2022 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έβαλε τη Ρόδο στο παγκόσμιο καλεντάρι του θαλάσσιου τουρισμού προβάλλοντας όχι μόνο το νησί μας αλλά ολόκληρη τη χώρα σε ένα τεράστιο κοινό με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική.
• Προσφάτως συγκροτήθηκε σε σώμα Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Δωδεκανησιακής Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου.
Ναι και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια τολμώ να πω, για τη λειτουργία της Δ.ΕΤ.ΑΠ και για τα μέλη που απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. Θέσαμε τις βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων του 2023, με στόχο οι επιχειρήσεις και τα νησιά της Δωδεκανήσου να στηριχθούν και να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η λειτουργία της Δ.ΕΤ.ΑΠ παράλληλα με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου, το οποίο αποτελεί τομή για την τοπική οικονομία και το τοπικό επιχειρείν, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού που έχει ανάγκη ο τόπος μας, που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες μετά τις δοκιμασίες των τελευταίων ετών.
• Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, που είναι και το βασικό ζητούμενο;
Μέσα από το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου θα γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο νομού ή πόλης κατά περίπτωση, προκειμένου να είναι διαθέσιμα έγκαιρα και έγκυρα περιφερειακά στοιχεία, χρήσιμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των επενδύσεων και την τεκμηρίωση υπομνημάτων και εισηγήσεων προς την κεντρική Διοίκηση και προς τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτά τα στοιχεία είναι εκείνα που θα αξιοποιηθούν από τους έμπειρους συνεργάτες μας για την χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών της τοπικής οικονομίας και την εκπόνηση του μακρόπνοου σχεδιασμού.

• Πάντως κύριε Πάππου, αν θεωρήσουμε ότι το 2022 ήταν το μεταβατικό έτος προς την νέα κανονικότητα, το 2023 είναι το έτος της «ανοικοδόμησης» -αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι- του επιχειρείν.
Σωστά αναφέρεστε σε νέα κανονικότητα κυρία Φώτη, διότι θα θυμάστε πολύ καλά πως σε παλαιότερη συνέντευξή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχα αναφέρει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα αλλά για τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά την πανδημία. Η νέα κανονικότητα είναι αυτή που συνδιαμορφώνουμε και δημιουργούμε στο νέο περιβάλλον μετά τον κορωνοϊό. Έχουμε επιτύχει αρκετά όλο αυτό το διάστημα προς όφελος των μελών μας, απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Κερδίσαμε πολλές μάχες αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει… Και δυστυχώς κάθε πόλεμος – διότι τέτοιες συνθήκες βίωσε η αγορά όχι μόνο τοπικά αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο- έχει παράπλευρες απώλειες και σε αυτές συγκαταλέγουμε τα μέλη μας εκείνα που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη λαίλαπα, σε αυτή την οικονομική και ενεργειακή κρίση που σφυροκοπάει μέχρι και σήμερα κάθε επιχειρηματική προσπάθεια.
• Άρα γι αυτό μιλάτε για συνθήκες πολέμου;
Βεβαίως, ναι. Και το 2023 θα είναι δύσκολο κυρία Φώτη, ας μην γελιόμαστε. Όμως έχουμε πλέον «όπλα» στα χέρια μας και είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Εξάλλου οι Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες είναι γνωστό ότι χρειάστηκε πολλές φορές να παλέψουμε για να περάσουμε μέσα από Συμπληγάδες. Το ίδιο κάνουμε και τώρα και εύχομαι να μην χρειαστεί η επόμενη γενιά επιχειρηματιών να δώσει αυτές τις μάχες που δίνουμε σήμερα εμείς και που έδωσαν παλαιότερα οι γονείς μας και οι παππούδες μας για να διατηρήσουμε το τοπικό στοιχείο, την ταυτότητά μας και να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πιστεύουμε πολύ στη νέα γενιά επιχειρηματιών και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση των νέων παιδιών που θέλουν να μπουν στον στίβο του «επιχειρείν». Έχουμε ανάγκη τις ιδέες τους, την οπτική τους και εμείς από την πλευρά μας έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα και να τους βοηθήσουμε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους.
• Μιας και αναφερθήκατε στην νέα γενιά, μου δίνετε την ευκαιρία να ρωτήσω για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψατε το 2022 με τον Δήμο Κω, το ΤΕΕ και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κω αναλαμβάνοντας τον συντονισμό, τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού των μαθητών Α΄ Λυκείου. Θα δούμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες;
Βεβαίως. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επενδύει στην ποιοτική εκπαίδευση της νέας γενιάς η οποία είναι και εκείνη που ουσιαστικά θα κληθεί να δράσει, να λειτουργήσει, να εργαστεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που συνθέτουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα. Έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε απλοί παρατηρητές αλλά επιλέγουμε με σχέδιο και στρατηγική να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις απέναντι στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να καλύπτουμε και υποτροφίες Δωδεκανήσιων φοιτητών μέσω του Ιδρύματος Υποτροφιών Δωδεκανήσου, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του θεσμικού μας ρόλου και απόλυτο σεβασμό απέναντι στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό συμμετέχουμε στο Ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου από της συστάσεως του Ιδρύματος το 1980, συνδράμοντας στο σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του. Όμως πέρα από την εκπαίδευση της νέας γενιάς, επενδύουμε και στην επιμόρφωση των μελών μας που είναι απαραίτητη για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στις ανάγκες που διαμορφώνουν οι εξελίξεις. Το περιβάλλον στην αγορά εργασίας αλλάζει σταδιακά και σε αυτό συνέβαλε καταλυτικά η εμφάνιση της πανδημίας παράλληλα με τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις ανοίγοντας το κεφάλαιο και της απομακρυσμένης εργασίας που αποτελεί μια νέα συνθήκη στην αγορά. Η προσθήκη δε και της νέας γενιάς με τις αυξημένες δεξιότητες αλλάζει τον χάρτη των επιχειρήσεων, τις ανάγκες και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας γι αυτό και είναι απαραίτητη η προσαρμογή και εργοδοτών και εργαζομένων στα νέα δεδομένα, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος» όπως είπε ο αρχαίος νομοθέτης και φιλόσοφος Σόλων. Και τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια ότι διδαχθήκαμε πολλά.


