ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία για τον προσυμβατικό έλεγχο του δανείου των 9,5 εκατ. ευρώ του Δήμου Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Ελεγκτικό Συνέδριο

• Η σύμ­βα­ση που θα οδη­γή­σει στην εκτα­μί­ευ­σή του και στην απο­πλη­ρω­μή λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών σε 264 επι­χει­ρή­σεις δεν μπο­ρεί να υπο­γρα­φεί

Νέα σειρά από στοι­χεία και συ­γκε­κρι­μέ­να το σύ­νο­λο των εγ­γρά­φων που πε­ρι­λαμ­βά­νει ο φά­κε­λος της δη­μο­τι­κής αρχής προς το Τα­μείο Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων, με επί­κλη­ση των οποί­ων εγκρί­θη­κε η χο­ρή­γη­ση του δα­νεί­ου «μα­μούθ» προς τον Δήμο Ρόδου ζή­τη­σε το Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο στο πλαί­σιο του προ­συμ­βα­τι­κού ελέγ­χου που εκ­κρε­μεί για να εγκρι­θεί η υπο­γρα­φή και εκτα­μί­ευ­σή του.

Οι οι­κο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες του Δήμου Ρόδου συ­γκέ­ντρω­σαν τα στοι­χεία και κι­νούν την δια­δι­κα­σία προ­κει­μέ­νου να υπο­γρα­φεί η επί­μα­χη σύμ­βα­ση.

Οπως επι­κα­λέ­στη­κε η δη­μο­τι­κή αρχή υφί­στα­ται αδυ­να­μία ισο­σκέ­λι­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Δήμου Ρόδου για το οι­κο­νο­μι­κό έτος 2024 λόγω ελ­λείμ­μα­τος ύψους 8.500.000 ευρώ, πλέον ή έλατ­τον, καθώς και πρό­σθε­των υπο­χρε­ώ­σε­ων ύψους 9.500.000 ευρώ, πλέον ή έλατ­τον, για τε­λε­σί­δι­κες δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις, δα­πά­νες εκτός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, δα­πά­νες συμ­με­το­χής στο με­το­χι­κό κε­φά­λαιο ορ­γα­νι­σμών και δα­πά­νες υπο­χρε­ω­τι­κών χρε­ώ­σε­ων προς φο­ρείς δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των.

Το ποσό προς χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Τα­μείο Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων είναι 9.521.003,14 ευρώ και θα έχει διάρ­κεια 20 έτη.

Η εξα­σφά­λι­ση του δα­νεί­ου θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται με εκ­χώ­ρη­ση εκ μέ­ρους του δα­νειο­λή­πτη προς το Τα­μείο των ανα­γκαί­ων για την ομαλή εξυ­πη­ρέ­τη­ση του δα­νεί­ου ποσών, από το τμήμα των Κε­ντρι­κών Αυ­το­τε­λών Πόρων (Κ.Α.Π.), σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νο­μο­θε­σία.

Εάν κατά τη διάρ­κεια εξυ­πη­ρέ­τη­σης του δα­νεί­ου η αξία της ασφά­λειας που έχει εκ­χω­ρη­θεί, έχει μειω­θεί και δεν κρί­νε­ται από το Τα­μείο επαρ­κής για την εξα­σφά­λι­ση του δα­νεί­ου, ο Δήμος οφεί­λει να τη συ­μπλη­ρώ­σει ύστε­ρα από σχε­τι­κή υπό­δει­ξη του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου του Τα­μεί­ου, δια­φο­ρε­τι­κά το δά­νειο γί­νε­ται λη­ξι­πρό­θε­σμο και απαι­τη­τό.

Στον πί­να­κα των πι­στω­τών ανα­φέ­ρο­νται 264 επι­χει­ρή­σεις που διεκ­δι­κούν λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές τους από τον Δήμο Ρόδου και οι οποί­ες θα εξο­φλη­θούν μετά την λήψη του δα­νεί­ου.

Ο Δήμος Ρόδου έχει απο­δε­χθεί τους όρους του Τα­μεί­ου Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων ως εξής:

1. Υπη­ρε­σί­ες / Προ­μή­θειες € 8.153.943,21

2. Έργα € 1.367.059,93

Σύ­νο­λο € 9.521.003,14

1. Διάρ­κεια εξυ­πη­ρέ­τη­σης του δα­νεί­ου εί­κο­σι έτη.

2. Έναρ­ξη εξυ­πη­ρέ­τη­σης του δα­νεί­ου η 1/1 του επό­με­νου της συ­νο­μο­λό­γη­σης έτους

3. Επι­τό­κιο χο­ρή­γη­σης:

Στα­θε­ρό για τα πρώτα δέκα έτη: 4,75%

Εν­δει­κτι­κό κυ­μαι­νό­με­νο για τα επό­με­να δέκα έτη μέχρι τη λήξη της διάρ­κειας εξυ­πη­ρέ­τη­σης του δα­νεί­ου: 7,51% [4,00%+ Eurib 12μ (+3,51% , 29-12-2023), ανα­προ­σαρ­μο­ζό­με­νο την 1/1 εκά­στου έτους. Ελά­χι­στο τε­λι­κό επι­τό­κιο 4%.

4. Ετή­σια το­κο­χρε­ο­λυ­τι­κή δόση:

Για τα πρώτα δέκα έτη: € 747.879,25

Εν­δει­κτι­κή ετή­σια το­κο­χρε­ο­λυ­τι­κή δόση για τα επό­με­να δέκα έτη: € 852.022,82

5. Οι το­κο­χρε­ο­λυ­τι­κές δό­σεις υπο­λο­γί­ζο­νται με το σύ­στη­μα της σύν­θε­της χρε­ο­λυ­σί­ας και η κα­τα­βο­λή των το­κο­χρε­ο­λυ­τι­κών δό­σε­ων θα γί­νε­ται μέσα στους 11 πρώ­τους μήνες του χρό­νου (ανα­προ­σαρ­μο­γή κάθε 1/1 εκά­στου έτους).

6. Επι­τό­κιο υπε­ρη­με­ρί­ας: μία πο­σο­στιαία μο­νά­δα πάνω από τα εκά­στο­τε ισχύ­ο­ντα συμ­βα­τι­κά επι­τό­κια.

7. α) Για την ασφά­λεια του δα­νεί­ου σε κε­φά­λαιο, κάθε εί­δους τό­κους, τό­κους των τόκων, έξοδα κ.λ.π., ο οφει­λέ­της εκ­χω­ρεί στον δα­νει­στή από τώρα και για όλη την διάρ­κεια του δα­νεί­ου και ο δα­νει­στής δι­καιού­ται να ει­σπράτ­τει την εκά­στο­τε οφει­λο­μέ­νη δόση από όλα γε­νι­κά τα έσοδά του και κατά προ­τε­ραιό­τη­τα από τους Κε­ντρι­κούς Αυ­το­τε­λείς Πό­ρους (ΚΑΠ), τα­κτι­κά και έκτα­κτα, από οποια­δή­πο­τε πηγή και αιτία πα­ρό­ντα και μελ­λο­ντι­κά, τις προ­σό­δους του, τα μι­σθώ­μα­τα, τις προς αυτόν χρη­μα­τι­κές πα­ρο­χές και επι­χο­ρη­γή­σεις από το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο ή τρί­τους, πα­ρού­σες και μελ­λο­ντι­κές εκτός εκεί­νων που δεν εκ­χω­ρού­νται σύμ­φω­να με τον Ν.2503/97 άρθρο 11 παρ.29Β5, και με τη διά­τα­ξη της παρ. 5 του άρ­θρου 176 του Ν.3463/2006 όπως το τε­λευ­ταίο εδά­φιο αυτής αντι­κα­τα­στά­θη­κε με τη διά­τα­ξη της παρ. 3α του άρ­θρου 45 του Ν. 3731/2008, το ανά­λο­γο ποσό που απαι­τεί­ται για την κατά προ­τε­ραιό­τη­τα κα­νο­νι­κή εξυ­πη­ρέ­τη­ση του δα­νεί­ου. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η εκά­στο­τε τρέ­χου­σα δόση μετά των εν γένει τόκων, εξό­δων κ.λπ. θα πρέ­πει να κα­λύ­πτε­ται από τα εκ­χω­ρη­θέ­ντα έσοδα του οφει­λέ­τη.

Το δά­νειο μπο­ρεί να εξο­φλη­θεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύ­νο­λό του, είτε με­ρι­κώς.

Το δά­νειο είναι αδιαί­ρε­το, οσοι­δή­πο­τε και οποιοι­δή­πο­τε είναι οι γε­νι­κοί, ει­δι­κοί ή κα­θο­λι­κοί διά­δο­χοί του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.