ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητική αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ σε Σαντορίνη-Αμοργό – Εκδόθηκε NAVTEX

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΛΚΕΘΕ

Με πολυ­μελή ερευ­νη­τική ομάδα και κατάλ­ληλο σύγ­χρονο επι­στη­μο­νικό εξο­πλι­σμό απο­πλέει για την περιοχή Σαντο­ρί­νης – Αμοργού το Ωκε­α­νο­γρα­φικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελλη­νι­κού Κέντρου Θαλάσ­σιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Αντι­κεί­μενο του ερευ­νη­τι­κού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρό­σθε­των γεω­λο­γι­κών, γεω­φυ­σι­κών, γεω­χη­μι­κών και ωκε­α­νο­γρα­φι­κών δεδο­μέ­νων με σκοπό τη συμβολή στην πλη­ρέ­στερη κατα­νό­ηση της σει­σμι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που εξε­λίσ­σε­ται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον σταθμό Ηρα­κλείου του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού εκδό­θηκε NAVTEX η οποία ισχύει από τις 16:00 σήμερα Τετάρτη έως τις 20 Φεβρουα­ρίου. Το πλοίο ανα­μέ­νε­ται να είναι στη θαλάσ­σια περιοχή την Πέμπτη.

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντο­ρί­νης και Αμοργού θα περι­λαμ­βά­νουν:

Λεπτο­μερή βυθο­με­τρική και μορ­φο­λο­γική απο­τύ­πωση του πυθμένα με στόχο τον εντο­πι­σμό φαι­νο­μέ­νων ή δομών που σχε­τί­ζο­νται με τη δρα­στη­ριό­τητα των υπο­θα­λάσ­σιων ρηγ­μά­των, την πιθανή εκδή­λωση υπο­θα­λάσ­σιων κατο­λι­σθή­σεων και την εκτί­μηση της επι­κιν­δυ­νό­τη­τας των υπο­θα­λάσ­σιων πρανών σε κατο­λι­σθή­σεις.

Κατα­γραφή υψηλής ανά­λυ­σης σει­σμι­κών τομών του υπο­στρώ­μα­τος του πυθμένα με στόχο την λεπτο­μερή απο­τύ­πωση του ανώ­τε­ρου τμή­μα­τος των ρηγ­μά­των που πιθανόν έχουν δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί κατά την τρέ­χουσα σει­σμική διέ­γερση καθώς και των πιθανών κατο­λι­σθη­τι­κών φαι­νο­μέ­νων.

Κατα­γραφή πρό­σθε­των σει­σμι­κών τομών μεγάλης διείσ­δυ­σης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισ­σό­τε­ρων δεδο­μέ­νων για την γεω­με­τρία των ρηγ­μά­των σε μεγα­λύ­τερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.

Μετρή­σεις ωκε­α­νο­γρα­φι­κών παρα­μέ­τρων (θερ­μο­κρα­σία, θολε­ρό­τητα, αλα­τό­τητα) και των συγκε­ντρώ­σεων ραδιε­νερ­γών στοι­χείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντο­πι­σμό πιθανής αυξη­μέ­νης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υπο­θα­λάσ­σια ρήγματα της περιο­χής.

Ο ερευ­νη­τι­κός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντο­ρί­νης – Αμοργού εντάσ­σε­ται στο ερευ­νη­τικό πρό­γραμμα «Αθηνά ενα­ντίον Εγκέ­λα­δου» το οποίο χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ελλη­νικό Ίδρυμα Έρευνας & Και­νο­το­μίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλο­ποιεί­ται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντι­κεί­μενο τη διε­ρεύ­νηση και χαρ­το­γρά­φηση των υπο­θα­λάσ­σιων ενεργών ρηγ­μά­των στον ευρύ­τερο θαλάσ­σιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατα­νό­ηση και εκτί­μηση του σει­σμι­κού δυνα­μι­κού τους.

 

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.