ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΘΟ: Διαγραφή δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΚΙΝΗΤΑ

Ρύθμιση ανάσα για χιλιά­δες ιδιο­κτή­τες που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με σωρευ­μένα χρέη από δημο­τικά τέλη παρότι έχουν δια­κό­ψει την ηλε­κτρο­δό­τηση στο ακίνητό τους, «έκρυβε» το νομο­σχέ­διο για την Ενί­σχυση της Κεφα­λαια­γο­ράς και τον διπλα­σια­σμό των ορίων ένταξης στις αυτό­μα­τες ρυθ­μί­σεις του Εξω­δι­κα­στι­κού, το οποίο τέθηκε προς δημόσια δια­βού­λευση για τις επό­με­νες 11 ημέρες (έως τις 14 Μαρτίου) από το υπουρ­γείο Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών.

Με την προ­τει­νό­μενη διάταξη (“Τέλος καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού σε μη ηλε­κτρο­δο­τού­μενα ακίνητα” – άρθρο 212 του νομο­σχε­δίου) αλλά­ζουν όσα όριζε ο νόμος 4555 του 2018. Και σύμφωνα με τις νέες δια­τά­ξεις «απαλ­λάσ­σο­νται από μη κατα­βλη­θεί­σες οφειλές τελών καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού οι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, των οποίων η ηλε­κτρο­δό­τηση έχει ήδη δια­κο­πεί, εφόσον υπο­βά­λουν υπεύ­θυνη δήλωση και βεβαί­ωση του αρμό­διου δια­χει­ρι­στή δικτύου περί της δια­κο­πής ηλε­κτρο­δό­τη­σης κατά το διά­στημα ανα­φο­ράς, ανε­ξάρ­τητα από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της σχε­τι­κής δήλωσης».

Συνεπώς η αίτηση υπο­βάλ­λε­ται οπο­τε­δή­ποτε, ασχέτως πότε είχε γίνει η διακοπή ηλε­κτρο­δό­τη­σης. Στο πλαίσιο της αρχής της επιεί­κειας, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην συνο­δευ­τική έκθεση του νομο­σχε­δίου, «παρότι απαι­τεί­ται δήλωση αυτών των ακι­νή­των από τους ιδιο­κτή­τες, δεν ανα­ζη­τού­νται ποσά που αντι­στοι­χούν σε τέλη για τη χρονική περίοδο πριν από την υποβολή της δήλωσης, τα οποία δεν έχουν κατα­βλη­θεί, εφόσον επρό­κειτο ήδη για ακίνητα που συγκέ­ντρω­ναν τα ανωτέρω χαρα­κτη­ρι­στικά».

Η παγίδα στην οποία έπεφταν χιλιά­δες ιδιο­κτή­τες ως τώρα ήταν ότι ζητώ­ντας την διακοπή της ηλε­κτρο­δό­τη­σης, νόμιζαν ότι ενη­με­ρώ­νε­ται και ο Δήμος από τον δια­χει­ρι­στή του συστή­μα­τος. Αντι­θέ­τως όμως, η τυπική δια­δι­κα­σία απαι­τούσε οι ίδιοι να προ­σκο­μί­σουν βεβαί­ωση του ΔΕΔΔΗΕ προς το Δήμο για την διακοπή ηλε­κτρο­δό­τηση, ώστε να στα­μα­τή­σουν να «τρέχουν» και οι (υπο-) χρε­ώ­σεις, με τις οποίες πολλοί έρχο­νταν τελικώς αντι­μέ­τω­ποι, αλλά αφού πρώτα έχουν σωρευ­θεί ανα­δρο­μικά και σε δυσθε­ώ­ρητα ύψη.

Με άλλη διάταξη επίσης (άρθρο 208 του υπό δια­βού­λευση νομο­σχε­δίου) δίνεται η δυνα­τό­τητα υπο­βο­λής μέχρι την 30η Ιουνίου 2025 για υποβολή τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης, προ­κει­μέ­νου για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώ­θηκε η ιδιο­χρη­σι­μο­ποί­ηση τους ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019, από όσους απαλ­λάσ­σο­νται από την επιβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Το πρό­βλημα… και η λύση

Εν σχέσει με τα μη ηλε­κτρο­δο­τού­μενα ακίνητα, όπως ανα­φέ­ρε­ται και στην ιστο­σε­λίδα του ΔΕΔΔΗΕ, βάσει του ισχύ­ο­ντος σήμερα νόμου (ν.4555/19.07.2018, άρθρο 222):

– ακίνητα στα οποία δια­κό­πτε­ται η ηλε­κτρο­δό­τηση, απαλ­λάσ­σο­νται από την κατα­βολή ενιαίου αντα­πο­δο­τι­κού τέλους καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού, «από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής δήλωσης του ιδιο­κτήτη τους ή του νόμιμου εκπρο­σώ­που αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλε­κτρο­δο­τού­νται και ότι δεν πρό­κει­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν.

– μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφεί­λο­νται ανά κατη­γο­ρία ακι­νή­του και κατα­βάλ­λο­νται.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από την άλλη, στο πλαίσιο του εκσυγ­χρο­νι­σμού των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών του, έχει θέσει σε παρα­γω­γική λει­τουρ­γία δια­δι­κτυακή εφαρ­μογή, για την ανταλ­λαγή, επι­και­ρο­ποί­ηση και πιστο­ποί­ηση στοι­χείων ακι­νή­των, στους Δήμους, ούτως ώστε να παρέ­χε­ται από τους Δήμους η πλη­ρο­φο­ρία, για την ηλε­κτρο­δό­τηση ή μη κάθε παροχής, τον Προ­μη­θευτή που την εκπρο­σω­πεί, καθώς και τα αντί­στοιχα χρονικά δια­στή­ματα. Επι­πρό­σθετα οι βεβαιώ­σεις για τις «Κομ­μέ­νες παροχές», εκδί­δο­νται πλέον από το Δήμο, χωρίς να ανα­γκά­ζε­ται ο πελάτης να προ­σφεύ­γει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Με το υφι­στά­μενο σύστημα, εξα­κο­λου­θούν να υφί­στα­νται στην υπο­χρέ­ωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι περι­πτώ­σεις έκδοσης βεβαιώ­σεων του Δήμου, για ακα­τα­μέ­τρη­τες παροχές πέραν της 10ετίας. Στις περι­πτώ­σεις αυτές, οι πολίτες μπορούν να απευ­θύ­νο­νται στο Τηλε­φω­νικό Κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ 2111900500 ή 11500 όλο το 24ωρο.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.