Ειδήσεις

“Πώς γίνεται να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρουν οι άνθρωποι;”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Αττικής και  της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και η Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κα Όλγα Ιορδανίδου.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε εκτενώς στην απόσταση μεταξύ της πληροφορίας που λαμβάνουν οι Υπουργοί από τις υπηρεσίες τους και της πραγματικότητας που ζουν οι πολίτες που βρίσκονται στην ανάγκη των δημόσιων ιατρικών υπηρεσιών. Χρησιμοποίησε αναλυτικά τα παραδείγματα του Περιφερειακού Ιατρείου Λίνδου και, εκτενέστερα, του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου αναφερόμενος  και στην έγγραφη διαμαρτυρία του επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας κ. Ανάργυρου Αργυρού προς τον Υπουργό Υγείας για μη αντίληψη της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν πολίτες και επισκέπτες της περιοχής. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κάλεσε για άλλη μια φορά τους Υπουργούς Υγείας αλλά και τη Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ να επισκεφθούν τις μονάδες υγείας για να διαπιστώσουν οι ίδιοι εάν οι αριθμοί τους οποίους επικαλούνται έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αναλυτικά, η ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε ως εξής:

«Σε μια συνέντευξη που είχα την τιμή να μου ζητήσει ένα γνωστό περιοδικό, με ρώτησαν – ως πρώην Υπουργό – τι γίνεται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με ρώτησαν αν αναγνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες και απάντησα, ασφαλώς ναι, τα κενά όμως είναι τεράστια και δεν φαίνονται οι προσπάθειες. Επίσης, τους είπα ότι δεν είναι μόνο οι ανεπάρκειες των αριθμών των νοσηλευτών και των γιατρών, αλλά είναι και η ανεπάρκεια των υποδομών και έδωσα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Αττικόν, ο μαγνητικός τομογράφος έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Είμαστε πλέον στον τρίτο χρόνο αυτής της κυβέρνησης. Όλο αυτό το διάστημα, οι ασθενείς παραπέμπονται για μαγνητικές τομογραφίες στα ιδιωτικά κέντρα. Αντιλαμβάνεστε, ότι αν είχε αντικατασταθεί ο μαγνητικός τομογράφος σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, η αξία του θα είχε αποσβεστεί από τις ίδιες τις εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, η αντικατάσταση θα γινόταν μέσα σε μια βδομάδα. Αυτά είναι τα προβλήματα των υποδομών.

Συνεχίζοντας, λέω το εξής. Εμείς είχαμε αλλιώς φανταστεί και σχεδιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι οικονομικές συνθήκες, οι αδυναμίες; Ό,τι θέλετε πείτε, αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα σας φέρω ένα παράδειγμα.

Είχαμε τρεις ΥΠΕ για τα νησιά,  παρότι ο νόμος έλεγε ότι θα είναι μια ΥΠΕ σε κάθε Περιφέρεια. Είχαμε του Νοτίου Αιγαίου, του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Για ποιο λόγο; Διότι πιστεύαμε, ότι τα νησιά είναι ειδικός χώρος που θέλουν άμεση επαφή των ΥΠΕ. Δηλαδή, να είναι στις έδρες τους, να βρίσκονται σε κάποιο νησί, ούτως ώστε οι υπηρεσίες να έχουν άμεση πρόσβαση προς τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι περιοχές αυτές.

Θέλω να πω το εξής: Εγώ ο ίδιος πήγα και είδα το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου και το αναβαθμισμένο περιφερειακό ιατρείο της Λίνδου. Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή και ο Υπουργός με βάση τις πληροφορίες που είχε από τις υπηρεσίες του απάντησε… τα γνωστά.  Και του είπα, πηγαίνετε να δείτε ή στείλτε την ΥΠΕ να δει, αφού η ΥΠΕ δεν είναι εκεί. Και ήρθε η απάντηση προς τον Υπουργό από τον επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου, κ. Αργυρού Ανάργυρο, όπου το Κέντρο Υγείας τώρα  εξυπηρετεί γύρω στις 60.000 άτομα. Το Κέντρο αυτό, την καλή εποχή είχε δέκα γιατρούς. Κατέληξε με τρεις, εκ των οποίων ο ένας πέθανε αιφνιδίως πριν από δύο μήνες, ένας συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου, απέσπασαν ένα γιατρό από τα Μάσσαρι -συγκεκριμένα μιλούσα σήμερα με το Διευθυντή και του Κέντρου Υγείας και στην ουσία είναι τρεις γιατροί που θα γίνουν δύο.

Τελευταία έφεραν άλλους δύο αγροτικούς. Ξέρετε ότι οι αγροτικοί γιατροί γενικώς, όχι οι συγκεκριμένοι, κοιτάζουν πώς θα φύγουν στο εξωτερικό, σε χώρες όπου έχουν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβές. Δεν είναι δυνατόν να λένε οι υπηρεσίες ότι το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου λειτουργεί τέλεια και να έρχεται ο επικεφαλής του πρώην Δήμου και να  στέλνει στον Υπουργό Υγείας επιστολή και να του λέει «τι είναι αυτά τα πράγματα που μας λέτε;».

