ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορία φόροι

«Φου­σκώ­νουν» από την 1η Ιανουα­ρίου οι εισφο­ρές που θα πλη­ρώ­νουν κάθε μήνα ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, αγρότες και «μπλο­κά­κια». Τα ποσά τα οποία κατα­βάλ­λουν σήμερα θα ανα­προ­σαρ­μο­στούν βάσει του πλη­θω­ρι­σμού, όπως κάθε χρόνο. Η αύξηση προσ­διο­ρί­ζε­ται για τη νέα χρονιά στο 2,7%, όταν για το 2023 τα ποσά των εισφο­ρών είχαν ανέβει 9,6% και στις αρχές της τρέ­χου­σας χρονιάς κατά 3,5%. Έτσι, την τελευ­ταία 3ετία οι εισφο­ρές μη μισθω­τών έχουν αυξηθεί σωρευ­τικά σχεδόν 16%.

Οι νέες «φου­σκω­μέ­νες» εισφο­ρές θα πλη­ρω­θούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουα­ρίου 2025, όταν και οι επαγ­γελ­μα­τίες θα κληθούν να κατα­βά­λουν τα ποσά που θα οφεί­λουν για τον Ιανουά­ριο.

Πώς θα δια­μορ­φω­θούν οι εισφο­ρές για το 2025

Έως το τέλος του ερχό­με­νου μήνα (δηλαδή έως και τις 31 Ιανουα­ρίου 2025), οι επαγ­γελ­μα­τίες καλού­νται να επι­λέ­ξουν -εφόσον το επιθυμούν- υψη­λό­τερη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία από εκείνη που βρί­σκο­νται ήδη. Η επιλογή όπως και να έχει είναι προ­αι­ρε­τική.

Η αύξηση των εισφο­ρών αφορά και τα «μπλο­κά­κια», ενώ οι παράλ­ληλα απα­σχο­λού­με­νοι την γλι­τώ­νουν εάν οι εισφο­ρές από την μισθωτή τους εργασία καλύ­πτουν τα νέα αυξη­μένα ποσά των ασφα­λι­στι­κών κατη­γο­ριών.

Τα ποσά των εισφο­ρών μετά την αύξηση του 2,7% εκτι­μά­ται πως θα δια­μορ­φω­θούν για το 2025 ως εξής (σ.σ.: στα ποσά θα πρέπει να προ­στε­θούν και τα 10 ευρώ υπέρ ανερ­γίας):

–  Πρώτη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα ανέλ­θουν στα 244,65 ευρώ από 238,22 ευρώ που ήταν πέρυσι (για τον κλάδο σύντα­ξης και υγείας)

–  Δεύτερη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα δια­μορ­φω­θούν στα 293,58 ευρώ από 285,87 ευρώ την προη­γού­μενη χρονιά

–  Τρίτη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα ανέλ­θουν στα 351,8 ευρώ από 342,5 ευρώ που είναι το 2024

– Τέταρτη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα δια­μορ­φω­θούν στα 422,8 ευρώ από 411,7 ευρώ την τρέ­χουσα χρονιά

–  Πέμπτη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα ανέλ­θουν στα 506,7 ευρώ από 493,4 ευρώ που είναι φέτος

– Έκτη ασφα­λι­στική κατη­γο­ρία: οι εισφο­ρές θα δια­μορ­φω­θούν στα 659,3 ευρώ από 642 ευρώ που είναι σήμερα.

Η «ειδική» κατη­γο­ρία και οι αγρότες

Υπάρχει ωστόσο και η μικρή-εισαγωγική ασφα­λι­στική κλάση (για νέους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες κατά τα πρώτα 5 έτη της δρα­στη­ριό­τη­τάς τους), που από 142,9 ευρώ τον μήνα (μόνο για κύρια σύνταξη και υγεία) το ποσό θα φτάσει στα 146,8 ευρώ.

Από κοντά και οι αγρότες που από για την 1η κατη­γο­ρία από τα 141,8 θα πλη­ρώ­νουν 145,6 ευρώ, τη 2η από 170,1 ευρώ πάνε στα 174,74 ευρώ, στην 3η από τα 204,1 στα 209,7 ευρώ, στην 4η από τα 245,02 στα 251,63 ευρώ, στην 5η από τα 294,94 στα 302,9 ευρώ και στην 6η κατη­γο­ρία από τα 384,5 στα 394,4 ευρώ.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.