ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος οι ΜΚΟ, μόνο δικηγόροι στη νομική καθοδήγηση των μεταναστών: Θα παίρνουν 250€ αν οι αιτούντες επιλέγουν να φύγουν από τη χώρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Μόνο δι­κη­γό­ροι ενταγ­μέ­νοι σε ει­δι­κό μη­τρώο θα πα­ρέ­χουν δω­ρε­άν νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση σε αι­τού­ντες άσυλο κατά το πρώτο στά­διο της δια­δι­κα­σί­ας, με αμοι­βή 160 ευρώ ανά συ­νε­δρία.
  • Η πρό­σθε­τη αμοι­βή 250 ευρώ θα κα­τα­βάλ­λε­ται μόνο με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας εθε­λού­σιας ή οι­κειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης, συν­δέ­ο­ντας το οι­κο­νο­μι­κό κί­νη­τρο με πραγ­μα­τι­κή επι­στρο­φή.
  • Η νέα ΚΥΑ εντάσ­σει τη νο­μι­κή ενη­μέ­ρω­ση στο πλαί­σιο της πο­λι­τι­κής του υπουρ­γεί­ου για τη με­τα­νά­στευ­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι όσοι δεν δι­καιού­νται διε­θνή προ­στα­σία δεν μπο­ρούν να πα­ρα­μέ­νουν στη χώρα.
  • Οι δι­κη­γό­ροι θα ενη­με­ρώ­νουν τους αι­τού­ντες άσυλο για τα δι­καιώ­μα­τα, τις υπο­χρε­ώ­σεις και τις ποι­νι­κές συ­νέ­πειες της πα­ρά­νο­μης ει­σό­δου και πα­ρα­μο­νής, καθώς και για τις δυ­να­τό­τη­τες εθε­λού­σιας ανα­χώ­ρη­σης.

Μόνο δι­κη­γό­ροι ενταγ­μέ­νοι σε ει­δι­κό μη­τρώο θα πα­ρέ­χουν πλέον τη δω­ρε­άν νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση σε αι­τού­ντες άσυλο στο πρώτο στά­διο της διοι­κη­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, ενώ προ­βλέ­πε­ται πρό­σθε­τη αμοι­βή 250 ευρώ όταν, μετά τη συ­νε­δρία ενη­μέ­ρω­σης, ο αιτών επι­λέ­γει την εθε­λού­σια ή οι­κειο­θε­λή ανα­χώ­ρη­ση και η επι­στρο­φή του ολο­κλη­ρώ­νε­ται.

Αυτό προ­βλέ­πει η Κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση που δη­μο­σιεύ­θη­κε σε ΦΕΚ και κα­θο­ρί­ζει το νέο πλαί­σιο πα­ρο­χής δω­ρε­άν νο­μι­κής κα­θο­δή­γη­σης στο πλαί­σιο εξέ­τα­σης αι­τή­σε­ων διε­θνούς προ­στα­σί­ας. Την ΚΥΑ συ­νυ­πο­γρά­φουν ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εθνι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών Νίκος Πα­πα­θα­νά­σης, ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης Γιώρ­γος Φλω­ρί­δης και ο υπουρ­γός Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου Θάνος Πλεύ­ρης.

Η κε­ντρι­κή αλ­λα­γή είναι ότι η νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση ορ­γα­νώ­νε­ται πλέον μέσα από το «Μη­τρώο Δι­κη­γό­ρων Νο­μι­κής Κα­θο­δή­γη­σης», το οποίο τη­ρεί­ται στον Δι­κη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο Αθη­νών και επο­πτεύ­ε­ται από την Ολο­μέ­λεια των Προ­έ­δρων των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων της Ελ­λά­δας. Στην πράξη, η ενη­μέ­ρω­ση των αι­τού­ντων άσυλο περνά σε πι­στο­ποι­η­μέ­νους δι­κη­γό­ρους, με συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ει­δι­κή επι­μόρ­φω­ση, ασυμ­βί­βα­στα και μη­χα­νι­σμό ελέγ­χου.

Το πιο εν­δια­φέ­ρον ση­μείο, όμως, βρί­σκε­ται στο άρθρο 9 της από­φα­σης. Η βα­σι­κή αμοι­βή του δι­κη­γό­ρου ορί­ζε­ται στα 160 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά συ­νε­δρία, είτε αυτή είναι ατο­μι­κή είτε ομα­δι­κή. Εφό­σον όμως αι­τού­ντες που υπά­γο­νται στη δια­δι­κα­σία και δεν έχουν ισχυ­ρό προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ υπο­βά­λουν αί­τη­ση εθε­λού­σιας ή οι­κειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης εντός δύο μηνών από τη νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση, ο δι­κη­γό­ρος λαμ­βά­νει επι­πλέ­ον αμοι­βή 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η πρό­σθε­τη αμοι­βή δεν κα­τα­βάλ­λε­ται απλώς με την υπο­βο­λή της αί­τη­σης ανα­χώ­ρη­σης, αλλά με την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας. Δη­λα­δή, το οι­κο­νο­μι­κό κί­νη­τρο συν­δέ­ε­ται με πραγ­μα­τι­κή επι­στρο­φή, όχι με μία τυ­πι­κή δή­λω­ση πρό­θε­σης.

Η διά­τα­ξη αυτή εντάσ­σε­ται στο πο­λι­τι­κό πλαί­σιο που έχει χα­ρά­ξει ο Θάνος Πλεύ­ρης στο με­τα­να­στευ­τι­κό, με βα­σι­κό άξονα ότι όσοι δεν δι­καιού­νται διε­θνή προ­στα­σία δεν μπο­ρούν να πα­ρα­μέ­νουν επ’ αό­ρι­στον στη χώρα. Το σχήμα που πε­ρι­γρά­φε­ται από το υπουρ­γείο ως «φυ­λα­κή ή επι­στρο­φή» ήδη εφαρ­μό­ζε­ται: σύμ­φω­να με στοι­χεία που έχει στη διά­θε­σή του το prototheme.gr, 599 άτομα έχουν κάνει χρήση του πλαι­σί­ου ώστε να μη μπουν φυ­λα­κή και να επι­στρέ­ψουν, με την επι­στρο­φή να έχει ήδη υλο­ποι­η­θεί για 450 εξ αυτών, ενώ για τους υπό­λοι­πους η δια­δι­κα­σία βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη.

Με τη νέα ΚΥΑ, το υπουρ­γείο επι­χει­ρεί να εντά­ξει και τη νο­μι­κή ενη­μέ­ρω­ση στην ίδια λο­γι­κή: ο αιτών άσυλο, ιδίως όταν προ­έρ­χε­ται από χώρα με χα­μη­λά πο­σο­στά ανα­γνώ­ρι­σης διε­θνούς προ­στα­σί­ας, θα ενη­με­ρώ­νε­ται από δι­κη­γό­ρο για τη δια­δι­κα­σία, τις πι­θα­νό­τη­τες, τις υπο­χρε­ώ­σεις του, τις ποι­νι­κές συ­νέ­πειες της πα­ρά­νο­μης ει­σό­δου και πα­ρα­μο­νής, αλλά και για τη δυ­να­τό­τη­τα εθε­λού­σιας/οι­κειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης.

Τι θα λένε οι δι­κη­γό­ροι στους αι­τού­ντες

Η νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση αφορά τον πρώτο βαθμό εξέ­τα­σης της αί­τη­σης διε­θνούς προ­στα­σί­ας και πε­ρι­λαμ­βά­νει ενη­μέ­ρω­ση για τα στά­δια της διοι­κη­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, τα δι­καιώ­μα­τα, τις δια­δι­κα­στι­κές εγ­γυ­ή­σεις και τις υπο­χρε­ώ­σεις των αι­τού­ντων.

Οι δι­κη­γό­ροι θα εξη­γούν τη δια­δι­κα­σία κα­τά­θε­σης της αί­τη­σης και τα νο­μι­κά ζη­τή­μα­τα που μπο­ρεί να ανα­κύ­ψουν. Θα πα­ρέ­χουν επί­σης ενη­μέ­ρω­ση για τον τρόπο προ­σβο­λής μιας απορ­ρι­πτι­κής από­φα­σης.

Ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία έχει η πρό­βλε­ψη ότι η κα­θο­δή­γη­ση πε­ρι­λαμ­βά­νει ενη­μέ­ρω­ση για το αν ο αιτών έχει ισχυ­ρό ή μη προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ. Για αι­τού­ντες από χώρες με πο­σο­στό ανα­γνώ­ρι­σης διε­θνούς προ­στα­σί­ας κάτω του 20%, η ενη­μέ­ρω­ση θα πε­ρι­λαμ­βά­νει ρητά και τις αυ­στη­ρές ποι­νι­κές κυ­ρώ­σεις για την πα­ρά­νο­μη εί­σο­δο και πα­ρα­μο­νή στη χώρα, καθώς και τη δυ­να­τό­τη­τα εθε­λού­σιας ή οι­κειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης και πα­ρα­πο­μπής σε προ­γράμ­μα­τα Υπο­βοη­θού­με­νης Εθε­λού­σιας Επι­στρο­φής και Επα­νέ­ντα­ξης.

Με άλλα λόγια, ο αιτών θα γνω­ρί­ζει εξαρ­χής τι ση­μαί­νει να συ­νε­χί­σει μια δια­δι­κα­σία χωρίς σο­βα­ρό προ­σφυ­γι­κό υπό­βα­θρο και ποια είναι η εναλ­λα­κτι­κή της ορ­γα­νω­μέ­νης επι­στρο­φής.

Η ΚΥΑ βάζει, πά­ντως, σαφή όρια στη νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση. Δεν πρό­κει­ται για πλήρη νο­μι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση. Δεν πε­ρι­λαμ­βά­νει προ­ε­τοι­μα­σία για τη συ­νέ­ντευ­ξη επί της ου­σί­ας, σύ­ντα­ξη υπο­μνη­μά­των ή άλλων εγ­γρά­φων, ούτε υπό­δει­ξη συ­γκε­κρι­μέ­νων ενερ­γειών για την υπο­στή­ρι­ξη της ατο­μι­κής υπό­θε­σης.

Αυτός είναι και ένας από τους λό­γους άλ­λω­στε που οι συ­νε­δρί­ες θα είναι ομα­δι­κές, ανα­λό­γως και τα αι­τή­μα­τα που θα κα­τα­θέ­τουν οι με­τα­νά­στες.

Γρή­γο­ρες συ­νε­δρί­ες, ομά­δες έως 15 άτομα

Η δια­δι­κα­σία ορ­γα­νώ­νε­ται με σύ­ντο­μα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα. Εντός δύο ερ­γά­σι­μων ημε­ρών από την υπο­βο­λή αι­τή­μα­τος για δω­ρε­άν νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση, η αρ­μό­δια αρχή κα­τα­χώ­ρι­σης συ­γκε­ντρώ­νει τα αι­τή­μα­τα και ενη­με­ρώ­νει την Ολο­μέ­λεια για την ημε­ρο­μη­νία, την ώρα και τον τόπο διε­ξα­γω­γής της συ­νε­δρί­ας. Η Ολο­μέ­λεια πρέ­πει να απα­ντή­σει εντός μίας ερ­γά­σι­μης ημέ­ρας, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ανά­θε­ση σε συ­γκε­κρι­μέ­νο δι­κη­γό­ρο.

Η κα­θο­δή­γη­ση πα­ρέ­χε­ται κατά κα­νό­να σε ομά­δες έως 15 ατό­μων που έχουν την ίδια εθνι­κό­τη­τα, βρί­σκο­νται στην ίδια δια­δι­κα­σία ή στο ίδιο δια­δι­κα­στι­κό στά­διο. Σε πε­ρί­πτω­ση με­γά­λου αριθ­μού αι­τή­σε­ων ή άλλων εξαι­ρε­τι­κών συν­θη­κών, ο αριθ­μός μπο­ρεί να αυ­ξη­θεί έως 50 άτομα. Για ποι­νι­κούς κρα­τού­με­νους, η κα­θο­δή­γη­ση μπο­ρεί να πα­ρέ­χε­ται ατο­μι­κά.

Για όσους υπά­γο­νται στη δια­δι­κα­σία συ­νό­ρων, η νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση προ­τε­ραιο­ποιεί­ται. Αυτό είναι κρί­σι­μο, καθώς αφορά τις υπο­θέ­σεις που συν­δέ­ο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο με τη γρή­γο­ρη κρίση, το χα­μη­λό προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ και τη δυ­να­τό­τη­τα επι­στρο­φής.

Αμοι­βές και ασυμ­βί­βα­στα

Η βα­σι­κή αμοι­βή των 160 ευρώ πλέον ΦΠΑ κα­τα­βάλ­λε­ται ανά συ­νε­δρία, ανε­ξαρ­τή­τως αν αυτή είναι ατο­μι­κή ή ομα­δι­κή. Αν η συ­νε­δρία δεν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επει­δή δεν εμ­φα­νί­στη­καν οι αι­τού­ντες που είχαν προ­σκλη­θεί κα­νο­νι­κά, ο δι­κη­γό­ρος λαμ­βά­νει κα­νο­νι­κά την πλήρη αμοι­βή. Αν η μη πραγ­μα­το­ποί­η­ση οφεί­λε­ται στον ίδιο τον δι­κη­γό­ρο, δεν κα­τα­βάλ­λε­ται αμοι­βή.

Το μπό­νους των 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ αφορά μόνο συ­γκε­κρι­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις: αι­τού­ντες της δια­δι­κα­σί­ας συ­νό­ρων, χωρίς ισχυ­ρό προ­σφυ­γι­κό προ­φίλ, που υπο­βάλ­λουν αί­τη­ση εθε­λού­σιας ή οι­κειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης μέσα σε δύο μήνες από τη συ­νε­δρία. Το ποσό κα­τα­βάλ­λε­ται όταν η ανα­χώ­ρη­ση ολο­κλη­ρω­θεί.

Πα­ράλ­λη­λα, θε­σπί­ζε­ται αυ­στη­ρό ασυμ­βί­βα­στο. Δι­κη­γό­ρος που πα­ρεί­χε νο­μι­κή κα­θο­δή­γη­ση σε αι­τού­ντα δεν μπο­ρεί στη συ­νέ­χεια να τον εκ­προ­σω­πή­σει ιδιω­τι­κά ως πλη­ρε­ξού­σιος δι­κη­γό­ρος στη διοι­κη­τι­κή ή δι­κα­στι­κή δια­δι­κα­σία εξέ­τα­σης της αί­τη­σής του. Η πρό­βλε­ψη αυτή απο­σκο­πεί στο να μη με­τα­τρα­πεί η κρα­τι­κά χρη­μα­το­δο­τού­με­νη ενη­μέ­ρω­ση σε μη­χα­νι­σμό άντλη­σης ιδιω­τι­κής πε­λα­τεί­ας.

Οι δι­κη­γό­ροι δε­σμεύ­ο­νται από εμπι­στευ­τι­κό­τη­τα, ενώ κάθε πλη­ρο­φο­ρία που γνω­στο­ποιεί­ται στη συ­νε­δρία κα­λύ­πτε­ται από το δι­κη­γο­ρι­κό απόρ­ρη­το.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.