Ειδήσεις

Κύπρος: “Χειρότερη κρίση και από τα Ιμια”

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον Σκάι, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου.

Εν τω μεταξύ νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων αναμένεται να ανακοινώνει η Λευκωσία εντός της Τρίτης, μετά και τη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον κ. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, βασικό εργαλείο αποτελεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα εξετάζονται νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας και της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες. Περαιτέρω, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, κατατέθηκαν, σε ένα κλίμα συνεννόησης, μέτρα και από τα κόμματα. Μεταξύ των μέτρων είναι και η πρόταση του ΑΚΕΛ, που παρουσίασε πολυσέλιδο έγγραφο, για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εξασφάλιση γνωμάτευσης.

Την ίδια ώρα, προχωρεί η εφαρμογή του μέτρου για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στην Κύπρο μέσω παράνομων εισόδων, δηλαδή των κατεχομένων αεροδρομίων και λιμανιών.

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο για αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις, αυτό στηρίχθηκε εξαρχής από όλους. Είναι όμως προφανές πως τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούν πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι επανόδου, με την προϋπόθεση ότι θα τερματισθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου