ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκληρή φορομπηχτική πολιτική είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η δημοτική αρχή

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

• Επί­κει­νται αυξή­σεις “φωτιά” στα τέλη καθα­ριό­τη­τας και ηλε­κτρο­φω­τι­σμού και στο τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων

Μία …σκληρή φορο­μπη­χτική πολι­τική ετοι­μά­ζε­ται να ασκήσει η δημο­τική αρχή, επι­βα­ρύ­νο­ντας νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις. Την ώρα που η κυβέρ­νηση έχει λάβει νέα δρα­στικά μέτρα για την αντι­με­τώ­πιση των ανα­τι­μή­σεων και της ακρί­βειας, ο δήμος Ρόδου, πρό­κει­ται να αυξήσει το τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων, ενώ ετοι­μά­ζε­ται να προβεί στην αύξηση των τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού για τις επι­χει­ρή­σεις και τα νοι­κο­κυ­ριά, αδια­φο­ρώ­ντας για τα οικο­νο­μικά αδιέ­ξοδα στα οποία θα οδη­γή­σει η τακτική αυτή.

Στη χθεσινή συνε­δρί­αση της δημο­τι­κής επι­τρο­πής επρό­κειτο να συζη­τη­θεί και να ψηφι­στεί η εισή­γηση του αντι­δη­μάρ­χου Οικο­νο­μι­κών κ. Κώστα Χαλκιά με θέμα: Τρο­πο­ποί­ηση ΑΔΣ 754/2012 & Αύξηση Ποσο­στού Τελών Δια­μο­νής Παρε­πι­δη­μού­ντων & Ακα­θα­ρί­στων Εσόδων Εστια­το­ρίων και Συναφών Κατα­στη­μά­των δυν. Ν. 5143/2024.

Ωστόσο ο κ. Χαλκιάς ζήτησε την από­συρση του θέματος και τη συζή­τησή του σε επόμενη συνε­δρί­αση, καθώς όπως ισχυ­ρί­στηκε, ο επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της του επε­σή­μανε πώς ο νέος νόμος 5143/24 επα­να­θε­σπί­ζει το τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων. Και για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να καταρ­γη­θεί η προη­γού­μενη κανο­νι­στική και όχι απλά να τρο­πο­ποι­η­θεί. Η κατάρ­γηση της κανο­νι­στι­κής θα συμπε­ρι­λη­φθεί στην νέα εισή­γηση προς τη δημο­τική επι­τροπή.

Συνεπώς η εισή­γηση θα τρο­πο­ποι­η­θεί μόνο ως προς το συγκε­κρι­μένο θέμα χωρίς να αλλάξει κατά τα λοιπά το περιε­χό­μενό της.

Σημειώ­νε­ται ότι στην επόμενη συνε­δρί­αση της δημο­τι­κής επι­τρο­πής ανα­μέ­νε­ται να έρθει προς ψήφιση και η εισή­γηση για την αύξηση των τελών καθα­ριό­τη­τας και ηλε­κτρο­φω­τι­σμού.

Τι προ­βλέ­πει η εισή­γηση για το τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων

Σύμφωνα με όσα ανα­φέ­ρο­νται στην εισή­γηση, με τον Ν.5143/2024 (ΦΕΚ Τεύχος Α΄ 161/11-10- 2024) «περί ενί­σχυ­σης των Ο.Τ.Α. και λοιπών δια­τά­ξεων» επέρ­χε­ται αλλαγή στις κατη­γο­ρίες επι­χει­ρή­σεων όπου ανε­ξαρ­τή­τως αν ισχύει το σύστημα αντι­κει­με­νι­κού προσ­διο­ρι­σμού της αξίας των ακι­νή­των το τέλος μπορεί να επι­βάλ­λε­ται με απόφαση δημο­τι­κού συμ­βου­λίου.

Επειδή λόγω της αυξη­μέ­νης του­ρι­στι­κής κίνησης προ­κα­λού­νται σε βάρος του δήμου αυξη­μέ­νες δαπάνες καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού, αλλά προ­κύ­πτει και η ανάγκη της εκτέ­λε­σης έργων για την αντι­με­τώ­πιση των σχε­τι­κών με την του­ρι­στική κίνηση προ­βλη­μά­των αλλά και την καλύ­τερη εξυ­πη­ρέ­τηση του­ρι­στών και δημοτών, ειση­γού­μα­στε όπως εξε­τα­σθεί η προ­σθήκη και των υπο­λοί­πων κατη­γο­ριών από αυτές που επι­βλή­θη­καν με την ΑΔΣ 754/2012 τρο­πο­ποιώ­ντας σχετικά την απόφαση αυτή, όπως αυτές παρα­τί­θε­νται παρα­κάτω:

α. Του­ρι­στι­κών προϊόντων-αναμνηστικών κάθε είδους.

β. Ειδών λαϊκής τέχνης.

γ. Ενθυ­μίων και δώρων.

δ. Ενοι­κιά­σεις αυτο­κι­νή­των, μοτο­πο­δη­λά­των, ποδη­λά­των και ελαφρών προ­σω­πι­κών ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των (Ε.Π.Η.Ο.) και παρόχων Ε.Π.Η.Ο. προς κοινή χρήση.

ε. Ενοι­κιά­σεις σκαφών ανα­ψυ­χής τοπικού χαρα­κτήρα, θαλάσ­σιων ποδη­λά­των, ιστιο­σα­νί­δων, ειδών χρη­σι­μο­ποιού­με­νων στην παραλία, σχολών εκμά­θη­σης θαλάσ­σιων σπορ και εκμά­θη­σης κατα­δύ­σεων, γενι­κό­τερα ειδών που χρη­σι­μο­ποιού­νται στη θάλασσα από τους λουό­με­νους.

στ’. Ειδών χει­με­ρι­νών σπορ, σκι και ορει­βα­σίας, σχολών εκμά­θη­σης χει­με­ρι­νών σπορ.

Η τρο­πο­ποί­ηση της από­φα­σης ΑΔΣ 754/2012 θα ισχύει από 01/01/2025.

Επί του κατα­βαλ­λό­με­νου μισθώ­μα­τος κλίνης, ενοι­κια­ζο­μέ­νου δωμα­τίου, δια­με­ρί­σμα­τος, χώρου ή θέσης σε οργα­νω­μένη κατα­σκή­νωση, και επί της τιμής κλίνης για τις ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις και τα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα κάθε λει­τουρ­γι­κής μορφής, όπως προ­βλέ­πο­νται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), καθώς και επί του μισθώ­μα­τος κατα­λύ­μα­τος κάθε κατη­γο­ρίας βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, επι­βάλ­λε­ται τέλος δια­μο­νής παρε­πι­δη­μού­ντων σε ποσοστό μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%), όταν η διαμονή διαρκεί λιγό­τερο του εξα­μή­νου. β. (παρ. 3): «Με απόφαση του οικείου δημο­τι­κού συμ­βου­λίου το τέλος δια­μο­νής παρε­πι­δη­μού­ντων, μπορεί να αυξά­νε­ται σε M.K.E.: ποσοστό μηδέν κόμμα εβδο­μή­ντα πέντε τοις εκατό (0,75%), καθώς και να δια­φο­ρο­ποιεί­ται, είτε κατά οικι­στι­κές περιο­χές που οριο­θε­τού­νται σαφώς με την εν λόγω απόφαση, είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες κατα­λυ­μά­των. Η ισχύς της ως άνω από­φα­σης αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημο­σί­ευσή της».

Βάσει των παρα­πάνω ειση­γού­μα­στε λόγω αρμο­διό­τη­τας όπως εγκρί­νετε και ειση­γη­θείτε στο Δημο­τικό Συμ­βού­λιο για έκδοση από­φα­σης σχετικά με :

α. την αύξηση του ποσο­στού Τέλους Δια­μο­νής Παρε­πι­δη­μού­ντων από 0,5% σε 0,75% επί:

1. του κατα­βαλ­λό­με­νου μισθώ­μα­τος κλίνης, ενοι­κια­ζο­μέ­νου δωμα­τίου, δια­με­ρί­σμα­τος, χώρου ή θέσης σε οργα­νω­μένη κατα­σκή­νωση,

2. της τιμής κλίνης για τις ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις και τα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα κάθε λει­τουρ­γι­κής μορφής, όπως προ­βλέ­πο­νται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155)

3. επί του μισθώ­μα­τος κατα­λύ­μα­τος κάθε κατη­γο­ρίας βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης των στις προ­βλε­πό­με­νες στις παρα­γρά­φους 3 & 4 του άρθρου 30 του Ν.5143/2024, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην περιοχή ευθύνης του δήμου Ρόδου, όταν η διαμονή διαρκεί λιγό­τερο του εξα­μή­νου.

β. την αύξηση του ποσο­στού και Τέλους Ακα­θα­ρί­στων Εσόδων από 0,5% σε 0,75% στις κάτωθι κατη­γο­ρίες επι­χει­ρή­σεων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην περιοχή ευθύνης του δήμου Ρόδου:

1. κάθε είδους, μορφής και ονο­μα­σίας κατα­στή­ματα, στα οποία πωλού­νται για κατα­νά­λωση εντός των χώρων δρα­στη­ριο­ποί­η­σης του κατα­στή­μα­τος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, ανα­ψυ­κτικά, γαλα­κτο­κο­μικά προ­ϊ­ό­ντα και γλυ­κί­σματα, εφόσον δια­θέ­τουν πάγκους ή τρα­πε­ζο­κα­θί­σματα,

2. ζυθο­πω­λεία και μπαρ, ανε­ξαρ­τή­τως ιδιαί­τε­ρης ονο­μα­σίας και κατη­γο­ρίας,

3. καντί­νες

Η ισχύς της από­φα­σης αύξησης του ποσο­στού του τέλους αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημο­σί­ευσή της.

Οι δηλώ­σεις του αντι­δη­μάρ­χου

Ο κ. Χαλκιάς είχε ανα­φερ­θεί στην αύξηση του ποσο­στού του τέλους παρε­πι­δη­μού­ντων και την αύξηση των δημο­τι­κών τελών προχθές.

«Έχουμε δύο τομείς στους οποίους θα υπάρξει κάποια μετα­βολή που θα έχει επί­πτωση στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Ο πρώτος τομέας έχει να κάνει με το τέλος παρε­πι­δη­μού­ντων και την αύξηση του ποσο­στού που δύναται να εισπρά­ξει ο δήμος από το 0,50% στο 0,75% για κάποιες κατη­γο­ρίες.

Η σχετική εισή­γηση θα παρου­σια­στεί στην δημο­τική επι­τροπή την Τετάρτη και στη συνέ­χεια θα συζη­τη­θεί το θέμα στο αμέσως επόμενο συμ­βού­λιο δήμου Ρόδου για τη λήψη από­φα­σης», ανέφερε ο αντι­δή­μαρ­χος οικο­νο­μι­κών σχετικά με το ζήτημα του τέλους παρε­πι­δη­μού­ντων.

Για την ανα­προ­σαρ­μογή των δημο­τι­κών τελών είχε δηλώσει τα εξής: «Ξεκι­νή­σαμε ήδη την κατάρ­τιση των απαι­τού­με­νων ανα­λο­γι­στι­κών μελετών για την ανα­προ­σαρ­μογή των τελών καθα­ρό­τη­τας και ηλε­κτρο­φω­τι­σμού. Η μελέτη είναι πλέον ολο­κλη­ρω­μένη και θεω­ρούμε ότι η συζή­τηση στη δημο­τική επι­τροπή θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την επόμενη εβδο­μάδα. Δια­πι­στώ­σαμε εξε­τά­ζο­ντας τα μεγέθη, ότι τα έξοδα του δήμου Ρόδου, όπως πρέπει να υπο­λο­γι­στούν σύμφωνα και με το Ελεγ­κτικό Συνέ­δριο, υπερ­βαί­νουν κατά πολύ τα έσοδα. Συγκε­κρι­μένα, τα έξοδα υπερ­βαί­νουν κατά πολύ τα 30 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αθροί­ζο­νται λίγο πάνω από το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό δημιουρ­γεί κατ’ έτος μία διαφορά που υπερ­βαί­νει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ, πράγμα που απο­τε­λεί σοβαρό πρό­βλημα… Είμαστε συνεπώς υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ανα­προ­σαρ­μό­σουμε τα δημο­τικά τέλη. Μπήκαμε στη δια­δι­κα­σία να μελε­τή­σουμε τις παρα­μέ­τρους της προ­σαρ­μο­γής και ακο­λου­θή­σαμε τις υπο­δεί­ξεις του ελεγ­κτι­κού συνε­δρίου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.