ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος» και ο ΣΠΑΥ δημιούργησαν «Το Μονοπάτι των Διαλόγων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος»

news room 8 λεπτά ανάγνωση
MihalosFoundation-SPAY 1

Mε επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θηκε η  κοινή δράση  του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος – Αει­φο­ρία της Νισύρου» ΑΜΚΕ και του ΣΠΑΥ για τη δημιουρ­γία Δια­νη­σιω­τι­κών Δικτύων Μονο­πα­τιών.

Σε ειδική εκδή­λωση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε την Παρα­σκευή, Το «Ίδρυμα Γεώρ­γιος Μ Μίχαλος – Αει­φο­ρία της Νισύρου» ΑΜΚΕ και ο ΣΠΑΥ (Σύν­δε­σμος Προ­στα­σίας και Ανά­πτυ­ξης Υμηττού) παρου­σί­α­σαν το «Μονο­πάτι των Δια­λό­γων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος».

Πρό­κει­ται για την πρώτη ενέρ­γεια υλο­ποί­η­σης του Μνη­μο­νίου Συνερ­γα­σίας μεταξύ του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» και του ΣΠΑΥ, το οποίο συνυ­πέ­γρα­ψαν στο περι­θώ­ριο των «Δια­λό­γων της Νισύρου 2023» ο Πρό­ε­δρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρ­χος Ελλη­νι­κού – Αργυ­ρού­πο­λης, κ. Γιάννης Κων­στα­ντά­τος με τον Πρόεδρο του Ιδρύ­μα­τος κ. Πανα­γιώτη Γ. Μίχαλο, ενώ­νο­ντας έτσι τις δυνά­μεις τους για τη δημιουρ­γία Νησιω­τι­κών και Δια­νη­σιω­τι­κών Δικτύων Μονο­πα­τιών.

Ξεκι­νώ­ντας από τον Υμηττό, το πρώτο «Βουνό Μηδε­νι­κών Απο­βλή­των» της χώρας, οι δύο φορείς δημιούρ­γη­σαν «Το Μονο­πάτι των Δια­λό­γων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος», το οποίο απο­τε­λεί τμήμα της 1ης Zero Plastic Δια­δρο­μής στον Υμηττό, στο­χεύει να φέρει σε επαφή τους επι­σκέ­πτες με τα ιδιαί­τερα χαρα­κτη­ρι­στικά της Νισύρου, του νησιού – ηφαι­στείου που βρί­σκε­ται στην άκρη του Νοτιο­α­να­το­λι­κού Αιγαίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμ­βο­λικά το πρώτο τμήμα του Μονο­πα­τιού, στον Υμηττό, έχει μήκος 300 μέτρα, όση είναι και η διά­με­τρος του Κρατήρα «Στέ­φα­νος» στη Νίσυρο, του σημείου όπου διε­ξά­γε­ται ετησίως το Forum «Διά­λο­γοι της Νισύρου».

 

Αυτή είναι η αρχή των Δια­νη­σιω­τι­κών Μονο­πα­τιών που θα δημιουρ­γού­νται με πρω­το­βου­λία του απερ­χό­με­νου Προ­έ­δρου του ΣΠΑΥ, Δημάρ­χου Ελλη­νι­κού – Αργυ­ρού­πο­λης κ. Γιάννη Κων­στα­ντά­του και του Προ­έ­δρου του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» κ. Πανα­γιώτη Γ. Μίχαλου, γεφυ­ρώ­νο­ντας έτσι τον Υμηττό και τη Νίσυρο μέσω  ενδιά­με­σων νησιών. Σημειώ­νε­ται ότι με  γνώμονα τη δια­φύ­λαξη, αλλά και την ανά­δειξη των σημείων πρα­σί­νου με απα­ρά­μιλλη ομορφιά και υψηλή ιστο­ρική αξία, αντί­στοι­χες δράσεις, οι οποίες περι­λαμ­βά­νουν μεταξύ άλλων τον καθα­ρι­σμό και τη φρο­ντίδα μονο­πα­τιών, θα ακο­λου­θή­σουν σε απο­μα­κρυ­σμένα νησιά, με την πρώτη να  πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην άλλη άκρη της αλυ­σί­δας μονο­πα­τιών, τη Νίσυρο, κατά τη διάρ­κεια των «Δια­λό­γων της Νισύρου 2024».

Ο Πρό­ε­δρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρ­χος Ελλη­νι­κού – Αργυ­ρού­πο­λης, κ. Γιάννης Κων­στα­ντά­τος με τον Πρόεδρο του Ιδρύ­μα­τος κ. Πανα­γιώτη Γ. Μίχαλο ευχα­ρί­στη­σαν όλους τους εθε­λο­ντές που συμ­με­τεί­χαν στον καθα­ρι­σμό του Μονο­πα­τιού και υπο­γράμ­μι­σαν την ανάγκη περαι­τέρω ευαι­σθη­το­ποί­η­σης των συμπο­λι­τών μας για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και την ανάγκη απο­κα­τά­στα­σης των οικο­συ­στη­μά­των, στα οποία ζούμε, κινού­μα­στε και απο­λαμ­βά­νουμε τις ομορ­φιές τους καθη­με­ρινά. Επε­σή­μα­ναν, δε, την κοινή επι­θυ­μία να επε­κτεί­νουν την υλο­ποί­ηση της πρω­το­βου­λίας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο απερ­χό­με­νος Πρό­ε­δρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρ­χος Ελλη­νι­κού – Αργυ­ρού­πο­λης, κ. Γιάννης Κων­στα­ντά­τος, δήλωσε «Από την Νίσυρο γεν­νή­θηκε η ιδέα του Πανα­γιώτη Γ. Μίχαλου, που είναι η ψυχή της σημε­ρι­νής μας εκδή­λω­σης, για τα Δια­νη­σιω­τικά Δίκτυα Μονο­πα­τιών, από τον Υμηττό στην Νίσυρο. Στο πλαίσιο του ετήσιου Forum «Διά­λο­γοι της Νισύρου», το 2023, απο­φα­σί­σαμε από κοινού να υπο­γρά­ψουμε ένα μνη­μό­νιο συνερ­γα­σίας μεταξύ του ΣΠΑΥ και του “Ιδρύ­μα­τος Γιώργος Μ. Μίχαλος”. Ο Υμηττός πρέπει να φτάσει στην Νίσυρο και η Νίσυρος στον Υμηττό, μέσω μίας αλυ­σί­δας μονο­πα­τιών μέχρι την Νίσυρο, που θα φέρει το όνομα «Μονο­πάτι των Δια­λό­γων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος». Το «πάντρεμα» που υλο­ποιεί­ται σήμερα, μέσα από τη δημιουρ­γία ενός μονο­πα­τιού που θα χρη­σι­μο­ποιούν παιδιά, ενή­λι­κες, οικο­γέ­νειες και λάτρεις του βουνού, μας χαρο­ποιεί και συμ­βά­λει στην ανταλ­λαγή καλών πρα­κτι­κών και γνώσεων στην κυψέλη του εθε­λο­ντι­σμού και της φιλο­δα­σι­κής συνεί­δη­σης. Ανυ­πο­μο­νούμε για όσα έρχο­νται στο μέλλον ως συνέ­χεια της εξαί­ρε­της αυτής πρω­το­βου­λίας»

Ο Πρό­ε­δρος του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος», κ. Πανα­γιώ­της Γ. Μίχαλος ανέφερε: «Πριν από έναν χρόνο, με τον Γιάννη Κων­στα­ντάτο,  ο οποίος μας είχε τιμήσει ως ομι­λη­τής στους «Δια­λό­γους της Νισύρου 2023», επι­σφρα­γί­σαμε ένα κοινό όραμα. Να ανα­δεί­ξουμε και να προ­στα­τεύ­σουμε τα δάση μας, εστιά­ζο­ντας στη δημιουρ­γία μονο­πα­τιών που ενώνουν ακρι­τική Ελλάδα με τον Υμηττό. Σήμερα ξεκι­νούμε από έναν μικρό στόχο για να φτά­σουμε στον μεγα­λύ­τερο. Δημιουρ­γή­σαμε μαζί το πρώτο τμήμα του Μονο­πα­τιού που φέρνει τη Νίσυρο στην καρδιά του Υμηττού. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς το ευρύ πνεύμα και την προ­σω­πική βούληση και επί­βλεψη του Γιάννη Κων­στα­ντά­του, και την εργασία δεκάδων εθε­λο­ντών του ΣΠΑΥ. Στο πρόσωπο του Γιάννη Κων­στα­ντά­του βρήκα το πρότυπο του πολι­τι­κού άνδρα που επι­τε­λεί ουσια­στικό λει­τούρ­γημα με μονα­δικό ωφε­λού­μενο την πραγ­μα­τική κοι­νω­νία. Στη­ρί­ζουμε εμπρά­κτως το εκπλη­κτικό έργο του για την προ­στα­σία και ανά­πτυξη του Υμηττού και παράλ­ληλα, μέσω της δημιουρ­γίας Δικτύων Δια­νη­σιω­τι­κών Μονο­πα­τιών, μερι­μνούμε για τη δια­φύ­λαξη και ανά­δειξη του πολύ­τι­μου φυσικού πλούτου που έχει η Ελλάδα. Σε αγαστή συνερ­γα­σία με τον ΣΠΑΥ, συνε­χί­ζουμε με δράσεις, προ­κει­μέ­νου να φέρουμε πιο κοντά τόπους, ανθρώ­πους και κουλ­τού­ρες».

