Συνεντεύξεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Το 2022 ήταν καλή χρονιά για τη Ρόδο. Και το 2023 οι Ροδίτες θα μας εμπιστευτούν ξανά»

Το πρόσημο της μέχρι τώρα θητείας της δημοτικής αρχής είναι ξεκάθαρα θετικό, τονίζει στην τελευταία για το έτος 2022 συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής…
Μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, που βρέθηκε ποτέ η τοπική αυτοδιοίκηση, καταφέραμε να κάνουμε πολύ σοβαρά βήματα προς στη σωστή κατεύθυνση» επισημαίνει ο Δήμαρχος, απαρριθμώντας μια σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν ή και δρομολογήθηκαν και ξεκαθαρίζοντας πως πρώτος ο ίδιος, έχει περισσότερες απαιτήσεις, από το έργο της δημοτικής μηχανής.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του δημάρχου για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και τις «διεργασίες» για την συγκρότηση αντίπαλων συνδυασμών που λαμβάνουν χώρα…
«Αντίπαλός μου είναι κυρίως τα προβλήματα, στο νησί μας» επισημαίνει ο κ. Αντώνης Καμπουράκης προσθέτοντας ότι «δεν ακούω τίποτα καινούργιο ή ουσιαστικό, εκτός από επιθέσεις εναντίον μου».
«Το «να αλλάξει ο Μανωλιός…», δεν λέει τίποτα. Δεν τρώνε σανό οι Ροδίτες…» εξηγεί και προσθέτει πως «από την πρώτη μέρα στο Δημαρχείο, υπηρετώ σχολαστικά τις αξίες της σοβαρότητας, της ευπρέπειας και της ευγένειας».
Aναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη


• Κύριε Δήμαρχε συναντιόμαστε μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών και με τη Ρόδο να είναι πανέμορφα στολισμένη. Αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι…
Κύριε Αθανασίου, πραγματικά βάλαμε τα δυνατά μας στα φετινά Χριστούγεννα, με έναν λαμπερό εορταστικό στολισμό η Ρόδος, να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα από κανέναν προορισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Με πολλούς καλλιτέχνες και με πολλές καθημερινές εκδηλώσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, σε όλο το νησί. Θέλουμε οι Ροδίτισσες κι οι Ροδίτες, μέσα από σε τόσες δυσκολίες που ζούμε καθημερινά, να περάσουν ωραία αυτές τις μέρες. Και ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την ανάγκη όλων, μικρών και μεγάλων.
Γεμίζουμε λοιπόν με θετική ενέργεια και προχωράμε μπροστά. Για μια Ρόδο όπως τη θέλουμε, λαμπερή και πάντα στην κορυφή. Χαρούμενη και δημιουργική. Και ταυτόχρονα μια Ρόδο της αλληλεγγύης και της προσφοράς, στον διπλανό μας.
• Μπαίνοντας με τον καινούργιο χρόνο, στο «τελευταίο μίλι» της θητείας σας, τι πρόσημο θα της βάζατε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα;
Το πρόσημο είναι ξεκάθαρα θετικό. Μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, που βρέθηκε ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταφέραμε να κάνουμε πολύ σοβαρά βήματα προς στη σωστή κατεύθυνση. Προωθήσαμε λύσεις και σε μεγάλα ζητήματα του νησιού μας, αλλά απαντήσουμε σε πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Μόνο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022, έχουν ολοκληρωθεί ήδη 200 έργα και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα τόσα. Από ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια και παιδικές χαρές, μέχρι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, συντηρήσεις σχολείων, δημιουργία και αναβαθμίσεις βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αντιπλημμυρικά έργα, διαμορφώσεις αγροτικών δρόμων, αθλητικές υποδομές. Ταυτόχρονα δρομολογήσαμε τη λύση προβλημάτων, που βάλτωναν επί χρόνια και βάζουν τη Ρόδο μας σε μια νέα εποχή. Τα έργα στη Μεσαιωνική Πόλη, τα έργα ύδρευσης στη Νότια Ρόδο, σε Αφάντου και Αρχάγγελο, η αναγέννηση του Εθνικού Θέατρου, η αποκατάσταση της Νέας Αγοράς, τα Δημοτικά Λουτρά, ο αναβαθμισμένος βιολογικός καθαρισμός στο Βόδι. Αλλά και σημαντικό έργο από τις κοινωνικές υπηρεσίες μας, με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία τη λειτουργία Δομής Αστέγων. Θυμίζω ακόμη, ότι μόλις πριν δυο μήνες, η Ρόδος ήταν η πρώτη από 17 περιφερειακούς Δήμους, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», με χρηματοδότηση πάνω από 3 εκ. ευρώ και στόχο την ακόμη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υπηρεσία στον πολίτη, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Θα μου πείτε, λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Σίγουρα όχι. Πρώτος εγώ ο ίδιος, έχω περισσότερες απαιτήσεις, από το έργο της δημοτικής μηχανής. Όμως καλό είναι να μην μηδενίζουμε, να μην ισοπεδώνουμε. Γιατί γίνεται έργο σημαντικό και μετρήσιμο. Σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού. Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για το νησί μας και προοιωνίζεται μια ακόμα καλύτερη.


• Πιστεύετε πως αυτή θα είναι και η αποτίμηση των πολιτών της Ρόδου σε δέκα μήνες, που θα μπουν πίσω από το παραβάν για να εκλέξουν Δήμαρχο;
Θέλω να ελπίζω πως ναι. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, στην κρίση των συμπολιτών μας. Ούτε στους αφορισμούς «τσιμπάνε», ούτε στα παραπολιτικά παιχνίδια. Βλέπουν και αξιολογούν, ποιοι αντιμετωπίζουν τον Δήμο ως πεδίο προσφοράς στην κοινωνία και ποιοι, σαν λάφυρο. Η δική μας πρόταση εξάλλου, είναι η μόνη ξεκάθαρη. Εκτός από τα έργα που ανέφερα, έχουμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνουμε τους Δημότες, αλλά αντιθέτως, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερο στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, προσπαθώντας να τους στηρίξουμε, σε δύσκολες εποχές. Ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού. Όπως το ίδιο κάναμε και στα δυο χρόνια της πανδημίας, που είχαμε τεράστιες απώλειες, για όλη την οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Με προτεραιότητες, που άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα, κι έπρεπε να επενδυθούν πόροι και χρόνος, στη δημόσια υγεία. Και τα καταφέραμε. Ένας από τους λόγους, που πήγε εξαιρετικά καλά ο τουρισμός μας, είναι η πολύ καλή υγειονομική διαχείριση, που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα και θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους συμπολίτες μας, για την υπευθυνότητα και τη συνεργασία τους. Είμαι σίγουρος λοιπόν, ότι οι Ροδίτες θα κρίνουν το έργο που έγινε, την ευαισθησία που δείξαμε, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το νησί μας, και φάνηκαν καθαρά αυτή την χρονιά, και θα μας εμπιστευθούν και πάλι.
• Θα λέγατε πως είναι ο τουρισμός το καλύτερο επίτευγμα της θητείας σας;
Κοιτάξτε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, το 2019, είχαμε ως πρώτη προτεραιότητα, να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια και στην ενίσχυση της εικόνας της Ρόδου. Και υπήρχε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός δράσεων, συναντήσεων, αξιοποίησης διεθνών επαφών και σχέσεων. Ξαφνικά, λόγω πανδημίας, όλα ακινητοποιήθηκαν.
Ήταν ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο σοκ, για όλους, ένα σοκ όμως που σύντομα έγινε στοίχημα. Ένα στοίχημα που κερδίσαμε όλοι μαζί. Την επιτυχημένη υγειονομική διαχείριση, ακολούθησαν στοχευμένες και ισορροπημένες δράσεις προβολής και οι συνεργασίες, που υλοποιήσαμε μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με φορείς του νησιού μας. Και όλα αυτά οδήγησαν στο ιστορικό ρεκόρ τουρισμού το 2022.
Το σημαντικότερο όμως, για εμάς είναι ότι στα κέρδη από τον τουρισμό, συμμετέχουν πλέον όλοι. Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπεγράφη ανάμεσά στους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους ξενοδόχους, με σημαντικές αυξήσεις πλέον του 13% στους εργαζόμενους του Τουρισμού, είναι μια τεράστια επιτυχία, για την τοπική μας κοινωνία και είμαι περήφανος που συμβάλαμε σε αυτό. Και το ότι συζητιέται σήμερα, ως υπόδειγμα για όλες τις περιοχές της χώρας, δείχνει ότι η Ρόδος μας ανοίγει το δρόμο, του καλόπιστου διαλόγου και της δίκαιης ανάπτυξης.
Να σας πω επίσης, ότι σήμερα δεν επαναπαυόμαστε και δεν καθόμαστε στις δάφνες, μιας πετυχημένης χρονιάς. Κοιτάζουμε ήδη μπροστά. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο έργο Rhodes Co-Lab, θα καταστήσει τη Ρόδο μας, τον πρώτο μεγάλης κλίμακας, βιώσιμο τουριστικό προορισμό, παγκοσμίως. Αυτό είναι το επίτευγμα μας: ότι δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, αλλά εργαζόμαστε για μια Ρόδου, που θα είναι το ομορφότερο χαμόγελο, στο νέο πρόσωπο του ελληνικού βιώσιμου τουρισμού..


• Το θέμα της καθαριότητας είναι κάτι για το οποίο έχετε δεχτεί κριτική ιδιαίτερα την προηγούμενη χρονιά. Είναι ένα θέμα που η Δημοτική Αρχή το έχει επιλύσει;
Σίγουρα η καθαριότητα είναι ένα χρόνιο ζήτημα, για το νησί μας και είναι εύλογο το ενδιαφέρον των πολιτών. Για να βάλουμε όμως, τα πράγματα σε μια τάξη. Παραλάβαμε ένα σύστημα καθαριότητας ακριβό, σπάταλο και αναποτελεσματικό. Δεν κάναμε το εύκολο, δηλαδή να αφήσουμε τα πράγματα, να πηγαίνουν όπως ήταν. Βάλαμε στόχο, να το αλλάξουμε και δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα, πρωτοποριακό στην Ελλάδα.
Συναντήσαμε μεγάλες αντιστάσεις, γιατί κάποιοι ξεβολεύονταν. Χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, διενέξεων και διαδικασιών, για να αρχίσουμε να ξεπερνάμε το πρόβλημα. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, πράγματι η εικόνα δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Όμως σήμερα, η καθαριότητα είναι ήδη αισθητά βελτιωμένη.
Επιπλέον, μόνον το τελευταίο διάστημα, τοποθετήσαμε πάνω από 2.500 ολοκαίνουργιους κάδους απορριμμάτων, μπλέ και πράσινους, αντικαθιστώντας παλιούς και φθαρμένους. Μέσα στο 23, η Ρόδος θα είναι αγνώριστη πραγματικά. Το νέο μοντέλο διαχείρισης, που είναι πραγματικά πρότυπο για όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνει την καθαριότητα, το πράσινο, την φροντίδα όλων των κοινοχρήστων χώρων, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση. Τη διαφορά, θα τη δει και θα τη ζήσει ο ίδιος ο δημότης, μπροστά στην πόρτα του, στη γειτονιά του, στην πόλη και σε όλο το νησί.
• Οι εντάσεις που κατά καιρούς είδαμε, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κλιμακωθούν; Θα πάμε για «σκληρό ροκ» στην προεκλογική περίοδο, που επί της ουσίας έχει ήδη ξεκινήσει και για την Αυτοδιοίκηση;
Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καυγάδες και ακραίες προσωπικές επιθέσεις. Θα πω τι έκανα και τι θέλω να κάνω, για να πάει η Ρόδος μπροστά. Οι Ροδίτες με ξέρουν. Ξέρουν πως είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, πάντα καλοπροαίρετος, με θετική οπτική για τα πράγματα. Ούτε εντάσεις επιδιώκω, ούτε πιστεύω σε συγκρούσεις και άγονες διαιρέσεις. Αντίθετα επιδιώκω τις συνεργασίες, γιατί αυτές φέρνουν οφέλη για τη Ρόδο. Και το έχω αποδείξει στην πράξη.
Η συνεργασία μου με τον κ. Στράτο Καρίκη αποδείχθηκε μια υγιής και παραγωγική συνεργασία, που ήταν πρωτόγνωρη, για τα αυτοδιοικητικά ήθη. Εμείς το καταφέραμε και είμαστε περήφανοι. Ενώσαμε παρατάξεις, που προέρχονται από διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Στο συνδυασμό μας υπάρχουν στελέχη και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ και καταφέραμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, και να είμαστε αποτελεσματικοί, βάζοντας πάνω απ’ όλα, το καλό του Δήμου μας. Εξαιρετική είναι επίσης, η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο δείξαμε, πως η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα, πολλαπλασιάζουν τα οφέλη για το νησί μας, όταν όλοι ξέρουμε πόσο κόστισαν, οι άγονοι ανταγωνισμοί του παρελθόντος, ανάμεσα στα δυο επίπεδα διοίκησης. Από κει και πέρα, όσοι επιμένουν να εκφράζουν το κακό παρελθόν, την τοξικότητα, τον στείρο κομματικό φανατισμό, θα πάρουν την απάντησή τους από τους πολίτες. Οι πολίτες δεν μπαίνουν στο «τσεπάκι», κανενός.


• Ανησυχείτε για το ποιος θα είναι τελικά ο αντίπαλός σας;
Σέβομαι τους πάντες και δεν απαξιώνω κανέναν. Αλλά αυτό που κυρίως με απασχολεί ,είναι να προωθήσουμε λύσεις για τα προβλήματα και να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη, που το έχει ανάγκη.
Αντίπαλός μου είναι κυρίως τα προβλήματα, στο νησί μας. Από κει και πέρα, βλέπω κάποιες διεργασίες, σε παραταξιακούς χώρους που έχουν κάνει τον κύκλο τους, στο παρελθόν, ακούω και διαβάζω διάφορα, αλλά δεν ακούω τίποτα καινούργιο ή ουσιαστικό, εκτός από επιθέσεις εναντίον μου.
Το «να αλλάξει ο Μανωλιός…» δεν λέει τίποτα. Δεν τρώνε σανό οι Ροδίτες…
• Οι Ροδίτες τι θα κληθούν να διαλέξουν; Πρόσωπο ή ομάδα;
Και τα δύο. Κάθε τι έχει το δικό του συντελεστή βαρύτητας. Μια ομάδα με χαρακτήρα και θέληση για δουλειά, είναι προϋπόθεση, για μια επιτυχημένη θητεία. Είναι πολύ σημαντικό να υπηρετούνται συλλογικοί στόχοι, και όχι προσωπικές στρατηγικές, ή φιλοδοξίες. Και η δική μας ομάδα το απέδειξε αυτό. Όπως και το πρόσωπο του Δημάρχου, έχει τη δική του βαρύτητα, γιατί σε τελική ανάλυση, είναι και το πρόσωπο του τόπου. Γι’ αυτό και από την πρώτη μέρα στο Δημαρχείο, υπηρετώ σχολαστικά τις αξίες της σοβαρότητας, της ευπρέπειας και της ευγένειας.
• Θα δούμε ανανεωμένο το ψηφοδέλτιό σας;
Θα δείτε όλα τα στελέχη, που δώσαμε μέχρι τέλους τη μάχη, για μια καλύτερη Ρόδο, αυτά τα 4 χρόνια, αλλά ασφαλώς θα υπάρξει και ανανέωση, με Ροδίτισσες και Ροδίτες, που θέλουν να προσφέρουν. Να πω επίσης, πως έχουμε τις πόρτες της συνεργασίας ανοιχτές, ανεξάρτητα από την όποια κομματική προέλευση. Το βασικό είναι, η συμφωνία στις αρχές μας και σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε στο Δήμο. Και επ’ αυτού έχω αποδείξει, πως δεν δέχομαι την παραμικρή παρέκκλιση, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος. Όπου εμφανίστηκαν κακές πρακτικές, του παρελθόντος, τις ξεριζώσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είμαι βέβαιος λοιπόν, ότι συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της ανανέωσης, το μεγάλο εύρος των συνεργασιών, και την εμπειρία και ικανότητα των καταξιωμένων συνεργατών, της τρέχουσας θητείας, θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο. Για να συνεχίσει η Ρόδος μας σταθερά και με συνέπεια, τα βήματά της, προς ένα πράσινο, έξυπνο και πάντα φιλόξενο μέλλον, με ποιότητα ζωής και ευημερία για όλους.
• Ποιο είναι το μήνυμα – ευχή, προς τους δημότες σας για το 2023, αλλά και για τη Ρόδο μας συνολικά;
Υγεία και χαρές για όλους. Να δουν όλοι οι συμπολίτες μας, τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. Και να δείξουμε όλοι, περισσότερη αγάπη, για τη Ρόδο μας. Λιγότερο φθόνο και περισσότερη μεγαλοψυχία. Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά, και οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με την πανδημία ή τον πόλεμο, μάς δίδαξαν να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Άρα, η δύναμή μας βρίσκεται στην εξέλιξη, και στην ενότητα. Μόνο με κοινή προσπάθεια και συνεργασία, μπορούμε να κάνουμε τη Ρόδο μας, όπως την ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου