Την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη δέχτηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και συζήτησε μαζί της θέματα λειτουργίας του παραρτήματος στη Ρόδο. Ακόμη τέθηκαν θέματα που αφορούν μια σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον αύλειο χώρο του για την αναβάθμιση και τον ευπρεπισμό του. Ευχαρίστησε δε τον δήμαρχο για την άμεση ανταπόκρισή του σε πρόσφατο αίτημά της για γενικό καθαρισμό του αύλειου χώρου.
Ο κ. Κουσουρνάς υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση καθαρισμού του χώρου, συζήτησε την πιθανότητα να ενισχυθεί ο φωτισμός και η φύλαξή του τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Ο δήμαρχος ζήτησε και είχε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του παραρτήματος στη Ρόδο και για τις αιτήσεις που εκκρεμούν για την ένταξη τοξικομανών στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.
Ενημερώθηκε ότι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα χορήγησης 150 τοξικομανείς και εκκρεμεί η έγκριση 30 αιτήσεων τοξικομανών.
Η κ. Μαλλιώρη, απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου, επισήμανε ότι σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα με το αλκοόλ ενώ ανάλογη έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών δεν έχει γίνει ακόμα. Υπολογίζεται πάντως ότι πανελλαδικά οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι 25.000-30.000, σε προγράμματα του ΟΚΑΝΑ είναι ενταγμένοι οι 8.000 ενώ 1.500 από αυτούς βρίσκονται σε άλλα προγράμματα. Για τους χρήστες κοκαΐνης και τους περιστασιακούς χρήστες άλλων ουσιών δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε την κ. Μαλλιώρη, η οποία συνοδευόταν και από την υπεύθυνη του παραρτήματος της Ρόδου κ. Ρεγγίνα Εμίλιο, για τις κοινωνικές δομές του Δήμου, που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, καθώς και για την νεοσυσταθείσα Επιτροπή Παραβατικότητας που λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αποτροπής μαθητών και νέων από τις ουσίες.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δήλωσε, πως είναι πιθανή η μεταφορά του κέντρου του ΟΚΑΝΑ στους χώρους του νοσοκομείου Ρόδου. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στον τρέχοντα χρόνο, γιατί δεν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του ΟΚΑΝΑ. Τα υπουργεία που στηρίζουν οικονομικά τον Οργανισμό και κυρίως το ΥΠΕΣ, δεν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται κάποιες δράσεις.
“Εξασφαλίζονται μόνο οι μισθοδοσίες του προσωπικού. Στον ΟΚΑΝΑ όμως υλοποιούνται και άλλες δράσεις”, δήλωσε η κ. Μαλλιώρη.
“Κάποιοι πράγματι πιστεύουν ότι η λειτουργία των κέντρων του ΟΚΑΝΑ μπορεί να είναι πολυτέλεια. Εμείς θεωρούμε όμως, ότι προέχει η πρόληψη”, σχολίασε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε πως ειδικά τώρα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η λειτουργία των δομών απεξάρτησης.
“Η κρίση προκαλεί έξαρση των φαινομένων εξάρτησης. Αυτό δείχνει πόσο αναγκαίες είναι οι δομές αυτές”, δήλωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.
“Το Μάρτιο του 2010 μου έγινε η τιμή να γίνω πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για δεύτερη φορά. Έχω επισκεφθεί τη Ρόδο πέντε φορές. Θέλησα να ζητήσω τη βοήθεια του δημάρχου για ορισμένες παρεμβάσεις, που ήταν αναγκαίο να γίνουν στον χώρο που περιβάλλει το κέντρο απεξάρτησης, που λειτουργεί στο νησί”, δήλωσε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε πως ο δήμαρχος Ρόδου γνωρίζει πολύ καλά τις δραστηριότητες του κέντρου του ΟΚΑΝΑ.
“Θέλουμε να αναβαθμιστεί ο χώρος, να υπάρχει περισσότερος φωτισμός και να υπάρξει μια κινητοποίηση, ώστε οι 150 εξυπηρετούμενοι και οι άνθρωποι που ζουν εκεί να μην δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Θεωρούμε πως ο δήμαρχος κατανόησε την αναγκαιότητα της συνεργασίας, έχει ήδη ανταποκριθεί και έστειλε συνεργεία για να μεριμνήσουν”, δήλωσε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον κ. Κουσουρνά και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να συμβάλουν και για τη φύλαξη του κτηρίου που στεγάζει το κέντρο.
