ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρινάκης: H κυβέρνηση «μεγαλώνει την πίτα», ενισχύει τα εισοδήματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Π

Ο Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης σε συ­νέ­ντευ­ξή του στο Mononews, ανα­λύ­ει τις βα­σι­κές προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, υπε­ρα­σπί­ζε­ται τις οι­κο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές της πο­λι­τι­κές, και απα­ντά σε ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν την ακρί­βεια, τα ενερ­γεια­κά έργα, τις πο­λι­τι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις και τις εξε­λί­ξεις στα ΜΜΕ.

Ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος το­νί­ζει ότι η πε­ρί­ο­δος χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από ει­σα­γό­με­νες κρί­σεις και διε­θνείς προ­κλή­σεις, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως η κυ­βέρ­νη­ση ακο­λου­θεί μια υπεύ­θυ­νη στρα­τη­γι­κή για την αντι­με­τώ­πι­ση της ακρί­βειας. Το­νί­ζει ότι η κυ­βέρ­νη­ση «με­γα­λώ­νει την πίτα», ενι­σχύ­ει τα ει­σο­δή­μα­τα και πραγ­μα­το­ποιεί αυ­στη­ρούς ελέγ­χους στην αγορά, σε αντί­θε­ση με την αντι­πο­λί­τευ­ση, η οποία -όπως ση­μειώ­νει- προ­σπα­θεί να πα­ρου­σιά­σει τη διε­θνή κρίση ως «κρίση Μη­τσο­τά­κη» και υιο­θε­τεί πο­λι­τι­κές τύπου «δώσ’ τα όλα».

Ο κ. Μα­ρι­νά­κης επι­κα­λεί­ται επί­ση­μα στοι­χεία, σύμ­φω­να με τα οποία η Ελ­λά­δα έχει τον χα­μη­λό­τε­ρο πλη­θω­ρι­σμό στα τρό­φι­μα στην ΕΕ και τον τρίτο χα­μη­λό­τε­ρο στον ΟΟΣΑ.

Πα­ράλ­λη­λα ανα­γνω­ρί­ζει ότι η κοι­νω­νία έχει πιε­στεί, αλλά υπο­γραμ­μί­ζει ότι τα οφέλη της ανά­πτυ­ξης επι­στρέ­φουν στα­δια­κά στους πο­λί­τες μέσα σε δη­μο­σιο­νο­μι­κά όρια. Πα­ρου­σιά­ζει ανα­λυ­τι­κά τις πρό­σφα­τες φο­ρο­λο­γι­κές ελα­φρύν­σεις που ψη­φί­στη­καν, όπως η μη­δε­νι­κή φο­ρο­λο­γία για νέους έως 25 ετών, οι μειώ­σεις στους φο­ρο­λο­γι­κούς συ­ντε­λε­στές για οι­κο­γέ­νειες, καθώς και το νέο πλαί­σιο για τους κα­τοί­κους ακρι­τι­κών νη­σιών. Ακόμη, ανα­φέ­ρει τις αυ­ξή­σεις στις συ­ντά­ξεις που θα ισχύ­σουν από το 2026, τις μειώ­σεις στον ΕΝΦΙΑ για μι­κρούς οι­κι­σμούς και τις αυ­ξή­σεις των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων μέσω της ανα­μόρ­φω­σης της φο­ρο­λο­γι­κής κλί­μα­κας και του αυ­ξη­μέ­νου κα­τώ­τα­του μι­σθού.

Στη συ­νέ­χεια ανα­φέ­ρε­ται στις πρό­σφα­τες ενερ­γεια­κές συμ­φω­νί­ες με αμε­ρι­κα­νι­κούς κο­λοσ­σούς όπως η Exxon Mobil και η Chevron, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τες ιστο­ρι­κής ση­μα­σί­ας για την Ελ­λά­δα τόσο ενερ­γεια­κά όσο και γε­ω­πο­λι­τι­κά. Το­νί­ζει ότι η Ελ­λά­δα κα­θί­στα­ται ενερ­γεια­κή πύλη της Ευ­ρώ­πης και ενι­σχύ­ει τη θέση της σε μια πε­ρί­ο­δο διε­θνούς αστά­θειας. Για την ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση με την Κύπρο, ση­μειώ­νει πως απο­φα­σί­στη­κε η άμεση επι­και­ρο­ποί­η­ση των πα­ρα­μέ­τρων του έργου, με αυ­ξη­μέ­νο εν­δια­φέ­ρον και από νέους επεν­δυ­τές, γε­γο­νός που δη­μιουρ­γεί νέες δυ­να­τό­τη­τες συ­νερ­γα­σί­ας με χώρες της Με­σο­γεί­ου και την Ινδία.

Απα­ντώ­ντας στην κρι­τι­κή για τη δή­λω­ση του Ν. Αν­δρου­λά­κη περί «βε­ντέ­τας», ο Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης κάνει λόγο για «αχα­ρα­κτή­ρι­στη δή­λω­ση» και κα­τη­γο­ρεί το ΠΑΣΟΚ για «παι­δι­κές» δι­καιο­λο­γί­ες.

Για τις αγρο­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις επι­ση­μαί­νει ότι υπάρ­χει σαφές χρο­νο­διά­γραμ­μα πλη­ρω­μών και αι­σιο­δο­ξεί για την υλο­ποί­η­σή του. Σχε­τι­κά με τις έρευ­νες στον ΟΠΕ­ΚΕ­ΠΕ, κα­τη­γο­ρεί την αντι­πο­λί­τευ­ση ότι ερ­γα­λειο­ποιεί το θέμα, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα απο­κα­τα­στή­σει την αλή­θεια και θα απο­δο­θούν ευ­θύ­νες.

Για τις εσω­κομ­μα­τι­κές εντά­σεις στη Νέα Δη­μο­κρα­τία, ει­δι­κά μετά τη συ­νέ­ντευ­ξη του Α. Σα­μα­ρά, είπε ότι απο­φεύ­γει να σχο­λιά­σει υπο­θε­τι­κά σε­νά­ρια περί νέου κόμ­μα­τος, επι­μέ­νο­ντας ότι η αυ­το­δυ­να­μία κρί­νε­ται από την κυ­βερ­νη­τι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα. Πα­ρό­μοια στάση κρατά και για τις κι­νή­σεις του Αλ. Τσί­πρα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η συ­ζή­τη­ση χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από αυ­το­α­να­φο­ρι­κό­τη­τα.

Τέλος, πα­ρου­σιά­ζει το νέο νο­μο­σχέ­διο για την ΕΡΤ, το οποίο -όπως λέει- εκ­συγ­χρο­νί­ζει τον φορέα, ενι­σχύ­ει τη δια­φά­νεια, ανα­βαθ­μί­ζει την εται­ρι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, προ­βλέ­πει bonus απο­δο­τι­κό­τη­τας για τους ερ­γα­ζο­μέ­νους χωρίς επι­βά­ρυν­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και εν­σω­μα­τώ­νει δια­τά­ξεις του European Media Freedom Act. Πα­ράλ­λη­λα, βελ­τιώ­νε­ται η ει­σπρα­ξι­μό­τη­τα του αντα­πο­δο­τι­κού τέ­λους, που σή­με­ρα αφή­νει ανεί­σπρα­κτα πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.