ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήσεις φωτιά έως 101% – Στις ακριβότερες διαδρομές από νησί σε νησί η Ελλάδα [γραφήματα]

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΠΛΟΙΟ

Την ανιούσα έχουν πάρει για τα καλά τα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια

Ακριβή υπόθεση απο­τε­λεί το ταξίδι με πλοίο στην Ελλάδα, με τα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια να απο­τε­λούν βραχνά για όποιον θέλει να επι­σκε­φθεί κάποιο νησιω­τικό προ­ο­ρι­σμό. Σύμφωνα με έρευνα της δια­δι­κτυα­κής πλατ­φόρ­μας Vivanoda, η Ελλάδα βρί­σκε­ται ψηλά στη λίστα των χωρών με τα πιο ακριβά εισι­τή­ρια, κατα­λαμ­βά­νο­ντας την 11η θέση, θέση την οποία κατείχε και το 2023. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτο­πλοϊκά δρο­μο­λό­για στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Ακρι­βό­τερα είναι τα δρο­μο­λό­για από την Τουρκία προς τα ελλη­νικά νησιά προς την Τουρκία (ιδίως το δρο­μο­λό­γιο Χίος – Τσεσμέ), ενώ τα δρο­μο­λό­για προς την Ιταλία είναι τα φθη­νό­τερα.

Χαρα­κτη­ρι­στικό είναι ότι η τιμή της δια­δρο­μής Πάρος-Σύρος αυξή­θηκε κατά 101% μέσα σε ένα έτος, όπως οι τιμές για τις δια­δρο­μές Ίος-Κουφονήσια και Χίος-Τσεσμέ. Οι τιμές αφορούν την μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χιλιο­μέ­τρων.

Η δια­δρομή με πλοίο από την Πάτρα και την Ηγου­με­νί­τσα στη Βενετία και την Ανκόνα, καθώς και το δρο­μο­λό­γιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθη­νό­τερα ακτο­πλοϊκά δρο­μο­λό­για στη χώρα. Οι τιμές των ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρίων για καθη­με­ρι­νές αυξή­θη­καν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου είναι στα­θε­ρές.

Η Ελλάδα αντι­προ­σω­πεύει σχεδόν το 40% των ακτο­πλοϊ­κών διε­λεύ­σεων στην Ευρώπη και η Ιταλία σχεδόν το 27%. Αυτές οι δύο χώρες από μόνες τους αντι­προ­σω­πεύ­ουν σχεδόν το 67% όλων των δια­σταυ­ρώ­σεων πλοίων στην Ευρώπη.

Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών, η Τουρκία βρί­σκε­ται στην κορυφή της λίστας, ακο­λου­θού­μενη από το Ηνωμένο Βασί­λειο, την Ισλαν­δία, το Μαρόκο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Σλο­βε­νία και την Πορ­το­γα­λία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν σχετικά υψηλά ναύλα για τα ακτο­πλοϊκά δρο­μο­λό­για.

Από την άλλη πλευρά, η Λετονία βρί­σκε­ται στην κορυφή της λίστας των φθη­νό­τε­ρων χωρών, ακο­λου­θού­μενη από την Τυνησία, τη Λιθουα­νία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Φιν­λαν­δία και την Κροατία. Αυτοί οι προ­ο­ρι­σμοί προ­σφέ­ρουν πιο προ­σι­τούς ναύλους για ακτο­πλοϊ­κές διε­λεύ­σεις, γεγονός που μπορεί να είναι ελκυ­στικό για τους ταξι­διώ­τες που ανα­ζη­τούν οικο­νο­μι­κές λύσεις.

Η έρευνα της Vivanoda ανέλυσε δεκάδες χιλιά­δες τιμές ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρίων σε εκα­το­ντά­δες δρο­μο­λό­για στην Ευρώπη, προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει μια όσο το δυνατόν καλύ­τερη εικόνα.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι στη μελέτη αυτή λήφθηκε υπόψη μόνο η τιμή, ανε­ξάρ­τητα από την ποιό­τητα των υπη­ρε­σιών επί του πλοίου, τις δια­φο­ρές στους μισθούς του προ­σω­πι­κού, τις οικο­νο­μι­κές δια­φο­ρές μεταξύ των χωρών κ.λπ. Η μελέτη του 2024, η οποία διε­ξή­χθη υπό τις ίδιες συν­θή­κες με τη μελέτη του 2023, επι­τρέ­πει να συγκρί­νουμε τις τάσεις των τιμών από έτος σε έτος.

Τα πιο ακριβά ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια

Ακρι­βό­τερα δρο­μο­λό­για απο­τε­λούν αυτά από την Ίο στα Κου­φο­νή­σια και μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ τα 401,85 ευρώ. Ακο­λου­θεί η δια­δρομή Χίος-Τσεσμέ και Σπέτσες-Κώστα με €400 και €300 αντί­στοιχα (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ).

Τη μεγα­λύ­τερη άνοδο σε σύγκριση με την περίοδο του 2023 είχε η δια­δρομή Πάρος-Σύρος (+101%) και Λέρος-Λειψοί (+73%).

Μάλιστα οι τρεις ακρι­βό­τε­ρες από τις ελλη­νι­κές δια­δρο­μές συγκα­τα­λέ­γο­νται στις 10 ακρι­βό­τε­ρες πανευ­ρω­παϊκά, με την πρωτιά να παίρνει η δια­δρομή Λίμινγκτον-Γιάρμουθ, στα €572,88.

Στις 50 ακρι­βό­τε­ρες δια­δρο­μές συγκα­τα­λέ­γο­νται άλλες δέκα ελλη­νι­κές.

Τα φθη­νό­τερα εισι­τή­ρια για ταξίδι με πλοίο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100χλμ) είναι αυτά από τη Μύκονο προς την Λήμνο στα €10,87, που ήταν και αυτά με τη μεγα­λύ­τερη ετήσια μείωση συγκρι­τικά με το 2023 (-68%). Ακο­λου­θούν οι δια­δρο­μές Πάτρα-Βενετία (€13,01), Ηγουμενίτσα-Βενετία (€14,63) και Πάτρα-Ανκόνα (€14,67 ευρώ).

Τα ακρι­βό­τερα λιμάνια στην Ελλάδα

Τα ακρι­βό­τερα λιμάνια με παρό­μοια τιμή μέτρη­σης (μέση τιμή για κάθε άτομο ανά 100χλμ) είναι το Μαντούδι (€135,25) και το Κόστα (€131,43). Ακο­λου­θούν η Ίος και η Σίφνος με €107,97 και 104,82€ αντί­στοιχα).

Στα φθη­νό­τερα λιμάνια συγκα­τα­λέ­γο­νται η Πάτρα (€19,52) και η Καβάλα (€23,46), ακο­λου­θού­με­νες από την Θεσ­σα­λο­νίκη (€24,20) και την Λήμνο (€24,41).

Ελλάδα προς Τουρκία, Αλβανία, Τουρκία

Τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρ­κίας είναι μακράν τα ακρι­βό­τερα, ακο­λου­θού­μενα από αυτά προς την Αλβανία.

Οι εγχώ­ριες διε­λεύ­σεις και ιδιαί­τερα οι διε­λεύ­σεις προς την Ιταλία είναι πολύ φθη­νό­τε­ρες. Οι τιμές για τα εγχώρια ταξίδια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,5%, ενώ οι τιμές για τα ταξίδια προς την Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 8,3%.

Το ταξίδι με πλοίο έχει αυξο­μειώ­σεις στις τιμές του ανάλογα με τον μήνα ανα­χώ­ρη­σης για τον οποίο έχουν κλει­στεί, με τις υψη­λό­τε­ρες τιμές να παρου­σιά­ζο­νται τον Μάιο του 2024 και σε όσα έχουν κλει­στεί για τον Οκτώ­βριο του έτους.

Πηγή ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.