ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Αθήνα έως τη Μανίλα οι αντιφάσεις στις μετακλήσεις εκθέτουν θεσμούς και αγορά εργασίας

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

• Η κα­ταγ­γε­λία για υπο­χρε­ω­τι­κή με­σο­λά­βη­ση ιδιω­τι­κών γρα­φεί­ων, η απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας και τα ερω­τή­μα­τα για τον ρόλο της Πρε­σβεί­ας των Φι­λιπ­πί­νων στην Ελ­λά­δα • Προ­κλή­θη­κε μεί­ζον θέμα και με υπάλ­λη­λους στη Ρόδο

Η δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση για τις με­τα­κλή­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων από τρί­τες χώρες έχει ει­σέλ­θει σε κρί­σι­μο στά­διο. Η Ελ­λά­δα αντι­με­τω­πί­ζει με­γά­λη έλ­λει­ψη προ­σω­πι­κού κυ­ρί­ως στον του­ρι­σμό και στην εστί­α­ση και ταυ­τό­χρο­να κα­τα­γρά­φο­νται πρα­κτι­κές που αμ­φι­σβη­τούν τα όρια της νο­μι­μό­τη­τας.

Στον πυ­ρή­να της δια­μά­χης βρί­σκε­ται η Πρε­σβεία των Φι­λιπ­πί­νων στην Αθήνα που σύμ­φω­να με κα­ταγ­γε­λία εγκα­θί­δρυ­σε από την 1η Οκτω­βρί­ου 2025 υπο­χρε­ω­τι­κή με­σο­λά­βη­ση ιδιω­τι­κών γρα­φεί­ων για την πι­στο­ποί­η­ση ερ­γο­δο­τών, απο­κλεί­ο­ντας άμε­σες υπο­βο­λές από ερ­γο­δό­τες ή τους νό­μι­μους εκ­προ­σώ­πους τους.

Η πρα­κτι­κή αυτή, που επη­ρε­ά­ζει ευ­θέ­ως τις ροές ερ­γα­ζο­μέ­νων από τις Φι­λιπ­πί­νες προς την Ελ­λά­δα, έχει προ­κα­λέ­σει αλυ­σι­δω­τές αντι­δρά­σεις.

Η καρ­διά της κα­ταγ­γε­λί­ας και το ζή­τη­μα της δια­κρι­τι­κής με­τα­χεί­ρι­σης

Η κα­ταγ­γε­λία πε­ρι­γρά­φει ένα σύ­στη­μα στο οποίο η Πρε­σβεία των Φι­λιπ­πί­νων στην Αθήνα μέσω ενός φορέα απο­δέ­χε­ται φα­κέ­λους μόνο όταν πα­ρεμ­βάλ­λε­ται «αδειο­δο­τη­μέ­νο» ιδιω­τι­κό γρα­φείο. Σε αυτό το πλαί­σιο προ­βάλ­λε­ται ότι εγκρί­νο­νται αι­τή­μα­τα ερ­γο­δο­τών ανα­λό­γως του ποιος κα­τα­θέ­τει στην πρε­σβεία και αν συν­δέ­ε­ται με συ­γκε­κρι­μέ­να γρα­φεία που εμ­φα­νί­ζο­νται ως Foreign Greek Placement Agencies.

Το ερώ­τη­μα που ανα­κύ­πτει είναι αν δύ­να­ται μια αλ­λο­δα­πή υπη­ρε­σία να επι­βάλ­λει δια­δι­κα­στι­κό φίλ­τρο που δεν προ­βλέ­πε­ται από την ελ­λη­νι­κή νο­μο­θε­σία και αν η επι­λο­γή του με­σά­ζο­ντα οδη­γεί σε άνιση με­τα­χεί­ρι­ση ερ­γο­δο­τών και υπο­ψη­φί­ων ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Η επι­φύ­λα­ξη εντεί­νε­ται από ανα­φο­ρές για πρα­κτο­ρεία που έλα­βαν προ­νο­μια­κά πρό­σβα­ση χωρίς να πλη­ρούν τους όρους λει­τουρ­γί­ας Ιδιω­τι­κού Γρα­φεί­ου Ευ­ρέ­σε­ως Ερ­γα­σί­ας στην Ελ­λά­δα, γε­γο­νός που δη­μιουρ­γεί υπο­ψί­ες για αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό στην εγ­χώ­ρια αγορά.

Τι απα­ντά το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης

Η επί­ση­μη απά­ντη­ση της Διεύ­θυν­σης Ατο­μι­κών Ρυθ­μί­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης με ημε­ρο­μη­νία 24 Οκτω­βρί­ου 2025 ξε­κα­θα­ρί­ζει τα όρια της αρ­μο­διό­τη­τας των Ιδιω­τι­κών Γρα­φεί­ων Ευ­ρέ­σε­ως Ερ­γα­σί­ας. Σύμ­φω­να με το έγ­γρα­φο 27681/Σ.13102, το αντι­κεί­με­νο των ΙΓΕΕ πε­ριο­ρί­ζε­ται στη με­σο­λά­βη­ση για συμ­βά­σεις με­τα­ξύ ερ­γο­δο­τών και ατό­μων που είναι ημε­δα­ποί, πο­λί­τες κρα­τών μελών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης ή πο­λί­τες τρί­των χωρών που ήδη δια­μέ­νουν νό­μι­μα στην Ελ­λά­δα με δι­καί­ω­μα πρό­σβα­σης στην απα­σχό­λη­ση. Ρητά το­νί­ζε­ται ότι η το­πο­θέ­τη­ση μέσω ΙΓΕΕ γί­νε­ται χωρίς οι­κο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση του εν­δια­φε­ρό­με­νου.

Η ίδια απά­ντη­ση υπο­γραμ­μί­ζει ότι η δια­δι­κα­σία της με­τά­κλη­σης πο­λι­τών τρί­των χωρών είναι ευ­θύ­νη του ερ­γο­δό­τη ή του νό­μι­μου εκ­προ­σώ­που του ή του πλη­ρε­ξού­σιου δι­κη­γό­ρου και εξε­λίσ­σε­ται εντός των ελ­λη­νι­κών διοι­κη­τι­κών δομών με δια­βί­βα­ση εγκρί­σε­ων στα ελ­λη­νι­κά προ­ξε­νεία από τις Απο­κε­ντρω­μέ­νες Διοι­κή­σεις.

Η Αθήνα ενη­με­ρώ­νει Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και Υπουρ­γείο Με­τα­νά­στευ­σης

Στο ίδιο έγ­γρα­φο επι­ση­μαί­νε­ται ότι στις 6 Οκτω­βρί­ου 2025 εστά­λη ενη­μέ­ρω­ση προς τη Γ4 Διεύ­θυν­ση Δι­καιο­σύ­νης Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων Με­τα­νά­στευ­σης και Schengen του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών και προς το Υπουρ­γείο Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου σχε­τι­κά με το θε­σμι­κό πλαί­σιο των ΙΓΕΕ και τη νό­μι­μη δια­δι­κα­σία με­τα­κλή­σε­ων. Επί­σης, στις 15 Οκτω­βρί­ου 2025 δια­βι­βά­στη­καν κα­ταγ­γε­λί­ες για μη συν­δρο­μή προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων άσκη­σης δρα­στη­ριό­τη­τας ΙΓΕΕ. Η κί­νη­ση αυτή δεί­χνει ότι το ζή­τη­μα δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται μόνο ως θέμα αγο­ράς αλλά ως ζή­τη­μα δια­κρα­τι­κής τρι­βής με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και Φι­λιπ­πί­νων που απαι­τεί δι­πλω­μα­τι­κή και θε­σμι­κή δια­χεί­ρι­ση.

Πα­ράλ­λη­λα, στις 23 Οκτω­βρί­ου 2025 η Διεύ­θυν­ση Ατο­μι­κών Ρυθ­μί­σε­ων απέ­στει­λε σε κε­ντρι­κούς ερ­γο­δο­τι­κούς φο­ρείς ενη­με­ρω­τι­κό για τη νό­μι­μη λει­τουρ­γία των ΙΓΕΕ και οδη­γί­ες πρό­σβα­σης στη λίστα των νο­μί­μως λει­τουρ­γού­ντων γρα­φεί­ων.

Η γε­ω­γρα­φία της έντα­σης ανά­με­σα σε Ελ­λά­δα και Φι­λιπ­πί­νες

Η ιδιαι­τε­ρό­τη­τα της υπό­θε­σης είναι δια­κρα­τι­κή. Από τη μία πλευ­ρά, η ελ­λη­νι­κή διοί­κη­ση με τα Υπουρ­γεία Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου και Εξω­τε­ρι­κών ορί­ζει τα βή­μα­τα της με­τά­κλη­σης. Από την άλλη, η Πρε­σβεία των Φι­λιπ­πί­νων στην Αθήνα και ο φο­ρέ­ας έχουν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο για την έκ­δο­ση OEC και την ανα­χώ­ρη­ση του ερ­γα­ζο­μέ­νου από τη Μα­νί­λα. Όταν οι Φι­λιπ­πί­νες επι­βάλ­λουν δια­δι­κα­σία που δεν ανα­γνω­ρί­ζε­ται στη νο­μο­θε­σία της Ελ­λά­δας, δη­μιουρ­γεί­ται σύ­γκρου­ση κα­νό­νων με άμεσο αντί­κτυ­πο σε ερ­γο­δό­τες και ερ­γα­ζό­με­νους.

Οι επι­χει­ρή­σεις στην Ελ­λά­δα ιδίως στον του­ρι­σμό χρειά­ζο­νται προ­σω­πι­κό και το χρειά­ζο­νται έγκαι­ρα. Αυτό όμως δεν μπο­ρεί να συμ­βεί με ετε­ρο­γε­νείς κα­νό­νες που αλ­λά­ζουν ανά­λο­γα με τον με­σά­ζο­ντα. Η κα­θα­ρό­τη­τα δια­δι­κα­σιών είναι εξί­σου ση­μα­ντι­κή με την τα­χύ­τη­τα.

Η απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και οι πα­ράλ­λη­λες ενέρ­γειες προς το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και το Υπουρ­γείο Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου απο­τε­λούν σήμα ότι η Ελ­λά­δα δεν ανα­γνω­ρί­ζει ρόλο ει­σα­γω­γής ερ­γα­ζο­μέ­νων σε ΙΓΕΕ και ότι οι εγκρί­σεις με­τα­κλή­σε­ων πα­ρα­μέ­νουν δη­μό­σιες πρά­ξεις υπό έλεγ­χο ελ­λη­νι­κών αρχών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.