• Με το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ να περιμένουμε κάποια εξέλιξη με το νέο έτος;
Όπως γνωρίζετε και γνωρίζουν οι κοινωνίες των νησιών μας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θέτει θέμα διεκδίκησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση με τους αρμόδιους παράγοντες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέχρι ο στόχος να επιτευχθεί, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η κατάργηση του βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου των νησιών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και ευελπιστούμε εντός του 2023 να έχουμε ευχάριστα νέα.
• Η ατζέντα λοιπόν του 2023, τι περιλαμβάνει κύριε Πάππου;
Δουλειά, δουλειά και δουλειά! Η ατζέντα μας είναι γεμάτη με δράσεις, παρουσίες, συνεργασίες. Από τις υπηρεσίες του Μητρώου και του Γ.Ε.ΜΗ, τις εκδόσεις πιστοποιητικών, μέχρι τα προγράμματα επιμόρφωσης, τις παρουσιάσεις προγραμμάτων ενίσχυσης για τα μέλη μας, τη συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τις επιχειρηματικές αποστολές, το Επιμελητήριό μας υπηρετεί πιστά τον ρόλο του. Διευκολύνοντας την καθημερινότητα του επιχειρηματία, διευρύνοντας τις πηγές χρηματοδότησής του, ενδυναμώνοντας το προσωπικό του, αναδεικνύοντας το έργο του και τονώνοντας την εξωστρέφεια. Παράλληλα, όπου λαμβάνονται αποφάσεις, όπου σχεδιάζονται δράσεις, όπου υπάρχει «επιχειρείν», όπου μάς χρειάζονται τα μέλη μας, είμαστε εκεί. Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είμαστε υπέρ της λήψης μέτρων που αποβαίνουν προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, που είναι προϊόν διαβούλευσης, διαλόγου και ορθολογικού σχεδιασμού. Ως επιχειρηματίες και πολίτες αυτού του τόπου, αυτών των νησιών που είναι απομακρυσμένα από το κέντρο, είμαστε υπέρ των αποφάσεων εκείνων που θα στηρίζουν στην πράξη και θα υπερασπίζονται την έννοια του νησιώτη.
• Και επιμελητηριακές εκλογές…
Ναι, περιλαμβάνει η ατζέντα μας και εκλογές φυσικά, αλλά να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2023. Προηγούνται λοιπόν περίπου 11 μήνες σκληρής εργασίας, γιατί πρώτα και πάνω απ΄όλα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και των μελών μας. Να διεκδικήσουμε λύσεις και να διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για τα μέλη μας, που δίνουν ο καθένας ξεχωριστά τον δικό του αγώνα και όλοι μαζί κρατούν όρθια την τοπική οικονομία. Για τις εκλογές του Επιμελητηρίου θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα, εξάλλου έχουμε μπροστά μας ακόμα έναν ολόκληρο χρόνο.
• Έχουν όμως κι αυτές ως γεγονός τη σπουδαιότητά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.
Ασφαλώς και έχουν κυρία Φώτη. Τα Επιμελητήρια αποτελούν τη φωνή των επιχειρήσεων. Έχουν εμπειρία και γνώση. Υπηρετώ τον επιμελητηριακό θεσμό 21 χρόνια. Πιστεύω βαθιά στον αναπτυξιακό ρόλο και τη δυναμική του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των νησιών μας. Και γι αυτό τον λόγο, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, ως επικεφαλής μιας συμπαγούς ομάδας που όχι μόνο δεν λιποψύχησε στα δύσκολα αλλά έβαλε πλάτη, δούλεψε σκληρά και αντιμετωπίσαμε κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο και κάθε πρόκληση που παρουσιάστηκε μπροστά μας και θέλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως για αυτή τους την υπερπροσπάθεια και την υπέρβαση. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και τα στελέχη του φορέα μας, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που συμμεριζόμενα τις αγωνίες μας και το πρωτόγνωρο περιβάλλον των τελευταίων ετών, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Οπότε, όλα στην ώρα τους και με τη σειρά που ευνοεί τον φορέα και τα μέλη μας.
• Να κλείσουμε κύριε πρόεδρε, με τις ευχές σας για τη νέα χρονιά.
Εύχομαι το 2023 να είναι το έτος ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας για τα νησιά μας. Σε όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους, εύχομαι ολόψυχα το 2023 να έχουν υγεία, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία. Στα μέλη μας εύχομαι να έχουν δύναμη, πίστη και αισιοδοξία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου