ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού στις 24 Ιουνίου

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΚΕΝΤΡΟ-ΡΟΔΟΥ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Σε 24ωρη απερ­γία προ­χω­ρά η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Επι­σι­τι­σμού-Του­ρι­σμού στις 24 Ιου­νί­ου 2026, ζη­τώ­ντας λύ­σεις στα προ­βλή­μα­τα του κλά­δου.
  • Η κι­νη­το­ποί­η­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε λι­μά­νια, αε­ρο­δρό­μια και αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους, με ενη­με­ρω­τι­κά φυλ­λά­δια για τους του­ρί­στες.
  • Ο πρό­ε­δρος Γιώρ­γος Χό­τζο­γλου τό­νι­σε ότι η απερ­γία είναι θέμα επι­βί­ω­σης και δεν απο­σκο­πεί στη ζημία του του­ρι­σμού.
  • Η συμ­με­το­χή των το­πι­κών σω­μα­τεί­ων είναι ση­μα­ντι­κή και υπάρ­χει προει­δο­ποί­η­ση για κλι­μά­κω­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων αν δεν υπάρ­ξει αντα­πό­κρι­ση από την κυ­βέρ­νη­ση.

Σε 24ωρη απερ­γία προ­χω­ρά την Τε­τάρ­τη 24 Ιου­νί­ου 2026 η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Επι­σι­τι­σμού-Του­ρι­σμού σε όλη τη χώρα, όπως απο­φά­σι­σε η διοί­κη­σή της, ζη­τώ­ντας άμεσα λύ­σεις στα προ­βλή­μα­τα του κλά­δου, τό­νι­σε ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Γιώρ­γος Χό­τζο­γλου. Μά­λι­στα ο κ. Χό­τζο­γλου ανέ­φε­ρε ότι την ημέρα της απερ­γί­ας θα βρί­σκε­ται στη Ρόδο και οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις δεν θα γί­νουν με συ­γκε­ντρώ­σεις στα Ερ­γα­τι­κά Κέ­ντρα ή πο­ρεί­ες σε με­γά­λες πό­λεις της Ελ­λά­δας, αλλά με μία άλλη μορφή, στα αε­ρο­δρό­μια, στα λι­μά­νια και σε αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους, όπου οι συν­δι­κα­λι­στές και οι απερ­γοί θα δια­νεί­μουν ενη­με­ρω­τι­κά φυλ­λά­δια στους επι­σκέ­πτες για να ενη­με­ρω­θούν για τα αι­τή­μα­τα του κλά­δου και ποια είναι τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν.

“Ούτε τρε­λα­θή­κα­με, ούτε ξαφ­νι­κά μι­σή­σα­με την χώρα και τον κλάδο και θέ­λου­με να κά­νου­με ζημιά. Είναι πλέον θέμα επι­βί­ω­σης, γιατί η κυ­βέρ­νη­ση συ­νε­χί­ζει να μας εμπαί­ζει”, εξή­γη­σε μι­λώ­ντας στη «δ».

Ο κ. Χό­τζο­γλου πρό­σθε­σε μά­λι­στα ότι ” Δεν θέ­λου­με να δυ­σκο­λευ­στεί ούτε η χώρα, να υπο­στη­ρί­ζει ζημιά ο του­ρι­σμός. Άλ­λω­στε δεν μπο­ρεί να μας κα­τη­γο­ρή­σει κα­νείς για κάτι τέ­τοιο. Δεν μπή­κα­με ποτέ στην δια­δι­κα­σία να αμαυ­ρώ­σου­με την ει­κό­να της χώρας, όμως πρέ­πει να ακου­στού­με. Δεν πάει άλλο. Σκο­πός μας είναι να κά­νου­με μια κι­νη­το­ποί­η­ση η οποία δεν θα πε­ριο­ρι­στεί στα δε­δο­μέ­να με συ­γκε­ντρώ­σεις έξω από ερ­γα­τι­κά κέ­ντρα κλπ. Σκο­πεύ­ου­με να πάμε σε λι­μά­νια, αε­ρο­δρό­μια και αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους. Και να ενη­με­ρώ­νου­με τους του­ρί­στες με επι­στο­λή στα αγ­γλι­κά το τι βιώ­νου­με εμείς οι ερ­γα­ζό­με­νοι και κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα την ημέρα της απερ­γί­ας θα εί­μα­στε κι εμείς στη Ρόδο”, όπως δή­λω­σε σχε­τι­κά, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι δεν σκο­πεύ­ουν να προ­κα­λέ­σουν προ­βλή­μα­τα στην του­ρι­στι­κή ει­κό­να της χώρας.

Όπως τό­νι­σε ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Γιώρ­γος Χό­τζο­γλου: “Ο κύβος ερ­ρί­φθη!”, προει­δο­ποιώ­ντας με κλι­μά­κω­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων αν δεν υπάρ­ξει αντα­πό­κρι­ση από το αρ­μό­διο υπουρ­γείο.

Ερω­τη­θείς ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας, ποιοι ήταν οι βα­σι­κοί λόγοι που οδή­γη­σαν την ΠΟΕΕΤ στην από­φα­ση για 24ωρη πα­νελ­λα­δι­κή απερ­γία στο peak της του­ρι­στι­κής σεζόν κι αν υπάρ­χει συμ­με­το­χή και στή­ρι­ξη από τα το­πι­κά σω­μα­τεία σε όλη τη χώρα για την κι­νη­το­ποί­η­ση, αλλά και τι απα­ντά σε όσους εκ­φρά­ζουν ανη­συ­χία ότι η απερ­γία μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει την του­ρι­στι­κή ει­κό­να της χώρας, δή­λω­σε τα εξής: «Φυ­σι­κά έχουν έρθει τα σω­μα­τεία το ένα μετά το άλλο και δη­λώ­νουν τη συμ­με­το­χή τους στην απερ­για­κή κι­νη­το­ποί­η­ση της Τε­τάρ­της 24ης Ιου­νί­ου. Ούτε τρε­λα­θή­κα­με, ούτε ξαφ­νι­κά μι­σή­σα­με την χώρα και τον κλάδο και θέ­λου­με να κά­νου­με ζημιά. Είναι πλέον θέμα επι­βί­ω­σης, γιατί η κυ­βέρ­νη­ση συ­νε­χί­ζει να μας εμπαί­ζει. Θα έλεγα πλέον ότι πάμε βάσει σχε­δί­ου, δη­λα­δή να ξε­μπερ­δεύ­ου­με με τους επο­χι­κά ερ­γα­ζό­με­νους, να έχου­με ένα του­ρι­στι­κό μο­ντέ­λο που θα έρ­χο­νται από κάθε μεριά της γης να δου­λεύ­ουν για τέσ­σε­ρις, πέντε, έξι μήνες και μετά να φεύ­γουν να επι­στρέ­φουν στις χώρες τους, αδια­φο­ρώ­ντας για την ποιό­τη­τα του προ­ϊ­ό­ντος, αδια­φο­ρώ­ντας για την ταυ­τό­τη­τα του προ­ϊ­ό­ντος. Και γιατί τα λέω αυτά. Από το 2018, από την ημέρα που βγή­κα­με από τα μνη­μό­νια, έχου­με ξε­κι­νή­σει ένα τι­τά­νιο αγώνα επα­να­φο­ράς του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας, στα προ μνη­μο­νί­ου επί­πε­δα. Έχου­με κάνει μια κο­στο­λο­γη­μέ­νη και τεκ­μη­ριω­μέ­νη πρό­τα­ση στους εκά­στο­τε υπουρ­γούς Ερ­γα­σί­ας από την κυρία Αχτσιό­γλου και μετά, όπου ζη­τά­με να συ­σχε­τι­στεί το επί­δο­μα ανερ­γί­ας με τα έν­ση­μα που συλ­λέ­γου­με. Για να χτυ­πή­σου­με την ψευ­δώς υπο­δη­λω­μέ­νη ερ­γα­σία, για να δει πα­ρα­πά­νω έσοδα το δη­μό­σιο τα­μείο, για να δουν πα­ρα­πά­νω ει­σό­δη­μα οι ερ­γα­ζό­με­νοι τους χει­με­ρι­νούς μήνες. Δεν υπάρ­χει υπουρ­γός, πλην του κ. Χα­τζη­δά­κη, που έχει μια δυ­σα­νε­ξία στις συλ­λο­γι­κό­τη­τες και πλέον της κυ­ρί­ας Μι­χαη­λί­δου, που ήταν άσχε­τη με το αντι­κεί­με­νο, που να μην μας χτύ­πη­σε φι­λι­κά στην πλάτη και να μας είπε ότι είναι πάρα πολύ σωστό το σχέ­διο και η πρό­τα­σή μας. Εν τού­τοις, κα­νείς δεν το έχει νο­μο­θε­τή­σει. Και πα­ρα­μέ­νου­με με μνη­μο­νια­κή διά­τα­ξη του 2013 στην επι­δό­τη­ση των τριών μηνών. Και όχι μόνο δεν μας δί­νουν πα­ρα­πά­νω επι­δό­τη­ση, πα­ρα­πά­νω μήνες, μας στε­ρούν κι ένα μήνα εμ­μέ­σως. Με ποιόν τρόπο; Το τα­μείο ανερ­γί­ας είναι συ­νυ­φα­σμέ­νο με την αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού. Κάθε φορά που αυ­ξά­νε­ται ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός αυ­ξά­νει και το τα­μείο ανερ­γί­ας. Αυτό έχει σαν απο­τέ­λε­σμα οι συ­νά­δελ­φοί μας να υπερ­βαί­νουν το αφο­ρο­λό­γη­το. Αυτή τη στιγ­μή οι μέσες ετή­σιες απο­δο­χές ενός επο­χι­κά ερ­γα­ζό­μου είναι 10.900 ευρώ μει­κτά. Και φο­ρο­λο­γού­μα­στε για το πα­ρα­πά­νω ποσό. Τα ρα­βα­σά­κια που έρ­χο­νται από την εφο­ρία είναι από 400 έως 700 ευρώ να πλη­ρώ­σει κάθε επο­χι­κά ερ­γα­ζό­με­νος.

Αυτό είναι κάτι πα­ρα­πά­νω από εμπαιγ­μός. Είναι απάν­θρω­πο. Το δεύ­τε­ρο έχει να κάνει με τις απάν­θρω­πες ερ­γα­σια­κές συν­θή­κες. Δεν μπο­ρού­με άλλο να δου­λεύ­ου­με 7ήμερο.

Δεν μπο­ρού­με να δου­λεύ­ου­με άλλο 13ωρα και 14ωρα την ημέρα. Δεν βγαί­νει η εξί­σω­ση. Θα εξα­φα­νι­στούν όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι από τον κλάδο και θα μεί­νουν οι ερ­γο­δό­τες με τους εστιά­το­ρες να πα­ρα­κα­λά­νε να βρούν προ­σω­πι­κό…».

Τέλος, ερω­τη­θείς ο κ. Χό­τζο­γλου αν δεν υπάρ­ξουν άμεσα λύ­σεις από την κυ­βέρ­νη­ση και τους ερ­γο­δό­τες, ποια θα είναι τα επό­με­να βή­μα­τα της ΠΟΕΕΤ ήταν κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός: «Θα κλι­μα­κώ­σου­με τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις».

Για το αν θα είναι υπό τη μορφή επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων μέσα στην του­ρι­στι­κή σεζόν ή θα με­τα­τε­θούν για αρ­γό­τε­ρα, απά­ντη­σε: «Όχι, δεν θα υπάρ­χει άλλη ανα­μο­νή. Θα κλι­μα­κώ­σου­με. Γιατί κάθε χρόνο πε­ρι­μέ­νου­με να μην κά­νου­με ζημιά στον κλάδο, να μην κά­νου­με ζημιά στην χώρα. Παίρ­νου­με δια­βε­βαιώ­σεις ότι από Σε­πτέμ­βριο θα τα πούμε και θα έχου­με απα­ντή­σεις. Έρ­χε­ται ο Σε­πτέμ­βριος, έρ­χε­ται ο Οκτώ­βριος, κλεί­νουν οι επι­χεί­ρη­σεις και οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν παίρ­νουν απα­ντή­σεις».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στα αι­τή­μα­τα της ΠΟΕΕΤ που ζη­τούν επί­λυ­ση είναι: Η εντα­τι­κο­ποί­η­ση με εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, η μη εφαρ­μο­γή των Κλα­δι­κών Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Ερ­γα­σί­ας, η χρο­νι­κή ισχύς του τα­μεί­ου ανερ­γί­ας, διεκ­δι­κώ­ντας λύση στα προ­βλή­μα­τα όπως: πλήρη και κα­θο­λι­κή εφαρ­μο­γή των κλα­δι­κών συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας. Επα­να­φο­ρά της χρο­νι­κής ισχύ­ο­ςς του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας στα προ μνη­μο­νί­ων επί­πε­δα. Επα­να­φο­ρά απο­νο­μής του εφά­παξ όπως ίσχυε δε­κα­ε­τί­ες πριν τον ν. Κα­τρού­γκα­λου.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.