ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο μικροσκόπιο το ιδιωτικό ιατρείο όπου υπέστη ανακοπή – Τι υποστήριξαν οι γιατροί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ Γ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η κλινική στο Κολω­νάκι όπου επι­σκέ­φθηκε ο Γιώργος Μαζω­νά­κης βρί­σκε­ται υπό έρευνα από τις Αρχές για την νομι­μό­τητα των ιατρι­κών πράξεων που πραγ­μα­το­ποιού­νται εκεί.
  • Ο υπουρ­γός Υγείας δήλωσε ότι η κλινική είχε άδεια απλού παθο­λο­γι­κού ιατρείου και ζήτησε άμεσο έλεγχο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
  • Οι δύο γιατροί, ιδιο­κτή­της και σύζυγός του, αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι και υπο­στή­ρι­ξαν ότι δεν είχαν εμπλοκή στο περι­στα­τικό, με τη σύζυγο να περι­γρά­φει τη δια­δι­κα­σία της θερα­πείας.
  • Ο δικη­γό­ρος των γιατρών τόνισε την ανάγκη να περι­μέ­νουν τα ιατρο­δι­κα­στικά ευρή­ματα πριν από οποια­δή­ποτε ενο­χο­ποί­ηση και υπο­στή­ριξε ότι δεν υφί­στα­ται ποινική ευθύνη.

Στο μικρο­σκό­πιο των Αρχών έχει μπει η κλινική στο Κολω­νάκι όπου είχε μεταβεί ο δημο­φι­λής τρα­γου­δι­στής Γιώργος Μαζω­νά­κης, για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ιατρική πράξη λίγο πριν κατα­λή­ξει από ανακοπή σε ηλικία 54 ετών.

Αστυ­νο­μι­κοί, συνο­δεία εισαγ­γε­λέα θα μετα­βούν σήμερα στην κλινική για να εξε­τά­σουν, μεταξύ άλλων, εάν διέθετε όλες τις απαι­τού­με­νες άδειες και εάν ήταν νόμιμο να πραγ­μα­το­ποιού­νται εκεί συγκε­κρι­μέ­νες ιατρι­κές πράξεις και θερα­πείες.

Ο υπουρ­γός Υγείας, Άδωνις Γεωρ­γιά­δης, ανέφερε ότι το συγκε­κρι­μένο ιατρείο είχε άδεια απλού παθο­λο­γι­κού ιατρείου και ζήτησε από τον πρόεδρο του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Αθηνών να  διε­νερ­γή­σει άμεσα έλεγχο. Παράλ­ληλα οι Αρχές θα διε­νερ­γή­σουν έρευνα και στο σπίτι του τρα­γου­δι­στή.

Τι υπο­στή­ρι­ξαν οι δύο γιατροί 

Λίγο πριν τα μεσά­νυ­χτα αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι από την Υπο­διεύ­θυνση Δίωξης και Εξι­χνί­α­σης Εγκλη­μά­των Αθηνών οι δύο γιατροί, ο ιδιο­κτή­της της κλι­νι­κής και η σύζυγός του.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ο γιατρός, παθο­λό­γος στην ειδι­κό­τητα, φέρεται να κατέ­θεσε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στο συγκε­κρι­μένο περι­στα­τικό και πως την πλήρη δια­χεί­ριση της κλι­νι­κής έχει η σύζυγός του, η οποία είναι γυναι­κο­λό­γος στην ειδι­κό­τητα.

Με τη σειρά της η σύζυγος φέρεται να περιέ­γραψε στις αρχές όλη τη δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θηκε κατά τη διάρ­κεια της θερα­πείας, η οποία, σύμφωνα και με ανάρ­τηση του υπουρ­γού Υγείας, ήταν πλα­σμα­φαί­ρεση.

Όπως επι­σή­μανε ο κ. Γεωρ­γιά­δης είναι μια δια­δι­κα­σία που πραγ­μα­το­ποιεί­ται μόνο σε δημόσιο νοσο­κο­μείο από αιμα­το­λόγο ή σε κλινική η οποία έχει την απαι­τού­μενη άδεια. Οι Αρχές ερευ­νούν κατά το πόσο τηρή­θηκε το πρω­τό­κολλο τόσο στο ιατρείο, αλλά και το κατά πόσο οι συγκε­κρι­μέ­νοι γιατροί είχαν την απαι­τού­μενη άδεια για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τη συγκε­κρι­μένη θερα­πεία.

«Καμία σύνδεση της ιατρι­κής πράξης με τον θάνατο» λέει ο δικη­γό­ρος των γιατρών

Σύμφωνα με τον δικη­γόρο των γιατρών, Νίκο Αγαπηνό, βρί­σκε­ται σε εξέλιξη η προ­κα­ταρ­κτική εξέταση, εν αναμονή των ιατρο­δι­κα­στι­κών ευρη­μά­των.

Ο κ. Αγα­πι­νός υπο­γράμ­μισε την ανάγκη να απο­φευ­χθεί κάθε προ­κα­τα­βο­λική ενο­χο­ποί­ηση πριν από τα επίσημα πορί­σματα:

«Είναι ελεύ­θε­ροι να φύγουν οι γιατροί. Περι­μέ­νουν να τελειώ­σουν απλώς οι μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις και των δύο υπαλ­λή­λων. Θα γίνει και μια αυτοψία στον χώρο. Αυτό όμως που είναι το σημα­ντικό, όπως σας έχω πει, είναι η ιατρο­δι­κα­στική εξέταση, τα ιατρο­δι­κα­στικά ευρή­ματα. Όποιος βιά­ζε­ται δεν πρέπει να βιά­ζε­ται, πρέπει να περι­μέ­νει και ειδικά εν όψει του τεκ­μη­ρίου αθω­ό­τη­τας, το οποίο πρέπει να το λέμε και να το τηρούμε στην πράξη. Όπως κανείς δεν μπορεί να αθωώνει προ­κα­τα­βο­λικά, δεν μπορεί και να ενο­χο­ποιεί ανθρώ­πους προ­κα­τα­βο­λικά και ειδικά ανθρώ­πους με μια επι­στη­μο­νική καριέρα. Γνω­ρί­ζο­ντας λοιπόν και προ­σω­πικά τους συγκε­κρι­μέ­νους ανθρώ­πους, περι­μέ­νουμε τα ιατρο­δι­κα­στικά ευρή­ματα και εδώ είμαστε για τη συνέ­χεια».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην εν εξε­λί­ξει προ­κα­ταρ­κτική εξέταση, ο δικη­γό­ρος τόνισε πως δεν υφί­στα­ται ποινική ευθύνη, ενώ έδωσε στοι­χεία για το καθε­στώς λει­τουρ­γίας του ιατρείου:

«Είναι μια προ­κα­ταρ­κτική εξέταση που γίνεται. Η ιατρο­δι­κα­στική θα δείξει αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο θάνατο του γνωστού καλ­λι­τέ­χνη και στη συγκε­κρι­μένη την όποια ιατρική πράξη έλαβε χώρα. Εφόσον δεν υπάρχει, που η θέση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στα δύο, δεν υπάρχει και καμία ουσια­στικά ποινική ευθύνη, ούτε τίποτα προς έρευνα. Γιατρός είναι μόνο η κυρία, παθο­λό­γος, που θερά­πευε τον κύριο που ήταν ασθενής. Η αστική ευθύνη για να στοι­χειο­θε­τη­θεί προ­ϋ­πο­θέ­τει ιατρική αμέλεια, δηλαδή να έκανες μια ιατρική πράξη λάθος. Τα μηχα­νή­ματα, επειδή βιά­στη­καν κρα­τι­κοί λει­τουρ­γοί να ανα­φέ­ρουν, έχουν νομίμως δηλωθεί στον Ιατρικό Σύλλογο. Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα κρυπτό, δεν υπάρχει τίποτα παρά­νομο. Όλα έχουν γίνει νόμιμα και μέλλει να απο­δει­χθούν».

Ξεκα­θά­ρισε επίσης ότι «δεν πρό­κει­ται για εται­ρεία, αλλά για δύο συστε­γα­ζό­με­νους για­τρούς, οι οποίοι πέραν της ιδιό­τη­τάς τους ως σύζυγοι, έχουν ατομική δρα­στη­ριό­τητα ο καθένας».

Κλεί­νο­ντας τις δηλώ­σεις του, ο συνή­γο­ρος περιέ­γραψε την ψυχο­λο­γική κατά­σταση των εντο­λέων του, απευ­θύ­νο­ντας έκκληση για νηφα­λιό­τητα:

«Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή είναι σοκα­ρι­σμέ­νοι, γιατί δεν είναι ευχά­ρι­στο να πεθαί­νει κάποιος στον χώρο σου. Αυτό είναι δεδο­μένο. Από εκεί και πέρα, αφήστε να προ­χω­ρή­σουμε. Κατα­λα­βαίνω το ενδια­φέ­ρον του κόσμου και το σέβομαι, αλλά να μη γίνουμε το Κολοσ­σαίο της Ρώμης. Να περι­μέ­νουμε και αφού δούμε τα ιατρο­δι­κα­στικά ευρή­ματα, να κρί­νουμε όλοι. Αν υπάρ­ξουν ευθύνες εννο­εί­ται να απο­δο­θούν, αλλά αν δεν υπάρ­ξουν;».

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.