ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση 75,8% των διεθνών αεροπορικών θέσεων της Κίνας με πτήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
KINA

Οι Κινέζοι ταξι­δεύ­ουν ακόμη περισ­σό­τερο μετά την περίοδο του κορο­νοϊού και αλλά­ζουν τα δεδο­μένα, σύμφωνα με τα τελευ­ταία δια­θέ­σιμα στοι­χεία της Mabrian Technologies για την συν­δε­σι­μό­τητα των δέκα μεγα­λύ­τε­ρων αερο­πο­ρι­κών αγορών του κόσμου.

Η έρευνα της Mabrian στα αερο­δρό­μια και τις αερο­πο­ρι­κές

Η Mabrian ανέλυσε τις 10 κορυ­φαίες χώρες με την καλύ­τερη διεθνή αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα κατά τη διάρ­κεια του 2024. Στην ανάλυση αντα­να­κλά­ται η ισχυρή ανά­καμψη της δια­θε­σι­μό­τη­τας αερο­πο­ρι­κών θέσεων από την Κίνα.

Όπως δεί­χνουν τα στοι­χεία της Mabrian, η δια­θε­σι­μό­τητα διεθνών αερο­πο­ρι­κών θέσεων της Κίνας το 2024, αυξά­νε­ται κατά 75,8% σε σύγκριση με πέρυσι, ξεπερ­νώ­ντας τις 75,6 εκα­τομ­μύ­ρια θέσεις χωρη­τι­κό­τη­τας καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 2024.

Η κατά­ταξη έχει καταρ­τι­στεί με βάση τα στοι­χεία δια­θε­σι­μό­τη­τας θέσεων σε πτήσεις που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί σε διε­θνείς, απευ­θείας πτήσεις μιας δια­δρο­μής, καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 2024. Το σύνολο των αερο­πο­ρι­κών θέσεων για αυτές τις 10 χώρες ανέρ­χε­ται στο 43% των παγκό­σμιων αερο­πο­ρι­κών θέσεων εξερ­χό­με­νων πτήσεων κατά τη διάρ­κεια των 12 μηνών που ανα­λύ­θη­καν.

Η θέση της Ελλάδας

Στην κατά­ταξη οι ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση με 165,5 εκατ. αερο­πο­ρι­κές θέσεις (αύξηση 8,8%) και ακο­λου­θούν το Ηνωμένο Βασί­λειο με 152,6 εκατ. θέσεις (+6,4%) και η Ισπανία στην τρίτη θέση με 115,7 εκατ. θέσεις (+11,5%).

Στη συνέ­χεια βρί­σκουμε τη Γερ­μα­νία (112 εκατ. θέσεις, +8,2%) την Γαλλία (86,2 εκατ. θέσεις, +5%) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (85,6 εκατ. θέσεις, +10,2%) την Ιταλία (84,9 εκατ. θέσεις, +13,7%) την Κίνα (75,6 εκατ. θέσεις, +75,8%) την Τουρκία (72,7 εκατ. θέσεις, +8,9%) και την Ιαπωνία (60,8 εκατ. θέσεις, +35,1%).

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στις 10 χώρες με την υψη­λό­τερη αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα παγκο­σμίως ωστόσο το 2024 παρου­σιά­ζει έναν από τους υψη­λό­τε­ρους ρυθμούς ανά­πτυ­ξης συγκρι­νό­μενη με τις πέντε ευρω­παϊ­κές χώρες με τον υψη­λό­τερο ρυθμό αύξησης της συν­δε­σι­μό­τη­τας.

Η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση στον κατά­λογο των αγορών με τις καλύ­τε­ρες διε­θνείς συν­δέ­σεις παγκο­σμίως, σύμφωνα με την Mabrian Technologies όμως η διεθνής αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα αυξή­θηκε κατά 10,5% το 2024 σε σύγκριση με τον προη­γού­μενο χρόνο. Πρό­κει­ται για στοι­χεία που αφορούν απο­κλει­στικά σε αερο­πο­ρι­κές θέσεις προς το εξω­τε­ρικό (σε πτήσεις που συν­δέ­ουν την Ελλάδα με άλλες χώρες) και δεν λαμ­βά­νουν υπόψη τα δρο­μο­λό­για εσω­τε­ρι­κού.

Ο Διεθνής Αερο­λι­μέ­νας Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος», τα 14 αερο­δρό­μια της Fraport Greece αλλά και το αερο­δρό­μιο Ηρα­κλείου με τις παλαιό­τε­ρες και νέες συν­δέ­σεις συνέ­βαλ­λαν στην αύξηση αυτή.

Στρα­τη­γι­κός στόχος η Κίνα

Στο πλαίσιο της αύξησης της συν­δε­σι­μό­τη­τας των ελλη­νι­κών αερο­δρο­μίων και ιδιαί­τερα του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών, η ανά­πτυξη της συν­δε­σι­μό­τη­τας με την Κίνα είναι στρα­τη­γι­κός στόχος. Το 2024 στο πλαίσιο του στόχου αυτού αυξή­θη­καν τα απευ­θείας δρο­μο­λό­για της Αθήνας με Πεκίνο και Σαγκάη με επι­πλέον πτήσεις της Air China (Πεκίνο) και της Juneyao Air. (Σανγκάη).

Μέτρο σύγκρι­σης της αερο­πο­ρι­κής κίνησης από Κίνα προς Ελλάδα, είναι το 2019 όταν οι κινέζοι που έφτασαν στη χώρα μας ήταν 300.000 (round trip) με το 10% μόνο να ταξι­δεύει απευ­θείας, ενώ το 2023 οι αφίξεις «έπιασαν» το 90% του 2019. Για το 2024 η εκτί­μηση είναι ότι θα ξεπε­ρα­στεί το όριο του 2019.

Σύμφωνα με έρευνα της European Travel Commission ETC που αφορά το πρώτο τετρά­μηνο του 2024 η χώρα μας με ποσοστό 12% κατα­λαμ­βά­νει τη δέκατη θέση μεταξύ των ευρω­παϊ­κών χωρών που οι κινέζοι σχε­διά­ζουν επί­σκεψη στην Ευρώπη το 2024. Η διάθεση για ταξίδια είναι πιο έντονη μεταξύ των πολιτών από το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Γκουαν­γκ­ζού.

Η επι­στροφή των Κινέζων στην Ευρώπη

Η μελέτη απο­κα­λύ­πτει σημα­ντική αύξηση σε ετήσια βάση της πρό­θε­σης για ταξίδια στο εξω­τε­ρικό από την Κίνα, με το 83% των ερω­τη­θέ­ντων να εκδη­λώ­νουν ενδια­φέ­ρον για επί­σκεψη στην Ευρώπη, ποσοστό αυξη­μένο κατά 9% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή υπο­στη­ρί­ζε­ται από διά­φο­ρους παρά­γο­ντες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επα­να­φο­ράς των πτήσεων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, η οποία έχει κατα­στή­σει τα ταξίδια πιο προσιτά.

Η κινε­ζική αγορά είναι μία από τις 20 μεγα­λύ­τε­ρες πλέον αγορές από την Αθήνα, έχει ανα­κτή­σει μέσα στο 2023 το 90% της κίνησης του 2019, τόνισε ο Γιάννης Παρά­σχης σε εκδή­λωση τον περα­σμένο Απρίλιο στο πλαίσιο ανά­πτυ­ξης νέων πτήσεων από την , μεταξύ Αθήνας και Σαν­γκάης.

Σε μια αγορά στρα­τη­γι­κής σημα­σίας όπως είναι η Κίνα, η Σαγκάη έχει έως τώρα κατα­γρά­ψει τα υψη­λό­τερα ποσοστά κίνησης μέσω ενδιά­με­σων προ­ο­ρι­σμών στην Αθήνα, συνεπώς η έναρξη της νέας απευ­θείας σύν­δε­σης για πρώτη φορά, απο­τε­λεί μια από τις πιο σημα­ντι­κές ανα­πτυ­ξια­κές εξε­λί­ξεις για το αερο­δρό­μιό μας, την πόλη μας και τη χώρα, επε­σή­μανε η διευ­θύ­ντρια Επι­κοι­νω­νίας και Μάρ­κε­τινγκ του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπα­δο­πού­λου.

Στην κατεύ­θυνση, δε, ενί­σχυ­σης της του­ρι­στι­κής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη εν γένει, η Juneyao Air έχει συνάψει συμ­φω­νία για πτήσεις με χρήση κοινών κωδικών (code-share) με την Aegean Airlines, τον μεγα­λύ­τερο εθνικό αερο­με­τα­φο­ρέα.

Γιατί ταξι­δεύ­ουν οι Κινέζοι

Με βάση τα δημο­γρα­φικά στοι­χεία για την κινε­ζική αγορά, όπως αυτά προ­κύ­πτουν από τον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος», οι Κινέζοι ταξι­δεύ­ουν κατά κύριο λόγο για αναψυχή. Πιο ανα­λυ­τικά, το 2023 το 72% των Κινέζων ταξί­δεψε για αναψυχή, το 17% για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους και το 10% για να επι­σκε­φθεί φίλους και συγ­γε­νείς.

Παρα­δο­σιακά το 52% των Κινέζων προ­γραμ­μα­τί­ζει το ταξίδι του με τη βοήθεια ενός του­ρι­στι­κού πρά­κτορα και το 47% προχωρά σε κράτηση μέσω της ιστο­σε­λί­δας αερο­πο­ρι­κής εται­ρείας.

Ο μέσος όρος των ταξι­διών τους στην Ελλάδα είναι 12 ημέρες, εκ των οποίων τις 4 τις αφιε­ρώ­νουν στην Αθήνα. Πρό­κει­ται, δε, για ταξι­διώ­τες υψηλής δαπάνης, γεγονός υψηλής σημα­σίας για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό, δεδο­μέ­νου ότι στρα­τη­γι­κός στόχος της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης είναι η προ­σέλ­κυση του­ρι­στών με «γερά» πορ­το­φό­λια.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.