Διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Αντίθετο με την προοπτική της ιδιωτοποίησης των λιμενικών υποδομών των νησιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με το κλείσιμο των εφοριών της Λέρου, της Καρπάθου και της Καλύμνου και με τη διακοπή των δρομολογίων σε ακτοπλοϊκές γραμμές ζωτικής σημασίας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο σε σχετικά ήρεμο κλίμα. Η πρόταση για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών, που “καίνε” τους νησιώτες έγινε από την επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Λίλα Καφαντάρη και υιοθετήθηκε και από τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπο Κόκκινο. Ωστόσο τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι στην αρχή, όπως αναμενόταν.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και έκρουσε για μια φορά ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι πόροι.
“Είναι σημαντικό που στην Περιφέρεια εκτελούνται 600 έργα. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα στο έτος 2013, πρέπει να έχει απορροφηθεί το 90% των πόρων. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι φορείς πρέπει να τρέξουν για να μην χάσουμε πόρους. Θα διαπιστώσετε πως η Περιφέρεια, είναι η μόνη που δεν έχει πρόβλημα και θα πιάσει τους στόχους της. Αυτό συμβαίνει γιατί παρακολουθούμε τα έργα από το πρωί ως το βράδυ και πιέζουμε τους εργολήπτες. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια, να χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα σε απορροφήσεις και σε εντάξεις έργων. Έχουμε εκτός από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΣΑΕ που είναι τα έργα που υλοποιούνται από εθνικούς πόρους και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Από τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουμε εμείς έργα στην ΣΑΕ. Τα περισσότερα θα είναι των Δήμων. Υπάρχουν δύο έργα ενεργά. Αναφέρομαι στο Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο στη Ρόδο. Το ένα προχωρά. Μένει το κολυμβητήριο. Το πρόγραμμα έχει απορρόφηση 75%. Έχουμε και το ειδικό πρόγραμμα, για το οποίο είχε παρθεί απόφαση. Είχε γίνει ιεράρχηση, εντάχθηκαν 28 έργα και ενεργοποιήθηκαν 15, με προϋπολογισμό 21 εκατομμύρια ευρώ. Η απορρόφηση είναι στο 66%», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Στο πρόγραμμα επενδύσεων, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαχαρίδης, οι απορροφήσεις είναι αρκετά ψηλά. «Στους χαλεπούς καιρούς, το να έχουμε 600 έργα σε εξέλιξη και 28 μελέτες είναι πολύ σημαντικό. Οι άλλοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν. Είναι κρίμα να χαθούν πόροι. Μέχρι το τέλος του ΅13, πρέπει να έχει απορροφηθεί το 90% των πόρων. ¶λλη ευκαιρία δεν υπάρχει. Είτε θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα ή θα είμαστε σε αδιέξοδο. Στο ΕΠΕΡΑ, έχουν ενταχθεί έργα κόστους 290 εκατομμυρίων και η απορρόφηση είναι 2.000.000. Υπάρχει πρόβλημα. Οι δήμαρχοι δεν πρέπει να κοιμούνται, αλλά να τρέξουν. Θα μας αναγκάσουν να απεντάξουμε έργα. Η χώρα και η Περιφέρεια δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν χρήματα. Να τρέξουν όλοι. Κάνω έκκληση γιατί η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν έχει λεφτά. Ή θα γίνουν τώρα τα έργα ή δεν θα γίνουν ποτέ», ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαρ. Κόκκινος ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης.
«Μας ανησυχεί αν θα απορροφηθούν τα χρήματα. Θέλουμε μια συγκεκριμένη εισήγηση. Η παράταξή μας θέλει να προχωρήσουν τα έργα», τόνισε ο κ. Κόκκινος. «Κινούμαστε στον αντίποδα της διαχείρισης του συστήματος. Μιλάμε για πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε αυτά τα αδιέξοδα. Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για το τι είναι τα ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή κάποιοι χάνουν τα δικαιώματά τους. Τα προγράμματα αυτά έρχονται και ενισχύουν τα μεγάλα προγράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Λ. Καφαντάρη.
«Θα περίμενα και ειδήσεις σχετικές με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Εκεί αναδείχθηκε το θέμα της ζημιάς που κάνει στην εξέλιξη των έργων η γραφειοκρατία. Πρέπει να εξετάζουμε τα ζητήματα αυτά που γίνονται η αιτία να μην απορροφώνται πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο σύμβουλος της Παράταξης «Οικολογικός ¶νεμος» κ. Ν. Σαντορινιός.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Δωδεκανήσου, έτους 2012, που προβλέπει τη χρηματοδότηση σημαντικών δράσεων και έργων στο νομό, σε υλοποίηση σχετικών δεσμεύσεων της περιφερειακής αρχής. Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, εγκρίθηκαν από το σώμα τα παρακάτω έργα:
1. «Ανάπλαση – Ανάδειξη Ιστορικού κέντρου οικισμού Πόθιας – Αρχαιολογικού Μουσείου» με προϋπολογισμό 493.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
2. «Παροχή Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Τεχνικής Υποστήριξης για την ωρίμανση και παρακολούθηση έργων ΕΣΠΑ» με προϋπολογισμό 140.000 ¤ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
3. «Κατασκευή κυκλικών κόμβων στην Εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου» με προϋπολογισμό 250.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012 νομού Δωδεκανήσου.
4. «Πατμιάδα Σχολή» με προϋπολογισμό 35.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012 νομού Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στον Πίνακα 10 «Αδιάθετα Υπόλοιπα Προηγουμένων Χρήσεων».
5. «Προμήθεια Συγκροτημάτων Παραγωγής Οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στα Νοσοκομεία Κω και Καλύμνου» προϋπολογισμού 200.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
6. «Προμήθεια και εγκατάσταση Τερματικών Σταθμών πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο για παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο στο νησί της Ρόδου» προϋπολογισμού 31.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
7. «Επισκευή – Συντήρηση εσωτερικών όψεων Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» προϋπολογισμού 3.000.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
8. «Λιμένας Καμείρου» προϋπολογισμού 1.000.000 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012 νομού Δωδεκανήσου.
9. «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την υλοποίηση Δράσεων και παραδοτέων του έργου HYBRID PARKS» προϋπολογισμού 174.194 ¤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
Οι προτεινόμενες πιστώσεις των έργων του συνολικού προγράμματος ανέρχονται στο ποσό των 51.722.525,48 ¤ ποσό που αντιστοιχεί στον Προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έτους 2012 στην παρούσα.Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών της Καλύμνου, με το ποσό των 25.000 ευρώ.
Ακολούθησε η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Στην συνέχεια εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα με τα οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στο κλείσιμο των Εφοριών που λειτουργούν στη Λέρο, στην Κάρπαθο και στην Κάλυμνο αλλά και στις αξιώσεις που υπάρχουν για την διαχείριση των λιμενικών υποδομών από το κράτος. Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τα προβλήματα που θα προκληθούν στα νησιά με τη διακοπή των δρομολογίων του πλοίου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά