ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα αντίληψη για τη μετανάστευση;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αβραμόπουλος
Μέγεθος γραμμάτων

Μία «ολι­στι­κή» προ­σέγ­γι­ση για την ευ­ρω­παϊ­κή πο­λι­τι­κή με­τα­νά­στευ­σης με πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα, αλλά και πιο δί­καιη κα­τα­νο­μή των βαρών ζητεί με ψή­φι­σμά του το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο.

Οι ευ­ρω­βου­λευ­τές προ­τεί­νουν μέτρα όπως η ενί­σχυ­ση της Frontex, η συ­νέ­χι­ση των επι­χει­ρή­σε­ων έρευ­νας και διά­σω­σης, η εν­θάρ­ρυν­ση πο­λι­τι­κών «εθε­λο­ντι­κής επι­στρο­φής» για όσους το επι­θυ­μούν, η επι­βο­λή αυ­στη­ρών ποι­νών για τους δια­κι­νη­τές, αλλά και η «αλ­λη­λεγ­γύη» προς τις ευ­ρω­παϊ­κές χώρες που δέ­χο­νται τον με­γα­λύ­τε­ρο αριθ­μό προ­σφύ­γων και αι­τού­ντων άσυλο. Σύμ­φω­να με την ευ­ρω­βου­λευ­τή Ρο­μπέρ­τα Με­τσό­λα από τη Μάλτα, μία χώρα με αυ­ξα­νό­με­νες με­τα­να­στευ­τι­κές ροές, «είναι η πρώτη συ­γκε­κρι­μέ­νη δέσμη μέ­τρων, στην οποία συμ­φω­νού­με λί­γους μήνες μετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές και έναν χρόνο μετά τη Λα­μπε­ντού­ζα. Είναι ένα ισχυ­ρό δια­κομ­μα­τι­κό ψή­φι­σμα, στο οποίο κα­λού­με τις εθνι­κές κυ­βερ­νή­σεις να ανα­λά­βουν δράση, ώστε να απο­φευ­χθούν νέες τρα­γω­δί­ες στη Με­σό­γειο. Ως εκ­πρό­σω­πος της Μάλ­τας, αυτό που βλέπω είναι ότι οι πα­λαιό­τε­ρες δια­κη­ρύ­ξεις δεν έχουν απο­φέ­ρει συ­γκε­κρι­μέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα. Δεν έχου­με λοι­πόν άλλη επι­λο­γή, παρά να εντεί­νου­με την πίεση».

Γιατί όμως η με­γα­λύ­τε­ρη πίεση προς τις εθνι­κές πρω­τεύ­ου­σες να είναι πιο απο­δο­τι­κή αυτή τη φορά από ό,τι ήταν στο πα­ρελ­θόν; Η Ρο­μπέρ­τα Με­τσό­λα λέει ότι ενα­πο­θέ­τει πλέον τις ελ­πί­δες της στο νέο πρό­ε­δρο της Κο­μι­σιόν Ζαν Κλωντ Γιούν­κερ, αλλά και στον Έλ­λη­να Επί­τρο­πο Δη­μή­τρη Αβρα­μό­που­λο. «Η αι­σιο­δο­ξία μου βα­σί­ζε­ται στο γε­γο­νός ότι για πρώτη φορά η Ευ­ρώ­πη έχει Επί­τρο­πο για τη Με­τα­νά­στευ­ση. Πι­στεύω ότι ο κ.Αβρα­μό­που­λος, ως εκ­πρό­σω­πος του Ευ­ρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, αλλά και μίας χώρας που αντι­με­τω­πί­ζει με­γά­λο κύμα με­τα­νά­στευ­σης, σι­γου­ρα γνω­ρί­ζει το πρό­βλη­μα. Και ότι αυτή η Κο­μι­σιόν- σε αντί­θε­ση με την προη­γού­με­νη- θα έχει με­γα­λύ­τε­ρη ευαι­σθη­σία στο ζή­τη­μα» λέει η ευ­ρω­βου­λευ­τής από τη Μάλτα στην Deutsche Welle.

«Πο­λι­τι­κή πίεση προς τα κράτη-μέλη»

Οι κοι­νο­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες κι­νού­νται βέ­βαια πολ­λές φορές με αρ­γούς ρυθ­μούς. Σε ένα πρώτο βήμα, το Κοι­νο­βού­λιο κα­λεί­ται να υιο­θε­τή­σει μία «έκ­θε­ση στρα­τη­γι­κής πρω­το­βου­λί­ας» μέσα στο 2015, όπου ανα­μέ­νε­ται να εξει­δι­κευ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα βή­μα­τα για τη νέα πο­λι­τι­κή με­τα­νά­στευ­σης. Στη συ­νέ­χεια η Κο­μι­σιόν ανα­μέ­νε­ται να εντεί­νει την πο­λι­τι­κή πίεση προς τα κράτη-μέλη. Πά­ντως, και η Ελ­λη­νί­δα ευ­ρω­βου­λευ­τής Ελίζα Βό­ζεν­μπεργκ αι­σιο­δο­ξεί: «Το ψή­φι­σμα στέλ­νει το μή­νυ­μα πλέον ότι η με­τα­νά­στευ­ση είναι πρό­βλη­μα της ΕΕ και όχι των χωρών του Νότου, όπως θε­ω­ρού­σα­με μέχρι τώρα» επι­ση­μαί­νει. «Και τούτο όχι μόνο διότι πλέον οι με­τα­να­στευ­τι­κές ροές έχουν ως προ­ο­ρι­σμό την Ευ­ρώ­πη του Βορρά. Αλλά και διότι η ΕΕ κα­τά­λα­βε ότι η διε­θνής συ­γκυ­ρία έχει αυ­ξή­σει τις με­τα­να­στευ­τι­κές ροές».

Πολ­λοί ευ­ρω­βου­λευ­τές από τη βό­ρεια Ευ­ρώ­πη φαί­νε­ται να απο­δέ­χο­νται την ανά­γκη για έναν πιο δί­καιο κα­τα­μοι­ρα­σμό βαρών με­τα­ξύ των κρα­τών-μελών. Ωστό­σο, επι­ση­μαί­νουν ότι η αλ­λα­γή της σχε­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας πρέ­πει να γίνει με τέ­τοιον τρόπο ώστε να δια­σφα­λί­ζο­νται τόσο τα δι­καιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων όσο και η ου­σια­στι­κή συμ­με­το­χή όλων των εθνι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων σε μία νέα με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό το σχό­λιο από τη γερ­μα­νί­δα ευ­ρω­βου­λευ­τή των σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τών Μπίρ­γκιτ Ζίπελ: «Ναι, χρεια­ζό­μα­στε ασφα­λεία και νό­μι­μους διαύ­λους με­τα­νά­στευ­σης προς την Ευ­ρώ­πη. Αλλά αυτό δεν ση­μαί­νει ότι θα πε­ριο­ρί­σου­με το δι­καί­ω­μα πα­ρο­χής ασύ­λου σε όσους διώ­κο­νται, ούτε ότι μπο­ρού­με να εξα­γο­ρά­σου­με την υπο­χρέ­ω­σή μας αυτή. Και επί­σης διε­ρω­τώ­μαι: και αν ακόμα ευο­δω­θούν όλες οι προ­σπά­θειές μας για μία νέα στρα­τη­γι­κή, είναι βέ­βαιο ότι θα την υλο­ποι­ή­σουν όλα τα κράτη-μέλη;»

Άμεση ανά­γκη οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας

Πριν απο­κρυ­σταλ­λω­θεί η ευ­ρύ­τε­ρη στρα­τη­γι­κή και η «ολι­στι­κή αντί­λη­ψη» που υπό­σχε­ται η Κο­μι­σιόν, η ελ­λη­νί­δα ευ­ρω­βου­λευ­τής Ελίζα Βό­ζεν­μπεργκ πε­ρι­μέ­νει πά­ντως συ­γκε­κρι­μέ­να δείγ­μα­τα γρα­φής. Και κυ­ρί­ως μία οι­κο­νο­μι­κή ανάσα για τις χώρες του ευ­ρω­παϊ­κού Νότου.

«Σε πρό­σφα­τη ερώ­τη­ση που είχα απευ­θύ­νει στην κ.Μάλμ­στρομ, πριν ακόμη ανα­λά­βει ο κ.Αβρα­μό­που­λος, εξε­τά­στη­κε σο­βα­ρά -κι ελ­πί­ζω ότι θα το επι­τύ­χου­με- η δυ­να­τό­τη­τα έκτα­κτης χρη­μα­το­δό­τη­σης, ει­δι­κά για την Ελ­λά­δα. Διότι η Ελ­λά­δα, λόγω των θα­λασ­σί­ων συ­νό­ρων της και λόγω των γε­γο­νό­των στη νο­τιο­α­να­το­λι­κή Με­σό­γειο, εκ των πραγ­μά­των δέ­χε­ται με­τα­να­στευ­τι­κά ρεύ­μα­τα τα οποία δεν μπο­ρού­σε να προ­βλέ­ψει και αυτή τη στιγ­μή δεν μπο­ρεί με ευ­χέ­ρεια να τα δια­χει­ρι­στεί» δη­λώ­νει η ελ­λη­νί­δα ευ­ρω­βου­λευ­τής στην Deutsche Welle.

Πηγή:Dw.de

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.