ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας, ο λογοτέχνης Μισέλ Ντε Γκρες – Ιδιαίτερη η αγάπη του για την Πάτμο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μισέλ Ντε Γκρες

Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» από την ζωή σε νοσο­κο­μείο των Αθηνών ο πρί­γκι­πας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας, ο οποίος είχε κατα­ξιω­θεί ως ιστο­ρι­κός και λογο­τέ­χνης με το ψευ­δώ­νυμο Μισέλ Ντε Γκρες.

Ηταν ο μονα­δι­κός εν ζωή εγγονός του Γεωρ­γίου του Α’ καθώς ο πατέρας του ο πρί­γκι­πας Χρι­στό­φο­ρος, ήταν ο πέμπτος υιός του βασιλιά ενώ η μητέρα του ήταν η Φρα­γκί­σκη της Ορλε­ά­νης, από τον οίκο των Βουρ­βό­νων.

Πατέρας του ήταν ο ο πρί­γκι­πας Χρι­στό­φο­ρος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωρ­γίου Α΄ και της βασί­λισ­σας Όλγας, και κατά δυο δεκα­ε­τίες μικρό­τε­ρος αδελφός του Κων­στα­ντί­νου Α’.

Το 1965, ο Μισέλ ντε Γκρες παντρεύ­ε­ται την καλ­λι­τέ­χνιδα Μαρίνα Καρέλλα , παραι­τεί­ται από τη διαδοχή του ελλη­νι­κού θρόνου και απέ­κτησε δυο κόρες την Όλγα γεν­νη­θείσα το 1971 και την Αλε­ξάν­δρα, γεν­νη­θείσα το 1968.

Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του για την Πάτμο που το Σεπτέμ­βριο του 2008 πάντρεψε , παρου­σία πολλών προ­σω­πι­κο­τή­των, την κόρη του ΄Ολγα με τον γιό του Δούκα της Αόστης Αιμόνε.

Το 1979 έγινε ιδιαί­τερα αγα­πη­τός στην Πάτμο όπου αγόρασε με τη σύζυγό του ένα σπίτι του πρό­πε­ρα­σμέ­νου αιώνα, στο ιστο­ρικό κομμάτι της Χώρας και από τότε για ένα πολύ μεγάλοι διά­στημα του χρόνου διέμενε εκεί γρά­φο­ντας αρκετά από τα μυθι­στο­ρή­ματά του τα οποία ξεκί­νησε από το 1970. Μάλιστα ιδιαί­τε­ρες στιγμές του κατα­γρά­ψαμε στην εκκλη­σία του Χριστού της Δημαρ­χίας Πάτμου, χτι­σμένη στα χρόνια των πει­ρα­τών, όπου εκεί οι κάτοι­κοι συγκε­ντρώ­νο­νταν στην περί­πτωση επι­δρο­μών τους.

Τον είχαμε ρωτήσει αν σκο­πεύει να γράψει και κάποιο βιβλίο για την Πάτμο, είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδε­χό­μενα.

Θα θυμί­σουμε μερικά από τα έργα του που έγιναν παγκό­σμιες επι­τυ­χίες και δεκάδες μετα­φρά­σεις: «Η Μαχα­ράνη», «Ο Βουρ­βώ­νος Μαχα­ρα­γιάς», «Ο Τελευ­ταίος Σουλ­τά­νος», «Μπου­μπου­λί­ινα, » «Η συνω­μο­σία της Ιωάννας» «Μια νύχτα στο σεράι, « Κρήτη η χαμένη Ατλα­ντίδα» «Γυναί­κες φαντά­σματα» . Με τον πρί­γκηπα Μιχαήλ είχαμε την ευκαι­ρία να συζη­τή­σουμε πολλές φορές για την αγα­πη­μένη του Πάτμο και πάντα μιλούσε γι΄αυ­τήν με τα καλύ­τερα λόγια.

Οσο για τους Πάτμιους επι­ση­μαί­νουν την αθόρυβη παρου­σία του και τον σεβασμό τους στο πρόσωπό του, που ποτέ δεν έδωσε την παρα­μι­κρή αφορμή για σχο­λια­σμό λόγω της ιδιό­τη­τάς του.

Η Εται­ρεία κατά της Κακο­ποί­η­σης του Παιδιού – «Ελίζα», ήταν από τις βασικές δράσεις του Μιχαήλ και της συζύγου του Μαρίνας Καρέλλα , που θα συνε­χί­σει αυτή την προ­σπά­θεια.

΄Όπως είναι γνωστό ένα κορι­τσάκι η Ελίζα, που πέθανε σε ηλικία έξι ετών το 1989 κακο­ποι­η­μένο από την μητέρα του στην Αμερική. Το γεγονός αυτό έζησε από κοντά το ζεύγος και κατα­βάλ­λει προ­σπά­θειες πρό­λη­ψης τέτοιων περι­στα­τι­κών στη Χώρα μας. Παρου­σία της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τίας, το 2021 τελέ­στη­καν τα εγκαί­νια της Μονάδας Φρο­ντί­δας για την Ασφά­λεια των Παιδιών «Ελίζα» της Γ΄ Παι­δια­τρι­κής Κλι­νι­κής ΕΚΠΑ, στο Πανε­πι­στη­μιακό Γενικό Νοσο­κο­μείο «Αττικόν».

Πηγή ΕΡΤ

Αρι­στεί­δης Μια­ού­λης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.