Το γράμμα το έχω εδώ και το έχει και ο Υπουργός. Πώς είναι δυνατόν να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρουν οι άνθρωποι;

Κύριε Υπουργέ, αυτό το γράμμα τελειώνει με φράσεις προς εσάς, που εγώ θεωρώ απαράδεκτες που γράφτηκαν, αλλά  γράφτηκαν από τον επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας. Γιατί οι άνθρωποι εξεγείρονται όταν βλέπουν τα προβλήματα και ακούνε ωραίους αριθμούς. Οι αριθμοί ευημερούν, τα προβλήματα υπάρχουν.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στο Ιπποκράτειο – με πληροφόρησε ο Διευθυντής Καρδιολογίας- επειδή τα μηχανήματα του αιμοδυναμικού χαλούσαν και δεν μπορούσαν να ανανεωθούν απευθύνθηκε στο ίδρυμα «Νιάρχος» και πήρε τα μηχανήματα. Δεν θα πω κακώς έκανε. Καλώς έκανε, αλλά υπάρχουν προβλήματα.

Το ίδιο τώρα κάνει και η αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Κλινική στο Αττικό,  έμαθε ότι η άλλη πήρε από το ίδρυμα «Νιάρχος» και απευθύνεται και αυτή στο ίδρυμα. Τι θέλω να πω; Προσωπικά, ως Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Αττικό, διαπίστωσα ότι όταν άνοιξε το Αττικό δεν υπήρχε αιμοδυναμικό μηχάνημα σύγχρονο, ήταν αυτό που παρέδωσε η εταιρία. Τι έκανα; Είχε ένα νόμο και εφαρμόσαμε το leasing, πήραμε δηλαδή το μηχάνημα το οποίο, ευτυχώς, λειτουργεί γιατί  το άλλο έχει σταματήσει τώρα λόγω του πολυχρονισμού. Είναι πάνω από  δεκαπέντε χρόνια- πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί καλά; Και βεβαίως τώρα πάει στο Νιάρχος. Αυτή είναι η εικόνα. Χωρίς να θέλω  να αμφισβητήσω τους αριθμούς που είπε η κυρία Ιορδανίδου, γιατί τους ξέρω κιόλας, αλλά η εικόνα είναι αυτή.

Επανέρχομαι. Πηγαίνετε να τους δείτε στη Ρόδο και στα άλλα Δωδεκάνησα, θα σας πουν και αυτοί τα ίδια. Τον περασμένο Αύγουστο στο αναβαθμισμένο ιατρείο της Λίνδου ήταν ένας γιατρός. Δεν υπήρχε κανένας άλλος. Η Λίνδος πρέπει να ξέρετε ότι είναι κάτι σαν τη Σαντορίνη. Δηλαδή, όσοι έρχονται στη Ρόδο 3 εκατ.- 4 εκατ. περνάνε και από τη Λίνδο. Και ο γιατρός μου λέει, μα εγώ τι να κάνω, εγώ μόνος μου, αυτό είναι το «αναβαθμισμένο» ιατρείο; Τα μηχανήματα ήταν μέσα στις κούτες. Βέβαια, δεν τα πήρε ο κ. Ξανθός τα μηχανήματα, τα είχε πάρει ο κ. Αβραμόπουλος. Γιατί είναι και άλλα μηχανήματα σε ανάλογα κέντρα που αυτή τη στιγμή καταστρέφονται. Τουλάχιστον πάρτε τα και δώστε τα στα νοσοκομεία να δουλέψουν.

Να υπάρξει κάτι, δηλαδή, γιατί διαφορετικά εδώ συζητάμε συνέχεια και λέμε τα προβλήματα. Η αντιπολίτευση κάνει κριτική -έτσι συνηθίζεται- και η Κυβέρνηση λέει, όχι όλα είναι ωραία και ο κόσμος από κάτω βλέπει αυτά τα πράγματα και λέει: Τι γίνεται εδώ βρε παιδιά;

Αυτά που σας λέω, είναι όλα 100% αληθινά, όχι 99%.

Παρακαλώ την κυρία Ιορδανίδου να πάει στη Λίνδο και στον Αρχάγγελο να διαπιστώσει αυτά τα πράγματα που σας λέω.

Γι’ αυτό, όταν με ρώτησαν αν πιστεύω ότι γίνονται προσπάθειες είπα «αναμφισβήτητα ναι», το αποτέλεσμα όμως μετράει. Γιατί ο Δημοσθένης τι λέει; «Προς γαρ το τελικόν εκβάν έκαστον τον πριν υπαρξάντων κρίνεται» Δηλαδή, «αν δεν έχεις αποτέλεσμα, ό,τι προσπάθεια και να κάνεις τις αναγνωρίζω αλλά πρέπει να δω και το αποτέλεσμα» και ο κόσμος δυστυχώς ζητά αυτό το αποτέλεσμα, δεν ζητάει την προσπάθεια. Την προσπάθεια την αντιλαμβάνεται και την εκτιμά, αν θέλετε, αλλά ζητάει το αποτέλεσμα.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου