ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Ποια καταλύματα προτιμούν οι ξένοι και ποια οι Έλληνες στην Ελλάδα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ κίνησης κατα­λυ­μά­των ξενο­δο­χεια­κού τύπου, κάμπινγκ και συλ­λο­γι­κών κατα­λυ­μά­των σύντο­μης δια­μο­νής (ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια) για τον Μάιο

Στοι­χεία για την κίνηση κατα­λυ­μά­των ξενο­δο­χεια­κού τύπου, κάμπινγκ και συλ­λο­γι­κών κατα­λυ­μά­των σύντο­μης δια­μο­νής (ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια), για τον μήνα ανα­φο­ράς Μάιο 2024 ανα­κοί­νωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της σχε­τι­κής έρευνας, κατά τον μήνα Μάιο 2024 οι αφίξεις στα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα ανήλθαν σε 3.754.414 και οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις σε 15.012.287, σημειώ­νο­ντας αύξηση σε σύγκριση με τον αντί­στοιχο μήνα του έτους 2023, κατά 3,4% στις αφίξεις και 4,6% στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις.

 

Ειδι­κό­τερα, κατά τον μήνα Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2023, παρα­τη­ρή­θηκε αύξηση 3,6% στις αφίξεις και 4,7% στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις των αλλο­δα­πών. Αντί­στοιχα για τους ημε­δα­πούς, παρα­τη­ρή­θηκε αύξηση στις αφίξεις και στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις κατά 2,5% και 3,7%, αντί­στοιχα.

Μεγα­λύ­τερη συμβολή στις αφίξεις και στις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις στο σύνολο των κατα­λυ­μά­των, παρα­τη­ρή­θηκε από τους αλλο­δα­πούς με 81,4% και 89,7%, αντί­στοιχα. Η μέση συνο­λική δια­νυ­κτέ­ρευση για το μήνα Μάιο 2024, ανήλθε σε 4 ημέρες.

Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία της ΤτΕ

Στο 1,935 δισ. ευρώ δια­μορ­φώ­θη­καν οι οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις τον Μάιο, ήτοι λίγο πριν από το άνοιγμα του­ρι­στική σεζόν, κατα­γρά­φο­ντας αύξηση 6,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (1,811 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών επίσης αυξή­θη­καν κατά 21,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.

Στο πεντά­μηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 20,6% και οι σχε­τι­κές εισπρά­ξεις κατά 16,2%.

Αξίζει να υπεν­θυ­μι­στεί ότι σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, κατα­γρά­φη­καν 5,9 εκατ. διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις, ξεπερ­νώ­ντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, παρου­σιά­ζο­ντας αύξηση κατά +12,8%/+672 χιλ. αφίξεις.

Επίσης οι διε­θνείς οδικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 έφτασαν τις 2,5 εκατ. έναντι 2,2 εκατ. της περιό­δου Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, παρου­σιά­ζο­ντας αύξηση κατά +13,3%/+296 χιλ. οδικές αφίξεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αερο­πο­ρι­κές αφίξεις εξω­τε­ρι­κού στα 14 αερο­δρό­μια της Fraport έφτασαν τις 9.263.446 έναντι 8.593.915 το ίδιο διά­στημα πέρυσι σημειώ­νο­ντας άνοδο 7,8% ενώ στο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» η επι­βα­τική κίνηση (αφι­ξο­α­να­χω­ρή­σεις) ανήλθαν στις 9.862.131 έναντι 8.254.373 το ίδιο διά­στημα πέρυσι (άνοδος 19,5%).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.