ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού κερδίζεται τον Οκτώβριο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου στην Ελ­λά­δα αρ­χί­ζει να υλο­ποιεί­ται, με τον Οκτώ­βριο να κα­τα­γρά­φει ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση στη ζή­τη­ση.
  • Η αύ­ξη­ση των δια­θέ­σι­μων διε­θνών αε­ρο­πο­ρι­κών θέ­σε­ων για τον Οκτώ­βριο φτά­νει το 20,3%, υπο­δει­κνύ­ο­ντας επαρ­κή ζή­τη­ση και μετά την πα­ρα­δο­σια­κή θε­ρι­νή αιχμή.
  • Οι βα­σι­κές αγο­ρές προ­έ­λευ­σης, όπως το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο και η Γερ­μα­νία, δεί­χνουν επί­σης αύ­ξη­ση στις δια­θέ­σι­μες θέ­σεις, ενι­σχύ­ο­ντας την ελ­λη­νι­κή του­ρι­στι­κή αγορά.
  • Η αλ­λα­γή στη συ­μπε­ρι­φο­ρά των τα­ξι­διω­τών οδη­γεί σε νέους σχε­δια­σμούς από αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και ξε­νο­δο­χεία, προ­σαρ­μό­ζο­ντας τις στρα­τη­γι­κές τους στις νέες τά­σεις.

Η επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου απο­τε­λεί δια­χρο­νι­κό στόχο της ελ­λη­νι­κής του­ρι­στι­κής πο­λι­τι­κής.

Φέτος, όμως, τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι η αγορά αρ­χί­ζει να υλο­ποιεί στην πράξη αυτό που επί χρό­νια απο­τε­λού­σε στρα­τη­γι­κή επι­δί­ω­ξη: η ζή­τη­ση με­τα­το­πί­ζε­ται στα­δια­κά προς το φθι­νό­πω­ρο, με τον Οκτώ­βριο να εξε­λίσ­σε­ται στον με­γά­λο κερ­δι­σμέ­νο της φε­τι­νής σεζόν.

Πρό­κει­ται για μια εξέ­λι­ξη με ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, καθώς απο­τυ­πώ­νει μια βα­θύ­τε­ρη αλ­λα­γή στη συ­μπε­ρι­φο­ρά της αγο­ράς. Οι τα­ξι­διώ­τες συ­νε­χί­ζουν να επι­λέ­γουν την Ελ­λά­δα, ωστό­σο προ­γραμ­μα­τί­ζουν δια­φο­ρε­τι­κά τα τα­ξί­δια τους, ενώ αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, tour operators και ξε­νο­δο­χεία προ­σαρ­μό­ζουν ανά­λο­γα τον σχε­δια­σμό τους.

Τα στοι­χεία των αε­ρο­πο­ρι­κών δεί­χνουν ισχυ­ρό φθι­νό­πω­ρο

Τα στοι­χεία του Airdata Tracker κα­τα­γρά­φουν συ­νο­λι­κά 30,75 εκα­τομ­μύ­ρια προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις προς την Ελ­λά­δα για ολό­κλη­ρη τη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο του 2026, αριθ­μός αυ­ξη­μέ­νος κατά 8,1% σε σχέση με το 2025. Για το υπό­λοι­πο της σεζόν, από τον Ιού­λιο έως και τον Οκτώ­βριο, οι δια­θέ­σι­μες θέ­σεις ανέρ­χο­νται σε 24,56 εκα­τομ­μύ­ρια, πα­ρου­σιά­ζο­ντας ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση, της τάξης του 8,5%.

Ανά μήνα, η ει­κό­να είναι εξί­σου θε­τι­κή. Τον Μάρ­τιο οι διε­θνείς θέ­σεις αυ­ξή­θη­καν κατά 68,2%, εξέ­λι­ξη που συν­δέ­ε­ται κυ­ρί­ως με τη χα­μη­λή βάση σύ­γκρι­σης της περ­σι­νής χρο­νιάς και την πρώ­ι­μη έναρ­ξη της σεζόν. Τον Απρί­λιο η αύ­ξη­ση δια­μορ­φώ­θη­κε στο 3,1%, τον Μάιο στο 6,4%, τον Ιού­νιο στο 6%, ενώ οι δύο μήνες αιχ­μής, Ιού­λιος και Αύ­γου­στος, κα­τα­γρά­φουν άνοδο 7,1%.

