Ειδήσεις

«Σύγκρουση» Ι.Σ.Ρ. και Δήμου Ρόδου για το «μοίρασμα» του παλιού νοσοκομείου!

«Οι χώροι  του παλαιού νοσοκομείου είναι διαρρυθμισμένοι από πρόσφατες μελέτες του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θεωρούμε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένης υγειονομικής δομής  Αστικού Κέντρου (ΠΕΔΥ), 24ωρης λειτουργίας, με σταθμό ΕΚΑΒ στο κέντρο της πόλης»
Αυτό υπογράμμισαν σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς  και ο Γραμματέας κ. Ηλίας Τσέρκης συνεπικουρούμενοι από τον αντιπρόεδρο κ. Θεόδωρο Αναγνώστη και το μέλος κ. Χρήστο Μιχάλαρο.
Ο κ. Χρήστος Μαντάς δήλωσε πως οι χώροι  που προορίζονται για τον Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν νέα κτήρια για τα δικαστήρια.
«Έχουμε να κάνουμε  με ένα μοναδικό ιστορικό ακίνητο. Έχει άμεση χρησιμότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί πρωτίστως για τη  λειτουργία δομών  υγείας. Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και θα βρίσκεται στα χέρια μας την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου. Θεωρούμε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένους φορείς, βιάζονται να διανείμουν ένα μοναδικό ιστορικό ακίνητο χωρίς να λαμβάνουν υπ’όψιν τους την ιστορία, την χρησιμότητα και την αισθητική.Ο Ι.Σ.Ρόδου θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος και την αναγκαιότητα της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι σύγχρονες οδηγίες επιβάλλουν την ανάπτυξη τέτοιας δομής στο κέντρο της πόλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της.  Όπως αντιλαμβάνεστε, παρόμοια δομή δεν υπάρχει και πρέπει να την δημιουργήσουμε. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης πραγματοποιήθηκε προχθές κοινή σύσκεψη του Δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου Φώτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Μανδρακού , του  προέδρου και  γενικού γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ.κ. Χρήστου Μαντά και Ηλία Τσέρκη.
Στις προτάσεις του Δημάρχου που έχουν  δημοσιευθεί στον τύπο ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεση  και τις αντιρρήσεις του», δήλωσε ο κ.  Χρήστος Μαντάς και υπογράμμισε πως η διοίκηση του Ιατρικού  Συλλόγου θα ζητήσει την ανάκληση της απόφασης που ετοιμάζεται να υπογράψει ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Μαντάς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει κτήρια είτε για τη μεταφορά των υπηρεσιών των δικαστηρίων στο παλαιό νοσοκομείο είτε για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Εξήγησε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά στην πρόταση του δημάρχου γιατί επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σύγχρονη δομή υγείας στο κέντρο της πόλεως, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να πάψει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
«Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την ανακατασκευή του χώρου του παλαιού νοσοκομείου και τη δημιουργία των παραπάνω δομών,  για την άριστη εξυπηρέτηση ντόπιων πολιτών και των επισκεπτών μας. Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ενάντια στις πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις, από όπου κι αν προέρχονται.
Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας θεωρούμε απαραίτητη την αναστολή οιασδήποτε απόφασης που δεν θα περιλαμβάνει πρωτίστως τον τομέα υγείας», τόνισε ο κ. Μαντάς.
Την άποψη ότι οι πολίτες θέλουν δομές υγείας και όχι δικαστήρια εξέφρασε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ηλίας Τσέρκης.
«Όλος ο ιατρικός και υγειονομικός  κόσμος είναι σύμφωνος για τη μεταφορά των δομών υγείας στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου. Σε μια περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής τα  ασφαλιστικά ταμεία που είναι διασκορπισμένα  σε διάφορα σημεία της πόλεως θα συγκεντρωθούν σε ένα χώρο. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα και θα γίνει και οικονομία πόρων.  Δεν αρνούμαστε το διάλογο αλλά όχι να κάνουν άλλοι τη μοιρασιά χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη. Έχουμε  σχέδιο  και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με  όλους τους φορείς να το θέσουμε σε πλήρη εφαρμογή. Στον χώρο που μας παραχωρούν δεν μπορεί να δημιουργηθεί η δομή υγείας που έχουμε προγραμματίσει», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ιατρικού Συλλόγου ο κ. Χρήστος Μαντάς δήλωσε:
«Είμαστε σε καλό δρόμο, ανεξάρτητα από τις  πολιτικές εξελίξεις γιατί η κοινωνία είναι μαζί  μας.   Θα δίνουμε το παρών και θα εκφράζουμε τις απόψεις μας για το θέμα αυτό. Δεν χρειάζεται να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις που θα προσβάλλουν εμάς και τους χώρους του παλαιού νοσοκομείου».
Να σημειωθεί πως η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου αναμενόταν να δώσει το “παρών” στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου χθες βράδυ.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε αργά προχθές το βράδυ αποφασίστηκαν ομοφώνως, τα ακόλουθα:
1. Ο Ι.Σ.Ρόδου δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση με την τοπική αυτοδιοίκηση, κανένα Σύλλογο ή άλλο φορέα. Αντίθετα, πιστεύουμε και επενδύουμε πολλά στη συνεργασία και ενότητα όλων των φορέων, για το καλό της τοπικής κοινωνίας αλλά και των νησιών μας.

2. Ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου είναι διαρρυθμισμένος από πρόσφατες μελέτες του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία αμελλητί στέλνετε στον κάδο των απορριμμάτων !
3. Θεωρούμε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένης υγειονομικής δομής  Αστικού Κέντρου Υγείας (ΠΕΔΥ), 24ωρης λειτουργίας, με σταθμό ΕΚΑΒ στο κέντρο της πόλης.
4. Τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ) παραδόξως είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου στα περισσότερα πληρώνουμε υψηλά μισθώματα. Στην περίοδο της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής  είναι αναγκαία η περικοπή των δαπανών.
Στόχος μας είναι στο χώρο του Νοσοκομείου να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος λειτουργίας που να περιλαμβάνει τους λοιπούς υγειονομικούς φορείς (Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογοι ασθενών κ.α).  Με τον τρόπο αυτόν θα σταματήσει η μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των ασθενών  προσφέροντας άμεσες και ποιοτικότερες υπηρεσίας υγείας στον ίδιο χώρο.
5. Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας επί Υπουργίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ανέθεσε στον Ιατρικό Σύλλογο με τον εκπρόσωπο του στον ΠΙΣ κ. Κουτσόπουλο Κωνσταντίνο (υπεύθυνο νησιωτικής πολιτικής υγείας του ΠΙΣ) μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του να  εκπονήσει μελέτη για την ανακατασκευή του παλιού νοσοκομείου. Η μελέτη αυτή ενώ έχει ολοκληρωθεί, ξαφνικά την παραβλέπουν.
6. Η μελέτη αυτή έλαβε υπόψη τα νέα νομοθετικά πλαίσια περί διαχωρισμού της Πρωτοβάθμιας από Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μια σύγχρονη πόλη που θα περιλαμβάνει:
Α. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία βασικών ειδικοτήτων.
Β. Τμήμα Α’ Βοηθειών 24ης λειτουργίας.
Γ.  Βραχεία νοσηλεία.
Δ. Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.
Ε. Σηπτικό Χειρουργείο.
ΣΤ. Εργαστήρια (ακτινολογικό, μικροβιολογικό).
Ζ. Χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Η. Χώρος συνεδριάσεων πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας επιτροπής και ΚΕΠΑ.
Θ. Χώρους εξυπηρέτησης κοινού και προσωπικού.
Ι. Χώρους διοικητικής μέριμνας.
Κ. Χώρους λοιπού προσωπικού.
Λ. Χώρους τηλεϊατρικής και τηλεδιασκέψεων σε διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά.
Μ. Σταθμό ΕΚΑΒ.
Ν. Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου