Συνεντεύξεις

X. Γιασιράνη: «Σκοπός μας στην Περιφέρεια είναι να πατάξουμε την γραφειοκρατία»

«Το 2020 ξεκινά μια νέα δεκαετία με έτοιμο εμπλουτισμένο σχέδιο και εμπειρία, με δοκιμασμένους ανθρώπους που είμαι βέβαιη ότι στη νέα θητεία που διανύουμε, θα πετύχουμε νέους μεγάλους και πρωτοποριακούς στόχους που θα ενισχύσουν σημαντικά τις νησιωτικές μας κοινωνίες. Ακούμε τις ανάγκες των πολιτών και τις υπηρετούμε.
Βλέπουμε πάντα τη μεγάλη εικόνα, το αύριο και συνεχίζουμε να ανοίγουμε δρόμους μπροστά», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δ» η πρόεδρος των ΚΕΚ Γεννηματάς & εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Χαρούλα Γιασιράνη, η οποία αναφέρεται παράλληλα στους στόχους και στις προτεραιότητες που θέτει στους τομείς ευθύνης της.
• Κυρία Γιασιράνη, είναι σημαντική η συμβολή των ΚΕΚ Γεννηματάς στην κατάρτιση των επωφελούμενων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το νέο έτος;
Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι ολοκληρώθηκαν στο τελευταίο δίμηνο 100 προγράμματα του ΚΕΚ Γεννηματάς τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 1500 καταρτιζόμενοι. Επρόκειτο για σεμινάρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά προτεραιότητα σε χωριά της Ρόδου και σε περιοχές του νησιού όπου δεν είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι τόποι διεξαγωγής των σεμιναρίων επιλέχθηκαν έπειτα από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου με τους νέους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίοι-σε αντίθεση με το παρελθόν-έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και συνεργαστήκαμε άψογα. Να σημειωθεί ότι τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους καταρτιζόμενους και χρηματοδοτούνται από πόρους της ΠΝΑΙ.
Προς το τέλος του Ιανουαρίου 2020 θα συνεχισθούν τα σεμινάρια τα οποία χωρίζονται σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τουρισμό και περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα γνωστικών αντικειμένων και την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων μέσω των σεμιναρίων.
Τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε έντονη την ευθύνη, να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη των νησιωτών και να τους χαρίσουμε όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτεί η αγορά. Με τα επαγγελματικά σεμινάρια οι συμπολίτες μας αποκτούν γνώση, εμπειρία και χρήσιμες δεξιότητες για την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ με τα χειροτεχνικά σεμινάρια επιχειρείται η αναβίωση και διάδοση των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων (ταπητουργία, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτό, αργυροχρυσοχοΐα…) που τείνουν να εξαφανιστούν.
• Ο Κύκλος της Ρόδου, μία σειρά σεμιναρίων γύρω από τη διπλωματία, αποτελεί πλέον θεσμό. Τι έχουμε να περιμένουμε στην τρίτη φάση του;
Από το 2017 ξεκίνησε η συνεργασία της Περιφέρειάς μας και του ΚΕΚ Γεννηματάς με τη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Σωτήρη Ντάλη. Όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες της διπλωματίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών, ερευνητών, στελεχών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, νομικών, στρατιωτικών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος των σεμιναρίων αυτών με την ομιλία του Πρέσβη επί τιμή Γιώργου Σαββαΐδη με θέμα «Προετοιμασία και Διεξαγωγή Διαπραγματεύσεων επί Ζητημάτων Εθνικού Ενδιαφέροντος».
Επιτρέψτε μου να πω ότι τα σεμινάρια αυτά, είναι το μεγάλο μου καμάρι. Ο τρίτος κύκλος εστιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή μας. Ο πρέσβης επί τιμή Αριστείδης Αγαθοκλής θα είναι ο ομιλητής στο σεμινάριο του Ιανουαρίου ενώ τον Φεβρουάριο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας. Τον Μάρτιο θα έχουμε ως ομιλήτρια την πρέσβειρα επί τιμή Κατερίνα Μπούρα και μην εκπλαγείτε, εάν δείτε στον Κύκλο της Ρόδου και πρώην υπουργούς, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα τα οποία θα επικεντρώνονονται πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
• Είστε εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για την Διαφάνεια και για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ένα τομέα που παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες. Με ποιο τρόπο μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πανέτοιμη να παρουσιάσει μία καινοτόμο πλατφόρμα την οποία δημιούργησε εκ του μηδενός η υπηρεσία πληροφορικής της ΠΝΑΙ. Μιλάμε για ένα εργαλείο που θα σημάνει την επανάσταση στις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες της περιφέρειάς μας. Από την άνεση του σπιτιού τους, θα μπορούν οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων να αντλούν ηλεκτρονικά, τα έγγραφα που χρειάζονται.
Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει το πρόγραμμα αυτό. Μιλάμε για ένα εκσυγχρονιστικό εγχείρημα το οποίο θα επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια των 48 κατοικημένων νησιών για να απαλλάξουμε τους πολίτες από τις μετακινήσεις από νησί σε νησί. Σκοπός μας είναι να πατάξουμε τη γραφειοκρατία με ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται να συνδυαστεί και με τα όσα έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθώς το Νότιο Αιγαίο είναι ο ορισμός της Πολυνησίας, μία σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μηδενίσει τις αποστάσεις σημαίνοντας μία νέα εποχή στις συναλλαγές με την διοίκηση και τις υπηρεσίες. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα βήμα στο Αύριο. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μιλάμε για ένα εύκολο project, είμαστε όμως οπλισμένοι με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για να εκσυγχρονίσουμε τη διοικητική δομή της ΠΝΑι, προς όφελος πάντα των συμπολιτών μας.
• Κλείνοντας κυρία Γιασιράνη, θα ήθελα να μου πείτε πώς αισθάνεστε ως μέλος μίας περιφερειακής αρχής, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες. Πώς θα είναι το 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Το ό,τι αποτελώ μέρος μίας περιφερειακής αρχής που έχει αφήσει το αποτύπωμά της τα πέντε πρώτα χρόνια και επιβραβεύτηκε από την κοινωνία με ενισχυμένη εντολή στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, με γεμίζει με υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Αν μη τι άλλο, η διοικητική ομάδα της Περιφέρειάς μας υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο έχει αποδείξει ότι είναι ευέλικτη, ικανή και αποτελεσματική. Διαθέτει γρήγορα ανακλαστικά, είναι εύστροφη και έχει ανταποκριθεί σε εξαιρετικά δύσκολες δοκιμασίες. Είναι πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς, έχει χαράξει πολιτικές ακόμα και εκεί που ούτε η κεντρική διοίκηση τόλμησε! Όλες οι προηγούμενες επιτυχίες και η δουλειά που έχει γίνει, ήδη κεφαλαιοποιείται. Το 2020 ξεκινά μια νέα δεκαετία με έτοιμο εμπλουτισμένο σχέδιο και εμπειρία, με δοκιμασμένους ανθρώπους που είμαι βέβαιη ότι στη νέα θητεία που διανύουμε, θα πετύχουμε νέους μεγάλους και πρωτοποριακούς στόχους που θα ενισχύσουν σημαντικά τις νησιωτικές μας κοινωνίες. Ακούμε τις ανάγκες των πολιτών και τις υπηρετούμε. Βλέπουμε πάντα τη μεγάλη εικόνα, το αύριο και συνεχίζουμε να ανοίγουμε δρόμους μπροστά!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου