ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Α. Υψηλάντη για τις προαναγγελθείσες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Κοσμή­το­ρας της Βουλής και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Βασίλης Α. Υψη­λά­ντης  αντέ­δρασε έντονα στην προ­ο­πτική περαι­τέρω επι­βά­ρυν­σης των Δωδε­κα­νη­σίων με αυξή­σεις στα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια. Για το λόγο αυτό είχε επι­κοι­νω­νία με τον Υφυ­πουργό παρά τω Πρω­θυ­πουργό Γεώργιο Μυλω­νάκη στον οποίο δια­μαρ­τυ­ρή­θηκε έντονα για τυχόν επίρ­ριψη σε βάρος των Δωδε­κα­νη­σίων της αυξή­σεως της τιμής του καυ­σί­μου των πλοίων της ακτο­πλο­ΐας,  ενώ κατέ­θεσε με τον βου­λευτή Κυκλά­δων Φίλιππο Φόρτωμα κοι­νο­βου­λευ­τική ερώτηση στους Υπουρ­γούς Ναυ­τι­λίας Χρήστο Στυ­λια­νίδη και Οικο­νο­μι­κών Κωστή Χατζη­δάκη προς τους οποίους επι­ση­μαί­νουν  ότι τα νησιά μας δεν αντέ­χουν άλλες επι­βα­ρύν­σεις δεδο­μέ­νου των ήδη τερα­στίων επι­βα­ρύν­σεων στις μετα­φο­ρές και μη υλο­ποί­η­σης ακόμα κανενός μέτρου όπως η μείωση των συντε­λε­στών ΦΠΑ προς τα νησιά.

Χαρα­κτη­ρι­στικά μάλιστα ανα­φέ­ρουν ότι «Εάν τούτο συμβεί και δεν ληφθούν μέτρα θα μιλάμε για ασφυξία της νησιω­τι­κής Ελλάδας. Οι νησιώ­τες δεν θα μπορούν να μετα­κι­νού­νται από τον τόπο τους.»

Το πλήρες κείμενο της κατα­τε­θεί­σης ερώ­τη­σης είναι το ακό­λουθο :

Κύριοι Υπουρ­γοί,

Σύμφωνα με δημο­σιεύ­ματα εφη­με­ρί­δων επί­κει­ται,  από 1ης Μαΐου 2025, αύξηση των ήδη  ακριβών εισι­τη­ρίων της ακτο­πλο­ΐας κατά 10%-12%.

Μπορεί μάλιστα το γεγονός αυτό να δικαιο­λο­γεί­ται λόγω του ότι  όλη η Μεσό­γειος γίνεται SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπο­μπών Θείου) και η χρήση καυ­σί­μου, με περιε­κτι­κό­τητα σε θείο μόλις 0,001%, είναι ακρι­βό­τερο καθώς επίσης λόγω του ότι  δέσμη μέτρων με τον τίτλο “Fit for 55” για το κλίμα, που εγκρί­θηκε το 2023 από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, ανα­θε­ω­ρή­θηκε όπως επίσης  και Κοι­νο­τικά νομικά κείμενα, που αφορούν και τη ναυ­τι­λία, ωστόσο η αύξηση αυτή θα εκτο­ξεύ­σει δρα­μα­τικά το κόστος ζωής των νησιω­τών όλων ανε­ξαι­ρέ­τως των νησιών, ειδι­κό­τερα δε εκείνων που ζουν σε απο­μα­κρυ­σμένα της Δωδε­κα­νή­σου.

Το μετα­φο­ρικό κόστος προς τα νησιά διο­γκώ­νε­ται και πάλι καθώς επίσης και το κόστος ζωής σε αυτά, ενώ εξα­κο­λου­θούν να απου­σιά­ζουν οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ σε σχέση με την υπό­λοιπη χώρα και οι οποίοι εξι­σορ­ρο­πού­σαν κατά κάποιο τρόπο το επι­βα­ρυ­μένο κόστος ζωής  των νησιω­τών.

Εάν τούτο συμβεί και δεν ληφθούν μέτρα θα μιλάμε για ασφυξία της νησιω­τι­κής Ελλάδας. Οι νησιώ­τες δεν θα μπορούν να μετα­κι­νού­νται από τον τόπο τους.

Για τους παρα­πάνω λόγους ερω­τώ­νται οι αξιό­τι­μοι κ.κ Υπουρ­γοί,

Εάν προ­τί­θε­νται να λάβουν μέτρα προς αποφυγή των αυξή­σεων αυτών ή σε κάθε περί­πτωση την μη επι­βά­ρυνση των κατοί­κων μέσω των αυξή­σεων αυτών καθώς επίσης για την απο­κα­τά­σταση της γενι­κό­τε­ρης αδικίας που δημιουρ­γεί­ται λόγω του απο­μα­κρυ­σμέ­νου των νησιών και του τερά­στιου μετα­φο­ρι­κού κόστους που αυξάνει συνο­λικά δρα­μα­τικά το κόστος ζωής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.