“Υπάρχει φύλαξη στη μονάδα. Όμως οι άνθρωποι που κάνουν απεξάρτηση, μπορεί να είναι στόχος ανθρώπων που διακινούν κάποιες ουσίες. Είναι γεγονός ότι η περιοχή εκεί χρειάζεται περιφρούρηση και φροντίδα. Αυτό όμως εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΟΚΑΝΑ. Ο Οργανισμός δεν είναι αυτός που θα σπεύσει για τη φροντίδα του χώρου. Στο παλιό νοσοκομείο βλέπουμε όμως μια κατάσταση, που δεν συνάδει με την έννοια της καθαριότητας”, σχολίασε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε πως είναι χρέος όλων να κρατήσουν το συγκεκριμένο χώρο καθαρό.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υπογράμμισε πως θα πρέπει ίσως για τη φύλαξη του χώρου να συμβάλει και η ΕΛΑΣ.
“Είναι κρίμα να καταρρεύσει αυτό το κομμάτι της πόλης. Πέρα από την αστυνόμευση που ο ΟΚΑΝΑ κάνει με δύο γυναίκες φύλακες, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει περιφρούρηση και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής”, δήλωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και πρόσθεσε, πως θα αναβαθμιστεί η περιοχή που είναι κοντά στο παλιό νοσοκομείο αν στο κτήριο στεγαστούν και άλλες υπηρεσίες.
Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε και στην πιθανότητα που υπάρχει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο.
“Δεν θέλουμε να φύγουμε από το παλιό νοσοκομείο. Πιστεύουμε πως συμβάλαμε θετικά, για να επισκευαστεί ένα όμορφο κτήριο. Όμως εδώ και ένα χρόνο όλες οι δομές του ΟΚΑΝΑ, μεταφέρονται στο φυσικό τους χώρο δηλαδή στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Συζητήσαμε το θέμα με τη διοίκηση του οργανισμού. Δεν έχει προχωρήσει το θέμα γιατί μέσα στο έτος που διανύουμε έχουν δημιουργηθεί ήδη 33 νέες μονάδες “, δήλωσε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε πως η μεταφορά του κέντρου του ΟΚΑΝΑ απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και κυρίως διάλογο με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του νοσοκομείου.
Σε ερώτηση για τις φήμες που θέλουν να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών έξω από το κέντρο του ΟΚΑΝΑ η κ. Μαλλιώρη σχολίασε:
“Ακούγονται διάφορα για το θέμα αυτό. Γίνεται λόγος ακόμη και για διακίνηση της ουσίας, που εμείς χορηγούμε στους ασθενείς μας. Θεωρώ πως έχουμε περιφρουρήσει, όσο το δυνατόν τέτοιου είδους συναλλαγές αλλά δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να εξετάσουμε αν κάποιοι είναι διακινητές. Αν όμως μας γίνει καταγγελία στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, θα ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος”.
Σε ερώτηση αν η κρίση έχει συμβάλει αρνητικά στην εφαρμογή των προγραμμάτων απεξάρτησης η κ. Μαλιώρη δήλωσε:
“Δεν υπάρχει έλλειψη, που δεν έχει καλυφθεί. Παρά το γενικό πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν έχει μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού μας. Απασχολούμε στη Ρόδο 13 άτομα. Δεν έχουμε κάνει αλλαγές, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Δεν βλάπτεται και η θεραπεία των ασθενών λόγω της κρίσης. Αν είχαμε περισσότερη άνεση θα διαθέταμε περισσότερους φύλακες, θα μπορούσαμε να καθαρίζουμε το χώρο γύρω από τη μονάδα και άλλες δράσεις”.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ συζήτησε με το δήμαρχο και για τους άστεγους που έχουν βρει καταφύγιο στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου.
“Συζήτησα το θέμα αυτό, με το δήμαρχο. Αν αυτό πράγματι συμβαίνει γιατί να μην δημιουργηθεί μια πτέρυγα για να μένουν οι άνθρωποι αυτοί εκεί; Θα είναι μια κοινωνική παροχή. Πρέπει να κάνει καταγραφή ο Δήμος. Δεν πιστεύω πως πρόκειται για ανθρώπους που εξυπηρετούνται από τα προγράμματά μας”, δήλωσε η κ. Μαλλιώρη που αναφέρθηκε και στην οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ, γιατί τα αρμόδια υπουργεία δεν καταβάλλουν όλους τους αναγκαίους πόρους.
«Το ΥΠΕΣ πρέπει να δώσει στον ΟΚΑΝΑ τα χρήματα που του αναλογούν. Οι εισροές δεν είναι όπως πρέπει. Μας οφείλονται 15 εκατομμύρια ευρώ. Περικοπές έχουν γίνει και από το υπουργείο Υγείας που πρέπει να μας αποδώσει αρκετά χρήματα», δήλωσε η κ. Μαλλιώρη και πρόσθεσε, πως γίνεται προσπάθεια να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τη μισθοδοσία του προσωπικού.







