Τοπικές Ειδήσεις

Οι διατροφικοί θησαυροί του φθινοπώρου

Η φύση είναι σοφή και έχει προβλέψει κάθε εποχή να μας επιβραβεύει με τους πολύτιμους θησαυρούς της. Μετά το καλοκαίρι, ίσως το φθινόπωρο να μας φαίνεται πιο φτωχό από ποικιλία και γεύση, αλλά τα οφέλη των τροφών της εποχής είναι αδιαμφισβήτητα!

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Ακτινίδιο: Ξεχωρίζει λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό. Αποτελεί ακόμη, καλή πηγή βιταμινών Α και Ε καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων που τα βρίσκουμε στα σποράκια του. Θεωρείται πολύτιμο για την υγεία των ματιών, χάρη στη λουτεΐνη που περιέχει και είναι διάσημο για τη σημαντική συμβολή του στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως οι φλούδες του περιέχουν τριπλάσια αντιοξειδωτικά από τον καρπό, οπότε καλό είναι να μην τις πετάμε και να τις χρησιμοποιούμε μέσα σε smoothies.
Λωτός: Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και αρκετά μεταλλικά στοιχεία. Θεωρείται αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό και αντιυπερτασικό.
Με την ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να αντικαταστήσει το γλυκό σε περίπτωση δίαιτας (γνωρίζοντας πως η θερμιδική του αξία ισοδυναμεί με 2 φρούτα, δηλαδή 120 θερμίδες).
Κυδώνι: Περιέχει βιταμίνες D και C, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Οι δράσεις του είναι πολλές και σημαντικές! Καταπολεμά το έλκος του στομάχου, την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία. Συμμετέχει στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και του συκωτιού. Τέλος, σαν αφέψημα (βράζοντας τους σπόρους του σε ζεστό νερό) δρα ευεργετικά στον βήχα και τον πονόλαιμο. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πατάτες σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό, δημιουργώντας ένα πιο light πιάτο.
Ρόδι: Το απόλυτο superfood του φθινοπώρου! Ο κατάλογος με τα θρεπτικά συστατικά του απεριόριστος, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Ε και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και κυρίως αντικαρκινικές ουσίες για τις οποίες είναι ιδιαιτέρως γνωστό. Έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και από το πράσινο τσάι. Εκτός από την αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την πίεση και αντιμετωπίζει τη διάρροια. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται πολύ σε καλλυντικά προϊόντα, λόγω της επουλωτικής του δράσης.
Κολοκύθα: Πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο (που φαίνεται και από το χρώμα της), χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική και φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά στα στομαχικά προβλήματα. Η κολοκύθα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης. Υπάρχουν πολλές συνταγές ειδικά για γλυκά που μπορούμε να αναζητήσουμε και να δοκιμάσουμε.
Κουνουπίδι: Ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά μαζί με το μπρόκολο και το λάχανο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Έχει σημαντική αντικαρκινική δράση, βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της χοληστερόλης.
Οι χορτοφάγοι το ψήνουν κομμένο σε φέτες μαζί με μυρωδικά σε αντικατάσταση της μπριζόλας. Για όσους κάνουν δίαιτα, υπάρχει πρωτότυπη συνταγή για βάση πίτσας από κουνουπίδι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου