ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση πτήσεων και νέα σχέδια: οι ΗΠΑ στο επίκεντρο του ελληνικού τουρισμού

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΤΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ακόμη στε­νό­τε­ρης δια­σύν­δε­σης με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες κινεί­ται η Ελλάδα, καθώς η αμε­ρι­κα­νική αγορά εξε­λίσ­σε­ται σε έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους πυλώνες ανά­πτυ­ξης του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού. Η επί­σκεψη της υπουρ­γού Του­ρι­σμού Όλγας Κεφα­λο­γιάννη στη Νέα Υόρκη σημα­το­δό­τησε έναν νέο κύκλο επαφών με αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρείες, αερο­με­τα­φο­ρείς και φορείς της ταξι­διω­τι­κής βιο­μη­χα­νίας, με κοινή στό­χευση την ενί­σχυση των απευ­θείας πτήσεων και τη διεύ­ρυνση συνερ­γα­σιών.

Η δυνα­μική είναι ήδη ορατή και στα νούμερα. Το 2024 ταξί­δε­ψαν στην Ελλάδα 1,547 εκατ. Αμε­ρι­κα­νοί, με εισπρά­ξεις που άγγιξαν τα 1,58 δισ. ευρώ. Το 2025 συνε­χί­ζει στο ίδιο μοτίβο: οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στο εννε­ά­μηνο Ιανουα­ρίου – Σεπτεμ­βρίου, αυξή­θη­καν κατά 5,6%, ενώ οι εισπρά­ξεις ενι­σχύ­θη­καν κατά 11,7%, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι ο Αμε­ρι­κα­νός ταξι­διώ­της έχει πλέον ισχυρή παρου­σία στην ελλη­νική του­ρι­στική εξίσωση. Η τάση αυτή υπο­στη­ρί­ζε­ται από έναν παράγοντα-κλειδί: τις 103 απευ­θείας εβδο­μα­διαίες πτήσεις από τις Ανα­το­λι­κές Πολι­τείες φέτος, αλλά και την πρώτη στην ιστορία απευ­θείας σύνδεση από τη Δυτική Ακτή, που εγκαι­νιά­στηκε το καλο­καίρι.

Παράλ­ληλα, ο γενικός γραμ­μα­τέας του ΕΟΤ Ανδρέας Φιο­ρε­ντί­νος πραγ­μα­το­ποί­ησε σειρά συνα­ντή­σεων στη Νέα Υόρκη, με επί­κε­ντρο την αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα. Πιο συγκε­κρι­μένα, στις επαφές με στελέχη της Emirates συζη­τή­θηκε η ενί­σχυση της γραμμής Νιούαρκ – Αθήνα και η δυνα­τό­τητα περαι­τέρω επέ­κτα­σης. Στον σχε­δια­σμό των αερο­με­τα­φο­ρέων ξεχω­ρί­ζει η νέα πτήση της American Airlines, η οποία από τον Μάιο του 2026 θα συνδέει απευ­θείας την Αθήνα με το Ντάλας, τον μεγα­λύ­τερο κόμβο της εται­ρείας στις ΗΠΑ — μια κίνηση που ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχύ­σει ακόμη περισ­σό­τερο τη ροή Αμε­ρι­κα­νών ταξι­διω­τών. Παράλ­ληλα, το δρο­μο­λό­γιο προς Σάρλοτ θα επα­νέλ­θει κανο­νικά, μαζί με τις πτήσεις προς Σικάγο, Νέα Υόρκη και Φιλα­δέλ­φεια, σημα­το­δο­τώ­ντας μια νέα εποχή για τις απευ­θείας συν­δέ­σεις Ελλάδας–ΗΠΑ.

Η αυξη­μένη ζήτηση για το ελλη­νικό του­ρι­στικό προϊόν από Αμε­ρι­κα­νούς ταξι­διώ­τες έχει οδη­γή­σει πολλές αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες να ενι­σχύ­σουν τα δρο­μο­λό­για και τους προ­ο­ρι­σμούς από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας.

Το 2025 απο­τέ­λεσε “ορόσημο” για τη δια­σύν­δεση Ελλάδας –Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, με τις απευ­θείας πτήσεις να αυξά­νο­νται σε πρω­το­φανή επίπεδα και να συμ­βάλ­λουν στην αύξηση των του­ρι­στι­κών ροών από την άλλη πλευρά του Ατλα­ντι­κού. Φέτος οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες λει­τούρ­γη­σαν 103 απευ­θείας εβδο­μα­διαίες πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, έναντι 82 το 2024 και μόλις 46 το 2019, σημα­το­δο­τώ­ντας τη σημα­ντική διεύ­ρυνση της συν­δε­σι­μό­τη­τας μεταξύ των δύο χωρών. Πέρσι, οι απευ­θείας συν­δέ­σεις της Ελλάδας με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες αυξή­θη­καν κατά 23% σε σύγκριση με το 2023, με τις αφίξεις των Αμε­ρι­κα­νών του­ρι­στών να σπάνε το φράγμα του ενός εκα­τομ­μυ­ρίου.

Η απευ­θείας δια­σύν­δεση των ΗΠΑ με την Ελλάδα παρου­σιά­ζει μεγάλα περι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης και προ­σφέ­ρει προ­ο­πτι­κές για ένταξη επι­πρό­σθε­των δρο­μο­λο­γίων ή και την είσοδο νέων εται­ρειών, αν ληφθεί υπόψη ότι την περσινή χρονιά τα 2/3 των πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν με ενδιά­μεση στάση.

Η ενι­σχυ­μένη συν­δε­σι­μό­τητα μεταξύ Ελλάδας και Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών δεν αντι­κα­το­πτρί­ζει μόνο τη γεω­γρα­φική διεύ­ρυνση των αερο­πο­ρι­κών δρο­μο­λο­γίων, αλλά και μια ουσια­στι­κό­τερη σύνδεση του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού με το αμε­ρι­κα­νικό κοινό, το οποίο συγκα­τα­λέ­γε­ται ανάμεσα στους πλέον “γαλα­ντό­μους” ταξι­διώ­τες παγκο­σμίως. Οι Αμε­ρι­κα­νοί πραγ­μα­το­ποιούν κατά μέσο όρο 4 ταξίδια ετησίως και στην Ελλάδα παρα­μέ­νουν περίπου 11 μέρες (3 εξ αυτών στην Αθήνα). Χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως “early bookers” αφού προ­νο­ούν για το κλεί­σιμο των εισι­τη­ρίων τους 3-4 μήνες πριν πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν το ταξίδι τους.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.