«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα. Το δικό μας μέσο λέγεται «διπλωματία και διαπραγμάτευση»» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η χώρα είναι καλά, όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89.

«Κατ’ αρχάς, η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ. Πρέπει να πούμε κάτι που το υπογραμμίζω και ας μην το ακούμε πάντα ευχάριστα: το γεγονός ότι στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Είχαμε αυτά τα καθημερινά, ενοχλητικά και συχνά επικίνδυνα επεισόδια» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.

«Το δεύτερο που υπογραμμίζω είναι η ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας, αυτό που λέμε σε εισαγωγικά «τα κανάλια επαφής», ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο» πρόσθεσε επισημαίνοντας παράλληλα:

«Και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας και τις οικονομικές μας και τις πολιτικές μας και τις διαβουλεύσεις μας. Σε αυτόν τον τομέα εμείς δεν κάνουμε καθόλου πίσω, παρά τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα. Εξακολουθούμε να φροντίζουμε να είναι αυτοί οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε κατά το δυνατόν, να πέσουν οι τόνοι».

«Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα του γείτονά μας. Νομίζω ότι και εκείνος πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Διότι, όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία, τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις. Κατά συνέπεια, πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.

«Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο λόγω εσωτερικών αναγκών, «να κατηγορούν κάποιους γείτονές τους, αλλά δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