Ασκηση ποινικών διώξεων για μεταφορά λαθρομεταναστών

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό περισσοτέρων του ενός υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κερδοσκοπία, σε βάρος ενός 44χρονου Γεωργιανού και για άμεση συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη από έναν Τούρκο, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας άσκησε την Κυριακή η Εισαγγελέας Υπηρεσίας.
Στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου προσήγαγαν συγκεκριμένα ενώπιον της κ. Εισαγγελέως τον υπήκοο Γεωργίας G. T. του V. για διακίνηση – μεταφορά λαθρομεταναστών, στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ νήσου Σύμης.
Ειδικότερα την 5η Ιανουαρίου 2013 περί ώρα 16.00 κατά τη διάρκεια περιπολίας σκάφους του λιμενικού, εντοπίστηκε Ν.Α. της Σύμης επί της οριογραμμής, ένα λευκό ταχύπλοο σκάφος με το όνομα “ESENAY”, σημαίας Τουρκίας, μήκους περίπου πέντε μέτρων με εξωλέμβιο κινητήρα 100ΗΡ, με κυβερνήτη τον ανωτέρω Γεωργιανό και επιβαίνοντες δέκα υπηκόους Γεωργίας και συγκεκριμένα οκτώ γυναίκες και δύο άνδρες.
Περί ώρα 17:50 και ενώ το εν λόγω σκάφος βρισκόταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων οι επιβαίνοντες κάλεσαν σε βοήθεια λόγω εισροής υδάτων και περί ώρα 18:00 αυτό άρχισε να βυθίζεται, οπότε και περισυνελέγησαν από το λιμενικό. Σύμφωνα με τις ληφθείσες ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν για τη μεταφορά τους ποσό που κυμαίνεται από 1500 έως 2000 ευρώ ο καθένας. Μέρος των χρημάτων φέρεται να έλαβε και ο κατηγορούμενος χειριστής του ταχύπλοου σκάφους.
Στην κατοχή του διακινητή βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο και κατασχέθηκε.
Εξεταζόμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι εκείνος κυβερνούσε το σκάφος για 10 λεπτά και ότι έπαθε βλάβη. Είχε σκοπό, όπως είπε, να μείνει στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό έδωσε σε έναν Τούρκο, τα στοιχεία του οποίου είπε ότι δεν γνωρίζει, 800 ευρώ. Υποστήριξε ακόμη ότι έχει μικρή γνώση στην πλοήγηση και ο Τούρκος του έδωσε το σκάφος για να το μεταφέρει στη Σύμη.
Εξεταζόμενοι οι λαθρομετανάστες κατέθεσαν ότι ξεκίνησαν από τη Γεωργία με λεωφορείο και έφτασαν μέχρι την Τραπεζούντα. Εκεί τους παρέλαβε ένας Τούρκος και με πούλμαν τους μετέφερε στο Μαρμαρίς.
Όταν έφτασαν στο Μαρμαρίς εμφανίστηκε ένα άτομο που συστήθηκε ως Gela μαζί με έναν Τούρκο που δεν γνώριζαν. Πλήρωσαν τον Τούρκο και τους παρέλαβε ο Gela για να τους περάσει στην Ελλάδα.
Υποστήριξαν επιπλέον ότι γνώριζαν ότι ο Gela διακινεί μετανάστες από το Μαρμαρίς στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά