- Η περιοχή του Αιγαίου έγινε πεδίο σφοδρών αερομαχιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
- Δύο τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κινητοποιώντας ελληνικά αεροσκάφη για αναχαίτιση.
- Συνολικά, επτά τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών, με πολλές παραβιάσεις και παραβάσεις να καταγράφονται.
- Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τους τουρκικούς σχηματισμούς, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Σε πεδίο εικονικών αερομαχιών μετατράπηκε για ακόμη μία φορά το Αιγαίο, καθώς ελληνικά και τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρή αερομαχία κατά τη διάρκεια των σημερινών αναχαιτίσεων.
Η εμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, όταν ζεύγος τουρκικών F-16, το οποίο πετούσε σε σχηματισμό και ήταν οπλισμένο, προχώρησε σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Οι κινήσεις των τουρκικών F-16
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τη δραστηριότητα της 5ης Οκτωβρίου 2026, συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών.
Το ζεύγος των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής.
Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν αποχώρησαν από την περιοχή. Ακολούθησε εμπλοκή, με τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16 και να τα υποχρεώνουν να επιστρέψουν προς το FIR Κωνσταντινούπολης.
UAV και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας
Παράλληλα με τα F-16, η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε τέσσερα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV), τα οποία πραγματοποίησαν επτά παραβιάσεις και τέσσερις παραβάσεις.
Στην περιοχή κινήθηκε επίσης ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72, το οποίο καταγράφηκε με δύο παραβάσεις.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν επτά παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Οι τουρκικοί σχηματισμοί αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Πηγή: iapogevmatini.gr
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.