Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στα τετ α τετ με Μέρκελ και Σόιμπλε. Τα παραδείγματα Ιρλανδίας και Κύπρου, η αλλαγή μείγματος πολιτικής και το προσφυγικό. Ποια τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η ώρα… Βερολίνου σήμανε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το επόμενο τριήμερο θα έχει ίσως την πιο δύσκολη «εκτός έδρας» αποστολή του από τη στιγμή που επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Στον απόηχο της υπό εξέλιξη κρίσιμης διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει προετοιμασμένος για τα δικά του σημαντικά στοιχήματα, με δύο πολύ σημαντικά τετ α τετ, τη Δευτέρα με την Άγκελα Μέρκελ και την Τρίτη με τον Βόλφγκραντ Σόιμπλε.

Την Καγκελάριο θα την συναντήσει για τέταρτη φορά (πρώτη πάντως επί γερμανικού εδάφους), ενώ με τον «σκληρό» Γερμανό υπουργό Οικονομικών θα είναι η πρώτη επαφή του.

Στο γαλάζιο επιτελείο είναι ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που έχει γίνει για το ταξίδι στο Βερολίνο, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα «όπλα» προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του σχετικά με το εθνικό σχέδιο της ΝΔ για έξοδο της χώρας από την κρίση. Ως παραδείγματα, θα φέρει το μοντέλο που ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Κύπρος, οι οποίες κατάφεραν, μετά τις μεγάλες δυσκολίες, να βγουν από τα μνημόνια.

Θα καταστήσει δε ξεκάθαρο ότι η σημερινή εικόνα της Ελλάδος δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να πείσει ότι, με τις σωστές κινήσεις, η χώρα μας θα καταφέρει να αποκτήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Οικονομία και προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα με τέσσερα κυρίαρχα μηνύματα που θα εκπέμψει προς τους συνομιλητές του, τα τρία για την οικονομία και το τέταρτο για το προσφυγικό:

1. Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Όπως θα πει, μετά από επτά πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα πρέπει να βγει από το σκοτεινό τούνελ. Κάτι που θα επιτευχθεί σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους, οι οποίοι άλλωστε μόνο κερδισμένοι θα βγουν από την ευρωπαϊκή συνοχή σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία.

2. Να ακούσουν με προσοχή και χωρίς προκαταλήψεις το πολιτικό αφήγημα που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφορικά με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%. Πρόκειται για ένα σχέδιο με εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, το οποίο θα στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις και σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με κυρίαρχη πρόταση τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αλλά και παράλληλο περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ως ισοδύναμα μέτρα. Η συγκεκριμένη πολιτική, όπως θα διαβεβαιώσει, δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα ενώ θα προωθηθούν όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

3. Να δοθεί στην ελληνική οικονομία ο αναγκαίος δημοσιονομικός «αέρας», με τον οποίο θα επιτευχθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τα επόμενα χρόνια. Για να το κατορθώσει η χώρα μας αυτό, όπως θα υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία -λένε στη αξιωματική αντιπολίτευση- μόνο μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να πετύχει.

4. Να προσφερθεί μεγαλύτερη στήριξη στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, κατά την οδό Πειραιώς, είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας, ενώ πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, ως χώρα, θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών. Παράλληλα, θα πει ότι η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει, «ως συνήθως, με τη γλώσσα της αλήθειας» και χωρίς να αλλάζει την ρητορική του στο εξωτερικό σε σχέση με το εσωτερικό. Επίσης, απορρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες ότι στόχος του ταξιδιού του προέδρου της ΝΔ είναι να λάβει το «πράσινο φως» από τους Γερμανούς για τις περαιτέρω δικές του ενέργειες.

Εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι, υπό την κατάλληλη επιχειρηματολογία, θα υπάρξει κατανόηση από τους πιστωτές και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τεθούν και πάλι επί τάπητος.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στο Βερολίνο, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μιχάλης Μπεκίρης, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, η αν. εκπρόσωπος Κύρα Κάπη, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οικονομικός σύμβουλός του Στέλιος Πέτσας, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο σύμβουλός του κ. Μητσοτάκη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Θανάσης Μπακόλας.

euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