Ρεπορτάζ

Δοκιμάζονται πολλές επιχειρήσεις στα Δωδ/νησα εξαιτίας της κρίσης

Στη  δίνη της οικονομικής κρίσης έχουν περιέλθει δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα Δωδεκάνησα.
Οι αντοχές των επιχειρηματιών δοκιμάζονται πολύ  περισσότερο τώρα καθώς δεν έχει σταματήσει η εφαρμογή επώδυνων μέτρων.
Αρκετοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές οικονομικές  υποχρεώσεις καθώς μέσα σ’ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και χθες, 19 Δεκεμβρίου, καταγράφουν πτωτική πορεία οι  επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.
Συγκεκριμένα από 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου  του τρέχοντος έτους 1.172 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στα Δωδεκάνησα .
Πιο αναλυτικά στη Ρόδο έβαλαν λουκέτο 784 επιχειρήσεις . Από αυτές οι 187 ήταν εμπορικές, οι 179 του τομέα μεταποίησης, οι 79 τουριστικές και οι 339 παροχής υπηρεσιών.
Στην Κω από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έως τις 19 Δεκεμβρίου, έκλεισαν 235 επιχειρήσεις. Στον τομέα της μεταποίησης τερμάτισαν τις εργασίες τους 32. Από τον τομέα του εμπορίου έβαλαν λουκέτο 62. Έκλεισαν  39 τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και 102 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Στην Κάλυμνο έκλεισαν 153 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 51 ήταν εμπορικές. Οι 35  ήταν του τομέα της μεταποίησης. Λουκέτο έβαλαν 11 τουριστικές επιχειρήσεις. Στο νησί των σφουγγαράδων τερμάτισαν τη λειτουργία τους και 56 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Αυτό που έχει προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και σε στελέχη του ΕΒΕΔ είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερες οι  επιχειρήσεις που άνοιξαν φέτος.
«Δεν θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι.
Η ορμητικότητα δεν δημιουργεί ιδέες και ανάπτυξη. Διαπιστώνουμε πως έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις. Ίσως δεν ήταν βιώσιμες. Οι επιχειρηματίες στρέφονται σε τομείς που θεωρούν πως θα έχουν μεγαλύτερη  αποδοτικότητα και περισσότερα έσοδα . Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε  πως φέτος άνοιξαν   λιγότερες επιχειρήσεις», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Παπαδημήτρης.
Τα στοιχεία του ΕΒΕΔ   για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και χθες, 19 Δεκεμβρίου,  δείχνουν, πως άνοιξαν 811 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 526  στη Ρόδο, οι 183 στην Κω και οι 102 στην Κάλυμνο.
Στη Ρόδο ξεκίνησαν να λειτουργούν 152 εμπορικές επιχειρήσεις , 67 του τομέα μεταποίησης,  82 τουριστικές και 225 παροχής υπηρεσιών.
Από την  Κω ενεγράφησαν στο ΕΒΕΔ 48 εμπορικές επιχειρήσεις, 15 του τομέα μεταποίησης,  32 τουριστικές και 88 παροχής υπηρεσιών.
Στην Κάλυμνο άνοιξαν 31 εμπορικές επιχειρήσεις, 17 του τομέα μεταποίησης,  12 τουριστικές και 42 παροχής υπηρεσιών.
Τα  συγκεκριμένα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς η κατηφόρα του εμπορίου και της μεταποίησης συνεχίζεται και δεν σταματούν τα λουκέτα.
Εξαίρεση αποτελεί ο τουρισμός στον οποίο στρέφονται περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρώντας πως θα έχουν περισσότερα έσοδα.
Όλα δείχνουν όμως ότι   τα προβλήματα των ετών  2013   και 2014 θα μεταφερθούν στο 2015 αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική.
Δεκάδες επιχειρήσεις  στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού  είναι  στο «κόκκινο».  Αν δεν  τεθούν σε εφαρμογή  μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών το έτος 2015 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Για μια φορά ακόμη οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να  στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι ο στυλοβάτης της αγοράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου