ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται και φέτος πρωτοβουλία για μειώσεις τιμών στο ράφι

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Το στοί­χημα για νέες μειώ­σεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης που φιγου­ρά­ρουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανα­μέ­νε­ται να προ­τά­ξει και φέτος η ηγεσία του υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης, προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νει την καθη­με­ρι­νό­τητα των ελλη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών, την ώρα που ο πλη­θω­ρι­σμός δείχνει να «φου­σκώ­νει» ξανά. Μετά από μια σύντομη περίοδο σχε­τι­κής στα­θε­ρο­ποί­η­σης, οι τιμές των τρο­φί­μων έχουν αρχίσει τους τελευ­ταί­ους μήνες να παρου­σιά­ζουν νέες προς τα πάνω ανα­τι­μή­σεις, τρο­φο­δο­τώ­ντας τον πλη­θω­ρι­σμό, ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρέθηκε τον Ιούλιο στο 3,1% κατα­γρά­φο­ντας υψηλό 12μήνου.

Σούπερ μάρκετ: Επεν­δύ­σεις εκα­τομ­μυ­ρίων για την κυριαρ­χία στο ράφι

Το σήμα για την ανάληψη νέων πρω­το­βου­λιών και τη συνέ­χιση σειράς υφι­στά­με­νων έδωσε χθες ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, καθώς σιγά σιγά το καλο­καίρι φτάνει προς το τέλος του και τα ελλη­νικά νοι­κο­κυ­ριά επι­στρέ­φουν στη γνωστή τους καθη­με­ρι­νό­τητα μετά τη θερινή ραστώνη. «Συνε­χί­ζουμε την ίδια προ­σπά­θεια με νέες πρω­το­βου­λίες, ελέγ­χους στην αγορά και νέα μέτρα που θα ανα­κοι­νώ­σουμε για το σύνολο των βασικών ειδών δια­τρο­φής και δια­βί­ω­σης το επόμενο διά­στημα, με στόχο τη συγκρά­τηση του κόστους ζωής και την αύξηση του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των οικο­γε­νειών», δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος μετά το πέρας συνά­ντη­σής του με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.

Και μπορεί οι τιμές των σχο­λι­κών ειδών να βρέ­θη­καν ψηλά στην ατζέντα της συνά­ντη­σης του υπουρ­γού με τους εκπρο­σώ­πους των σούπερ μάρκετ, αλλά σίγουρα δεν ήταν το μόνο θέμα που ετέθη προς συζή­τηση.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του insider.gr, ο υπουρ­γός ενη­μέ­ρωσε τους εκπρο­σώ­πους των μεγα­λύ­τε­ρων αλυ­σί­δων σούπερ μάρκετ της χώρας πως προ­τί­θε­ται και φέτος – όπως και πέρυσι – να ζητήσει από το σύνολο της εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας (παρα­γω­γοί, προ­μη­θευ­τές, λια­νε­μπό­ριο) να προ­χω­ρή­σουν οικειο­θε­λώς σε μειώ­σεις τιμών σε μια σειρά από βασικά είδη πρώτης ανάγκης με απώτερο στόχο την ανα­κού­φιση χιλιά­δων ελλη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται εδώ ότι από τον Οκτώ­βριο του 2024 μέχρι και τις αρχές του 2025 προ­μη­θευ­τές και λια­νε­μπό­ριο είχαν προ­χω­ρή­σει, μετά από παρό­τρυνση του υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης, σε μειώ­σεις τιμών από 5% έως 25% στο ράφι. Η δράση ξεκί­νησε με μειώ­σεις τιμών σε περίπου 100 κωδι­κούς βασικών αγαθών και ξεπέ­ρασε λίγο πριν τη λήξη της τους 700 κωδι­κούς. Οι περισ­σό­τε­ροι εξ αυτών αφο­ρού­σαν σε είδη δια­τρο­φής, ενώ στους κατα­λό­γους που έδινε στη δημο­σιό­τητα το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης ανά τακτά χρονικά δια­στή­ματα «φιλο­ξε­νού­νταν» επίσης και απορ­ρυ­πα­ντικά, είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής κ.α.

«Υπάρχει η βούληση να εφαρ­μο­στεί και φέτος μια αντί­στοιχη πρω­το­βου­λία μειώ­σεων τιμών. Πρώτος στόχος θα είναι να ξεπε­ρα­στεί ο περυ­σι­νός πήχης των 700 κωδικών, με απώτερο δε στόχο να μειω­θούν οι τιμές ακόμη και σε 1.000 κωδι­κούς προ­ϊ­ό­ντων», απο­κα­λύ­πτει στο insider.gr κορυ­φαίος παρά­γο­ντας του κλάδου του οργα­νω­μέ­νου λια­νε­μπο­ρίου που συμ­με­τείχε στη συνά­ντηση με τον κ. Θεο­δω­ρι­κάκο. Για τον λόγο μάλιστα αυτόν, ο υπουρ­γός θα συνε­χί­σει τις επαφές με τους φορείς της αγοράς, ενώ στην ατζέντα των συνα­ντή­σεών του θα βρεθούν και οι εκπρό­σω­ποι της βιο­μη­χα­νίας τρο­φί­μων.

Να σημειω­θεί εδώ ότι η εν λόγω δράση τέθηκε σε ισχύ οικειο­θε­λώς πέρυσι και χωρίς να υπάρξει καμία νομο­θε­τική διάταξη από πλευράς υπουρ­γείου που να υπο­χρε­ώ­νει τις επι­χει­ρή­σεις να προβούν σε μειώ­σεις τιμών, καθώς «καμία μείωση τιμής δεν μπορεί να κατα­στεί υπο­χρε­ω­τική».

«Με τον υπουργό συζη­τή­σαμε την εξέλιξη του πλη­θω­ρι­σμού των τρο­φί­μων, ο οποίος παρα­μέ­νει χαμη­λό­τε­ρος έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης. Ωστόσο ο Έλληνας κατα­να­λω­τής συνε­χί­ζει να δέχεται πίεση και λόγω άλλων παρα­γό­ντων, όπως το στε­γα­στικό και το ενερ­γειακό ζήτημα. Η πλευρά του λια­νε­μπο­ρίου θα συνε­χί­σει να στη­ρί­ζει τους κατα­να­λω­τές», τονίζει ο ίδιος παρά­γο­ντας.

Τους επό­με­νους μήνες άλλωστε ανα­μέ­νε­ται να ανα­λά­βει δράση και η νέα ανε­ξάρ­τητη Αρχή για την επο­πτεία της αγοράς που θα βασι­στεί σε επι­τυ­χη­μένα ευρω­παϊκά πρότυπα και θα λει­τουρ­γεί στο πρότυπο της ΑΑΔΕ. Η νέα Αρχή θα προ­κύ­ψει από τη συνέ­νωση του Συνη­γό­ρου του Κατα­να­λωτή και Υπη­ρε­σια­κών Μονάδων της Γενικής Γραμ­μα­τείας Εμπο­ρίου που αφορούν στην προ­στα­σία του κατα­να­λωτή και της ΔΙΜΕΑ. Οι αρμο­διό­τη­τές της θα είναι συμ­φι­λιω­τι­κές, ελεγ­κτι­κές, κυρω­τι­κές, ειση­γη­τι­κές και ενι­σχυ­τι­κές του κατα­να­λω­τι­κού κινή­μα­τος και της κατα­να­λω­τι­κής συνεί­δη­σης. Η δε νομική της μορφή θα είναι ανε­ξάρ­τητη διοι­κη­τική αρχή.

Πηγή: insider.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.