Ειδήσεις

Oxford Dictionaries: Vape Η λέξη της χρονιάς για το 2014

Τη λέξη της χρονιάς για το 2014 ανακοίνωσε η Oxfod Dictionaries και είναι το το ρήμα vape – εκ του vapour (ατμός, αναθυμιάσεις) – και που σημαίνει εισπνοή και εκπνοή, στο κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή κάποιας παρόμοιας συσκευής.

Οι γλωσσολόγοι της Oxford Dictionaries επέλεξαν τη συγκεκριμένη λέξη ως ορόσημο για τη χρονιά που σε ένα μήνα και κάτι φτάνει στο τέλος της, καθώς αντικατοπτρίζει την μεγάλη αύξηση και δημοφηλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλες λέξεις που ήταν στις επικρατέστερες για τον τίτλο της λέξης της χρονιάς ήταν το «bae» μία σύντημηση του babe (μωρό μου) και το «indyref», που αναφέρεται στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Οπως επισημαίνει η Oxford Dictionaries είναι 30 φορές πιο πιθανό να συναντήσει κανείς τη λέξη vape σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τόσο τη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όσο και την ενέργεια της εισπνοής – εκπνοής.

Η Τζούντι Πίρσολ, διευθύντρια έκδοσης της Oxford Dictionaries, δήλωσε: «Καθώς το vaping έγινε τρεντ και με την αυξανόμενη δημόσια συζήτηση για τους κινδύνους και την ανάγκη νομοθεσίας, η γλωσσική χρήση της λέξης vape το 2014 παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση».
Κατά το 2014 η χρήση της λέξης vape έχει διπλασιαστεί, μιας που η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έφερε στην επιφάνεια το κενό ενός κατάλληλου ρήματος που θα περιέγραφε την δραστηριότητα
Τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο άνοιξε το πρώτο vape cafe, ενώ στη Νέα Υόρκη έγιναν διαδηλω΄σεις για την απαγόρευση του vaping σε κλειστό χώρο.
Η περσινή λέξη της χρονιάς ήταν η «selfie».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου