Παρενέβησαν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή και της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά συνταξιούχου αστυνομικού κατά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
Την 24η Ιουλίου 2013 ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης ενημέρωσε συγκεκριμένα εγγράφως τον συνταξιούχο αστυνομικό ότι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης, για την οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.
Επεσήμανε εξάλλου ότι η υπόθεση δεν μπορεί να επιλυθεί με διοικητική παρέμβαση από μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς έχουν εξαντληθεί ιεραρχικά όλες τις δυνατότητες ελέγχου. Αναμένονται εξάλλου και οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στο οποίο έχει ήδη προσφύγει.
Όπως αναφέρει σε παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την από 2-3-2012 μηνυτήρια αναφορά του συνταξιούχου αστυνομικού, την οποία κατέθεσε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και κοινοποίησε και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, εγκαλούνται, μεταξύ άλλων, πέντε υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.
Mε δεδομένη τη βαρύτητα των αδικημάτων, για τα οποία μηνύθηκαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου και προκειμένου να ελεγχθούν άμεσα, και επειδή στην Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της υπηρεσίας δεν υπηρετούσε κανένας υπάλληλος, για να αναλάβει την έρευνα (ως Επιθεωρητής), συστήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τριμελής ομάδα, υπό τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, προκειμένου να ερευνήσει αν υπήρξαν υπερβάσεις ή ολιγωρία των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου και να υποβάλει το πόρισμά της. Η ομάδα, αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή Δασών, δύο έμπειρους Διευθυντές Δασών και ένα Δασολόγο εξειδικευμένο στη δασική πληροφορική, διενήργησε έρευνα και συνέταξε πόρισμα.
Από το πόρισμα προέκυψε ότι τα όργανα της υπηρεσίας (Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου) ενήργησαν σύμφωνα με τη Δασική νομοθεσία. Επιπλέον προτάθηκε η επίσπευση της έρευνας, που ήδη διεξαγόταν από την ίδια Διεύθυνση Δασών και η περαίωση όλων των οφειλομένων ενεργειών, για την προστασία των δασικών εκτάσεων.
Ο μηνυτής επανήλθε στις 20-12-2012 και κατέθεσε νέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπαλλήλου που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, για παράβαση καθήκοντος και κατά της Διευθύντριας Δασών Δωδεκανήσου για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.
Σημειώνεται ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ασκήσει ήδη διώξεις.Πιο συγκεκριμένα την 11η Φεβρουαρίου 2013 ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και για ψευδή καταµήνυση σε βάρος δηµοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου και για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές σε βάρος ενός επιχειρηµατία και ενός προσώπου, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Δασών.
To ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Ο συνταξιούχος αγόρασε ένα αγρό ιδιοκτησίας του Ιερού Ορθόδοξου Ναού Αφάντου, συνολικής εκτάσεως 3.280 τ.µ., κατόπιν δηµοπρασίας. Ιδιοκτήτης όµορης µερίδας είναι επιχειρηµατίας, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ως άνω Ιερού Ναού για να αγοράσει το ίδιο ακίνητο προκειµένου να το ενοποιήσει µε το δικό του προς θεραπεία των πολεοδοµικών, δασικών και λοιπών παραβάσεων.
Το ίδιο ακίνητο επιχειρούσαν να οικειοποιηθούν, διάφοροι, καταπατώντας τµήµατα αυτού παράνοµα και αυθαίρετα και ο “γείτονάς” του εισήλθε στο ακίνητο και κατέλαβε τµήµα εµβαδού 308 τ.µ., το οποίο µετέτρεψε σε δρόµο προς την όµορη ως άνω ιδιοκτησία του, µη διστάζοντας, µάλιστα, να τον ασφαλτοστρώσει.
Για το λόγο αυτό ο Ιερός Ορθόδοξος Ναός Αφάντου κατέθεσε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου αίτηση ασφαλιστικών µέτρων. Η αίτηση ασφαλιστικών µέτρων δεν συζητήθηκε ποτέ διότι ο επιχειρηµατίας είχε εκφράσει στα µέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής την επιθυµία ν’ αγοράσει το ακίνητο. Όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες για την εκποίησή του, δήλωσε όµως ότι το τίµηµα των 40.000 ευρώ ήταν πολύ µεγάλο.
Ετσι, ενώ ο συνταξιούχος αστυνοµικός αγόρασε το ακίνητο νόµιµα ήλθε σε ρήξη µε τον επιχειρηµατία, ο οποίος όπως κατήγγειλε, άρχισε έναν ανελέητο αγώνα καταδίωξής του, εµπλέκοντας στην προσπάθειά του αυτή δηµόσιους λειτουργούς και δη υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
Σύµφωνα µε την καταγγελία δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών βεβαίωσαν αρχικώς ότι είχε δήθεν προβεί σε εκχέρσωση δασικής έκτασης στην περιοχή και προέβησαν στην υποβολή µήνυσης εναντίον του.
Περαιτέρω, κατηγορήθηκε ότι προέβη στην παράνοµη εκχέρσωση και κατάληψη δηµοσίου δάσους και για εκχέρσωση ιδιωτικού δάσους και ιδιωτικής δασικής έκτασης εντός της µερίδας ιδιοκτησίας του, όσο και στην µερίδα του καταγγέλλοντος.
Ο µηνυτής κατέστησε σαφές ότι παρέλαβε το ακίνητο από την εκκλησία στην κατάσταση που βρίσκεται σήµερα ενώ διαψεύδει τους ισχυρισµούς των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών, µε επίκληση αεροφωτογραφιών, από τις οποίες προκύπτει ότι η εκχέρσωση ή αποψίλωση του εδάφους στην εν λόγω περιοχή έλαβε χώρα πολύ προγενέστερα της αγοράς από µέρους του.
Η µήνυση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών σε βάρος του συνταξιούχου αστυνοµικού τέθηκε στο αρχείο και αρµόδιοι της συγκεκριµένης υπηρεσίας µε άλλη αναφορά τους, σε µεταγενέστερο έγγραφο, οµολόγησαν ευθέως ότι εσφαλµένα µηνύθηκε για παράνοµη εκχέρσωση µερίδας ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δηµοσίου.

Ο µηνυτής επισηµαίνει ότι υπήρξε µεροληπτική στάση απέναντί του από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και κατ’ ακολουθίαν από την Επιτροπή που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά