Το θέμα της φορολόγησης των εσόδων από την εκμίσθωση των κυλικείων απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου.
Με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κορωναίος τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως νομικό αλλά και πολιτικό. Πρόκειται, όπως είπε, για μια αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και το θέμα θα φέρει προς συζήτηση και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή.
«Με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2017, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, απαντώντας σε ένα ερώτημα των συναδέλφων των σχολικών επιτροπών του Δήμου Χίου, σχετικά με την φορολόγηση των εσόδων των Σχολικών Επιτροπών ανά την Ελλάδα, έδωσε μία εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται πως τα έσοδα που αποκτούν οι Σχολικές Επιτροπές από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων ή από την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων ή τόκους καταθέσεων, αποτελούν έσοδα τα οποία προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς υπό αυτή την έννοια θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 20%. Εάν θέλουμε να δώσουμε τα πραγματικά μεγέθη, με βάση τον απολογισμό του 2016 ο οποίος ψηφίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίασή μας, τα έσοδα από τα κυλικεία είναι της τάξης των 145.000 ευρώ. Κάνοντας τον πολλαπλασιασμό, προκύπτει ένα ποσόν της τάξης των 42.000 ευρώ περίπου για την Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου. Το θέμα είναι πως εάν αυτό το μέτρο, εφαρμοστεί αναδρομικά από 1.1.2014 καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό αλλά κυρίως νομικό ζήτημα», όπως είπε.
Η απόφαση
Το θέμα συζητήθηκε στο δ.σ. όπου ομοφώνως αποφασίστηκαν (μεταξύ άλλων) τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου, μετά από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Ομόφωνα
Α) Να ζητηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών η ανάληψη πρωτοβουλίας για την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την ‘φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος που αποκτούν οι Σχολικές Επιτροπές’ καθότι τα θεσμοθετημένα έσοδά μας από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων τα οποία και διατίθενται ανταποδοτικά στις σχολικές μονάδες για την κάλυψη των λειτουργικών μας αναγκών, είναι έσοδα τα οποία πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού ίδρυσής μας, έχοντας νομική προσωπικότητα καθώς αποτελούμε ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από τον Δήμο Ρόδου με σκοπό και αρμοδιότητα την στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Β/Βάθμιας Εκ/σης που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δ.Ρόδου και όχι την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των σχολείων χρηματοδοτούμενοι μάλιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος από κρατικές αρχές. Τυχόν μη απόσυρση και εφαρμογή της ενδεχομένως αναδρομικά της από 1.1.2014 θα έχει σαν συνέπεια την συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων λόγω της φορολόγησής τους και την περαιτέρω δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία των δημοσίων σχολείων γενικά, λόγω και των παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια οδηγώντας σε επιπλέον υποβάθμιση την ποιότητα της εκπαίδευσης με συνέπειες στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
Ως μέλη του δ.σ. Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κατέχοντας τιμητική και άμισθη θέση υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία γενικότερα δηλώνουμε ότι: ΔΕΝ ασκούμε καμία ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και ΔΕΝ αποδεχόμαστε τον τίτλο του ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ».
Ακόμη, ο κ. Κορωναίος τόνισε πως ο υπουργός Οικονομικών οφείλει και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την απόσυρση του σχεδίου νόμου που θα προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων καθώς θα οδηγήσει στην μείωση των εσόδων τους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ‘δ’, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο (εφόσον προηγηθούν παρεμβάσεις από την ΚΕΔΕ και το Δημοτικό Συμβούλιο) να γίνει προσφυγή σε νομικό επίπεδο για το ζήτημα.
Άλλα θέματα
Στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου, συζητήθηκε ο απολογισμός οικονομικού έτους 2016, όπου διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε πλεόνασμα της τάξης των 396.752,95 ευρώ: (Έσοδα: 1.195.317,55 ευρώ – Έξοδα 798.564,60 ευρώ – Υπόλοιπο Ταμείου την 31.12.2016 =396.752,95 ευρώ).
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, ο κ Κορωναίος απάντησε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση για ακόμη έναν χρόνο της εκχώρησης της αρμοδιότητας στις σχολικές επιτροπές. Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό. Οι καθαρίστριες των σχολείων θα έπρεπε να προσλαμβάνονται με συμβάσεις μίσθωσης έργου όπως και το εποχιακό προσωπικό του δήμου Ρόδου. Τουλάχιστον μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη σχολική χρονιά….»
Τέλος, να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε με την παρουσία του περιφερειακού συμβούλου κ. Χρήστου Μπάρδου, του δ/ντή της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, του περιφερειακού δ/ντή κ. Βασίλη Καραγιάννη και άλλων δ/ντών περιφερειακών μονάδων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