ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών στην υπόθεση της πολεοδομίας

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Aπό την Ενωση Εισαγ­γε­λέων Ελλάδος εκδό­θηκε η ακό­λουθη ανα­κοί­νωση με αφορμή τον πει­θαρ­χικό έλεγχο Ανα­κριτή και Εισαγ­γε­λέως για το σκάν­δαλο στην Πολε­ο­δο­μία της Ρόδου:

“Με αφορμή την παραγ­γε­λία της κ. Προ­έ­δρου του Αρείου Πάγου για τη διε­νέρ­γεια πει­θαρ­χι­κού ελέγχου των δικα­στι­κών λει­τουρ­γών που υπη­ρε­τούν στο Πρω­το­δι­κείο και την Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Ρόδου, ως προς την απόφαση να επι­βλη­θούν περιο­ρι­στι­κοί όροι και όχι προ­σω­ρινή κράτηση σε κατη­γο­ρού­με­νους υπό­θε­σης, που έλαβε μεγάλη δημο­σιό­τητα, η Ένωση Εισαγ­γε­λέων Ελλάδος, χωρίς να υπει­σέρ­χε­ται στην ουσία της υπό­θε­σης, επι­ση­μαί­νει τα εξής:

Από τις δια­τά­ξεις των άρθρων 87 – 92 του Συντάγ­μα­τος προ­κύ­πτει ότι οι εισαγ­γε­λείς απο­λαμ­βά­νουν λει­τουρ­γι­κής ανε­ξαρ­τη­σίας, η οποία ενι­σχύ­ε­ται και από τη διάταξη του άρθρου 23 παρ. 3 του του Κώδικα Οργα­νι­σμού Δικα­στη­ρίων και Κατά­στα­σης Δικα­στι­κών Λει­τουρ­γών, που ρυθ­μί­ζει τα σχετικά με τα όργανα άσκησης επο­πτείας στα δικα­στή­ρια και το περιε­χό­μενο της. σύμφωνα με την οποία οποια­δή­ποτε οδηγία, σύσταση ή υπό­δειξη σε δικα­στικό λει­τουργό για ουσια­στικό ή δικο­νο­μικό θέμα σε συγκε­κρι­μένη υπόθεση ή κατη­γο­ρία υπο­θέ­σεων είναι ανε­πί­τρε­πτη, αλλά και από τη διάταξη του άρθρου 28 παρ. 4 γ’ του ως άνω Κώδικα, η οποία ρητώς ορίζει ότι ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός κατά την εκτέ­λεση των καθη­κό­ντων του και την έκφραση της γνώμης του ενεργεί αδέ­σμευτα, υπα­κού­ο­ντας στον νόμο και στη συνεί­δησή του.

Περαι­τέρω, από τη διάταξη του άρθρου 109 παρ. 4 περ. β’ του Κώδικα Οργα­νι­σμού Δικα­στη­ρίων και Κατά­στα­σης Δικα­στι­κών Λει­τουρ­γών, προ­κύ­πτει ότι δεν απο­τε­λεί πει­θαρ­χικό παρά­πτωμα για τον δικα­στικό λει­τουργό, η κρίση που εκφέρει κατά την άσκηση των καθη­κό­ντων του και επο­μέ­νως δεν είναι επι­τρε­πτός ο έλεγχος της κρίσης αυτής. Άλλωστε, σε περί­πτωση εσφαλ­μέ­νης κρίσης, είτε αυτή αφορά τα μέτρα οικο­νο­μι­κού κατα­να­γκα­σμού, είτε την ουσία μιας υπό­θε­σης, παρέ­χο­νται από το Νόμο τα οικο­νο­μικά εργα­λεία για τη διόρ­θωσή της.

Σε κάθε περί­πτωση, η παραγ­γε­λία της άσκησης πει­θαρ­χι­κού ελέγχου για δικαιο­δο­τική κρίση δικα­στι­κού λει­τουρ­γού και η ευρεία γνω­στο­ποί­ησή της πλήττει τη συνταγ­μα­τικά κατο­χυ­ρω­μένη λει­τουρ­γική και προ­σω­πική ανε­ξαρ­τη­σία των δικα­στι­κών λει­τουρ­γών και τελικά βλάπτει την απονομή της ποι­νι­κής δικαιο­σύ­νης και την ίδια τη δημο­κρα­τία, θέτο­ντας υπό διαρκή αμφι­σβή­τηση τον θεσμό και τρο­φο­δο­τώ­ντας την κακό­βουλη και συζή­τηση περί δήθεν αδυ­να­μίας και ανε­πάρ­κειας των λει­τουρ­γών της.

Η Ένωση Εισαγ­γε­λέων Ελλάδος δια­βε­βαιώ­νει. για πολ­λο­στή φορά, ότι οι Έλληνες εισαγ­γε­λείς ασκούν το λει­τούρ­γημά τους απαλ­λαγ­μέ­νοι από κάθε εξω­τε­ρική επιρροή ή πίεση, με βάση το Σύνταγμα και τους σύμ­φω­νους με αυτό νόμους, αλλά και με απόλυτη ευσυ­νει­δη­σία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφο­σί­ω­σης στο καθήκον, αυτα­πάρ­νηση και κυρίως με παρ­ρη­σία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιου­δή­ποτε, λει­τουρ­γώ­ντας ως εγγυ­η­τές των ελευ­θε­ριών του πολίτη.

Για το Διοι­κη­τικό Συμ­βού­λιο της Ένωσης Εισαγ­γε­λέων Ελλάδος

Ο Πρό­ε­δρος

Αχιλ­λέας Ζήσης

Αντει­σαγ­γε­λέας Αρείου Πάγου

Η Γενική Γραμ­μα­τέας

Κυριακή Κλιάμπα

Αντει­σαγ­γε­λέας Εφετών

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.