Η πραγ­μα­τι­κή έκ­πλη­ξη, ωστό­σο, βρί­σκε­ται στο τέλος της πε­ριό­δου. Για τον Σε­πτέμ­βριο η αύ­ξη­ση των δια­θέ­σι­μων θέ­σε­ων φτά­νει το 6,6%, ενώ για τον Οκτώ­βριο εκτο­ξεύ­ε­ται στο 20,3%, τη με­γα­λύ­τε­ρη πο­σο­στιαία με­τα­βο­λή ολό­κλη­ρης της σεζόν.

Η ει­κό­να αυτή δύ­σκο­λα μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί συ­γκυ­ρια­κή. Οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες προ­γραμ­μα­τί­ζουν τη χω­ρη­τι­κό­τη­τά τους πολ­λούς μήνες πριν από την έναρ­ξη των πτή­σε­ων, βα­σί­ζο­ντας τις απο­φά­σεις τους σε προ­βλέ­ψεις ζή­τη­σης, εμπο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες με tour operators και ιστο­ρι­κά στοι­χεία κρα­τή­σε­ων. Η ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση της προ­σφε­ρό­με­νης χω­ρη­τι­κό­τη­τας για τον Οκτώ­βριο απο­τε­λεί, επο­μέ­νως, έν­δει­ξη ότι οι διε­θνείς παί­κτες της αγο­ράς εκτι­μούν πως υπάρ­χει πλέον επαρ­κής ζή­τη­ση ώστε να δια­τη­ρή­σουν υψηλή συν­δε­σι­μό­τη­τα και μετά το τέλος της πα­ρα­δο­σια­κής θε­ρι­νής αιχ­μής.

Αντί­στοι­χα θε­τι­κή είναι η ει­κό­να και στις βα­σι­κές αγο­ρές προ­έ­λευ­σης. Το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο πα­ρα­μέ­νει η με­γα­λύ­τε­ρη αγορά για την Ελ­λά­δα, με 6,2 εκα­τομ­μύ­ρια δια­θέ­σι­μες θέ­σεις για το σύ­νο­λο της πε­ριό­δου και αύ­ξη­ση 9,5%. Ακο­λου­θεί η Γερ­μα­νία με 5,21 εκα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις (+7,4%), ενώ η Ιτα­λία συ­νε­χί­ζει τη δυ­να­μι­κή της πο­ρεία με άνοδο 8,1% και συ­νο­λι­κά 2,72 εκα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις. Θε­τι­κό πρό­ση­μο εμ­φα­νί­ζουν επί­σης η Γαλ­λία (+3,4%), η Ολ­λαν­δία (+6,7%) και οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες (+1,8%), με τις τε­λευ­ταί­ες να πα­ρου­σιά­ζουν ακόμη ισχυ­ρό­τε­ρη ει­κό­να για το υπό­λοι­πο της σεζόν (+3,7%).

Η Square Lime εξη­γεί γιατί αλ­λά­ζει η ει­κό­να

Τα στοι­χεία των αε­ρο­πο­ρι­κών, όμως, απο­κτούν ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη αξία όταν συν­δυα­στούν με όσα κα­τα­γρά­φει η Square Lime μέσα από το χαρ­το­φυ­λά­κιο ξε­νο­δο­χεί­ων που δια­χει­ρί­ζε­ται μέσω της WebHotelier.

Όπως ανέ­φε­ρε ο ιδρυ­τής της εται­ρεί­ας, Βα­σί­λης Λα­πα­να­ΐ­της, η αγορά βρέ­θη­κε τους πρώ­τους μήνες του έτους αντι­μέ­τω­πη με ένα πρω­το­φα­νές πα­ρά­δο­ξο. Από τον Μάρ­τιο έως και τον Απρί­λιο οι επι­βε­βαιω­μέ­νες κρα­τή­σεις ήταν μειω­μέ­νες κατά 25% έως 35% σε σχέση με πέ­ρυ­σι, χωρίς όμως να έχει μειω­θεί η πραγ­μα­τι­κή ζή­τη­ση. Οι τα­ξι­διώ­τες συ­νέ­χι­ζαν να ανα­ζη­τούν δια­μο­νή, να επι­σκέ­πτο­νται τις ιστο­σε­λί­δες των ξε­νο­δο­χεί­ων και να ελέγ­χουν δια­θε­σι­μό­τη­τα, ωστό­σο ανέ­βα­λαν την τε­λι­κή από­φα­ση, επη­ρε­α­σμέ­νοι από τη γε­ω­πο­λι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα και το οι­κο­νο­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον.

Η ει­κό­να αυτή άλ­λα­ξε αι­σθη­τά από τις αρχές Ιου­νί­ου, όταν ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε ένα ισχυ­ρό κύμα κρα­τή­σε­ων της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής, το οποίο συ­νε­χί­ζε­ται μέχρι σή­με­ρα. Παρά το γε­γο­νός ότι ο Ιού­λιος και ο Αύ­γου­στος εξα­κο­λου­θούν να συ­γκε­ντρώ­νουν έντο­νο εν­δια­φέ­ρον, η με­τα­τρο­πή της ζή­τη­σης σε πραγ­μα­τι­κές κρα­τή­σεις απο­δει­κνύ­ε­ται δυ­σκο­λό­τε­ρη και εξαρ­τά­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο από τις τι­μο­λο­για­κές προ­σφο­ρές. Δεν είναι τυ­χαίο ότι, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Square Lime, το μέσο ημε­ρή­σιο έσοδο (ADR) για την κο­ρύ­φω­ση της σεζόν εμ­φα­νί­ζει πτώση της τάξης του 5% έως 7%.

Αντί­θε­τα, για τον Σε­πτέμ­βριο και κυ­ρί­ως για τον Οκτώ­βριο η ει­κό­να δια­φο­ρο­ποιεί­ται αι­σθη­τά. Η ζή­τη­ση πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή, ενώ το ADR κι­νεί­ται πε­ρί­που 10% υψη­λό­τε­ρα από πέ­ρυ­σι. Ένα μέρος των επι­σκε­πτών που αρ­χι­κά σχε­δί­α­ζε τα­ξί­δια την άνοι­ξη ή στις αρχές του κα­λο­και­ριού φαί­νε­ται να με­τα­θέ­τει τε­λι­κά τις δια­κο­πές του για το φθι­νό­πω­ρο, ενι­σχύ­ο­ντας ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τη δεύ­τε­ρη «κο­ρύ­φω­ση» της σεζόν.

Η ζή­τη­ση δεί­χνει τον δρόμο, αλλά η αγορά ακο­λου­θεί με αργά βή­μα­τα

Τα στοι­χεία του Airdata Tracker και της Square Lime φαί­νε­ται να συ­γκλί­νουν σε ένα κοινό συ­μπέ­ρα­σμα: η ζή­τη­ση για τα­ξί­δια προς την Ελ­λά­δα δεν εξα­ντλεί­ται πλέον στον Ιού­λιο και τον Αύ­γου­στο, αλλά επε­κτεί­νε­ται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο προς τον Σε­πτέμ­βριο και κυ­ρί­ως τον Οκτώ­βριο. Το ερώ­τη­μα, ωστό­σο, είναι κατά πόσο ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­στι­κός μη­χα­νι­σμός είναι έτοι­μος να αξιο­ποι­ή­σει αυτήν τη δυ­να­μι­κή.

Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες εξαγ­γε­λί­ες των τε­λευ­ταί­ων ετών για επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, σε πολ­λούς επο­χι­κούς προ­ο­ρι­σμούς η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πα­ρα­μέ­νει δια­φο­ρε­τι­κή. Εστια­τό­ρια, κα­τα­στή­μα­τα, επι­χει­ρή­σεις ανα­ψυ­χής και θα­λάσ­σιων δρα­στη­ριο­τή­των, εται­ρεί­ες ενοι­κί­α­σης οχη­μά­των, ακόμη και ορ­γα­νω­μέ­νες πα­ρα­λί­ες, αρ­χί­ζουν να πε­ριο­ρί­ζουν τη λει­τουρ­γία τους από τα μέσα Οκτω­βρί­ου, ενώ δεν είναι λίγες οι πε­ρι­πτώ­σεις ξε­νο­δο­χεια­κών μο­νά­δων που προ­γραμ­μα­τί­ζουν εξαρ­χής το κλεί­σι­μό τους εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο.

Οι λόγοι είναι κυ­ρί­ως οι­κο­νο­μι­κοί. Πολ­λοί επι­χει­ρη­μα­τί­ες εξα­κο­λου­θούν να θε­ω­ρούν ότι η ζή­τη­ση μετά τα μέσα Οκτω­βρί­ου δεν είναι αρ­κε­τή ώστε να κα­λύ­ψει το αυ­ξη­μέ­νο λει­τουρ­γι­κό κό­στος και τις δυ­σκο­λί­ες στε­λέ­χω­σης. Άλλοι επι­ση­μαί­νουν ότι η λει­τουρ­γία ενός ξε­νο­δο­χεί­ου δεν μπο­ρεί να πα­ρα­τα­θεί όταν γύρω του οι υπό­λοι­πες του­ρι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες υπο­λει­τουρ­γούν ή έχουν ήδη κλεί­σει, καθώς η συ­νο­λι­κή εμπει­ρία του επι­σκέ­πτη επη­ρε­ά­ζε­ται ση­μα­ντι­κά.

Ωστό­σο, τα φε­τι­νά δε­δο­μέ­να δη­μιουρ­γούν ένα εν­δια­φέ­ρον πα­ρά­δο­ξο. Την ώρα που αρ­κε­τοί προ­ο­ρι­σμοί εξα­κο­λου­θούν να προ­γραμ­μα­τί­ζουν τη λήξη της σεζόν με βάση τις συ­νή­θειες των προη­γού­με­νων ετών, οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες αυ­ξά­νουν κατά 20,3% τη δια­θέ­σι­μη χω­ρη­τι­κό­τη­τά τους για τον Οκτώ­βριο, ενώ τα στοι­χεία των ξε­νο­δο­χεια­κών κρα­τή­σε­ων δεί­χνουν ότι ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ροι τα­ξι­διώ­τες με­τα­θέ­τουν τις δια­κο­πές τους προς το φθι­νό­πω­ρο, δια­τη­ρώ­ντας μά­λι­στα υψη­λό­τε­ρη διά­θε­ση δα­πά­νης.

Με άλλα λόγια, η αγορά φαί­νε­ται να στέλ­νει ένα σαφές μή­νυ­μα: η ζή­τη­ση για έναν με­γα­λύ­τε­ρο του­ρι­στι­κό κύκλο υπάρ­χει. Το ζη­τού­με­νο πλέον δεν είναι μόνο να προ­σελ­κύ­σει η Ελ­λά­δα πε­ρισ­σό­τε­ρους επι­σκέ­πτες εκτός της πε­ριό­δου αιχ­μής, αλλά να δια­σφα­λί­σει ότι οι προ­ο­ρι­σμοί θα πα­ρα­μέ­νουν πραγ­μα­τι­κά «ανοι­χτοί», με επαρ­κείς υπη­ρε­σί­ες, προ­σω­πι­κό και υπο­δο­μές, ώστε να μπο­ρούν να αξιο­ποι­ή­σουν αυτήν τη ζή­τη­ση. Δια­φο­ρε­τι­κά, ο στό­χος της επι­μή­κυν­σης της σεζόν κιν­δυ­νεύ­ει να πα­ρα­μεί­νει μια επι­τυ­χία στα στα­τι­στι­κά των αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών, χωρίς να με­τα­φρά­ζε­ται πλή­ρως σε πρό­σθε­τη οι­κο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για τους ίδιους τους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.