Όπως επε­σή­μανε ο Υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, κ. Θόδωρος Σκυ­λα­κά­κης, σε βιντε­ο­σκο­πη­μένο μήνυμά του:  «Είναι εξαι­ρε­τικά θετικό να έχουμε τέτοιες πρω­το­βου­λίες που δεί­χνουν ενδια­φέ­ρον για το περι­βάλ­λον και παράλ­ληλα προ­κα­λούν μεγα­λύ­τερη ευαι­σθη­σία αλλά και πρα­κτικά απο­τε­λέ­σματα».

O Ευρω­βου­λευ­τής, Καθη­γη­τής, πρ. Υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος, Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Ιδρυ­τικό Μέλος του Ιδρύ­μα­τος, κ. Γιάννης Μανιά­της, δήλωσε «Η ευη­με­ρία των ανθρώ­πων εξαρ­τά­ται άμεσα από το περι­βάλ­λον μέσα στ’ οποίο ζούμε. H κλι­μα­τική κρίση μας φέρνει αντι­μέ­τω­πους με νέες προ­κλή­σεις, όπως οι υψηλές θερ­μο­κρα­σίες που βιώ­νουμε αυτό το διά­στημα.  Πρω­το­βου­λίες και συνέρ­γειες -όπως η σημερινή-  είναι παρά­δειγμα για το πώς μπορούν να συνερ­γα­στούν απο­τε­λε­σμα­τικά οι κοι­νω­φε­λείς φορείς με την Αυτο­διοί­κηση. Το «Μονο­πάτι των Δια­λό­γων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» που θα φτάνει από τον Υμηττό στην Νίσυρο, ενώ­νο­ντας τον Υμηττό με τη Νίσυρο, είναι η από­δειξη ότι  μπορούν να βρεθούν αλη­θι­νές λύσεις για την πράσινη βιω­σι­μό­τητα. Δεν πρό­κει­ται απλώς για τη δημιουρ­γία περι­πα­τη­τι­κών δια­δρο­μών, αλλά για κάτι ουσια­στι­κό­τερο. Δημιουρ­γούμε μία αλυσίδα που ενώνει τον πνεύ­μονα πρα­σί­νου της Αττικής, τον Υμηττό, με την ακρι­τική Νίσυρο, έναν τόπο με πλούσια βιο­ποι­κι­λό­τητα και σπάνια ομορφιά».

Ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Δασών του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, κ. Στάθης Στα­θό­που­λος δήλωσε «Η αξιέ­παινη πρω­το­βου­λία του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» και του ΣΠΑΥ για τη δημιουρ­γία Δια­νη­σιω­τι­κών Μονο­πα­τιών και ειδι­κό­τερα την παρου­σί­αση του πρώτου Μονο­πα­τιού στον Υμηττό, μας φέρνει εδώ στο Πυρο­φυ­λά­κιο Αργυ­ρού­που­λης, όπου νωρί­τερα επι­θε­ώ­ρησα το σύγ­χρονο σύστημα έγκαι­ρης πρό­γνω­σης πυρ­κα­γιάς που λει­τουρ­γεί πλέον ολο­κλη­ρω­μένα στον Υμηττό, στο τμήμα του από τα Αστυ­νο­μικά Ηλιού­πο­λης έως τη Γλυφάδα, ύστερα από τη χρη­μα­το­δό­τηση του ΣΠΑΥ από το ΥΠΕΝ με πόρους του Πρά­σι­νου Ταμείου και τη σχετική προ­γραμ­μα­τική σύμβαση που είχαμε υπο­γρά­ψει το 2022. Μια πολύ οργα­νω­μένη ομάδα 115 στε­λε­χών και εθε­λο­ντών του Συν­δέ­σμου και 7 χει­ρι­στών δια­χει­ρί­ζο­νται σε 24ωρη βάση τις ψηφια­κές και ανα­λο­γι­κές κάμερες και τα νέα drones που επι­κοι­νω­νούν σε ελά­χι­στα δευ­τε­ρό­λε­πτα με το Κέντρο της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας και την Πυρο­σβε­στι­κής. Ο ΣΠΑΥ με όλες τις δια­χρο­νι­κές του ηγεσίες έχει συμ­βάλ­λει πολύ στην προ­στα­σία του πολύ­τι­μου αυτού δασικού συστή­μα­τος. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ολο­κλη­ρώ­νει το πρό­γραμμά του για τα μονο­πά­τια. Η δια­χει­ρι­στική μελέτη για τον Υμηττό έχει ήδη συμ­βα­σιο­ποι­η­θεί από το ΥΠΕΝ και στις αρχές φθι­νο­πώ­ρου θα τεθεί σε τελική δια­βού­λευση, ώστε να επι­τευ­χθεί η καλύ­τερη δυνατή δια­χεί­ριση του ορεινού του όγκου. Σε αυτές τις ενέρ­γειες, δράσεις όπως αυτή του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» προσ­δί­δουν ακόμα μεγα­λύ­τερη σημασία».

Την εκδή­λωση ευλό­γησε με την παρου­σία του, εκπρο­σω­πώ­ντας τον Οικου­με­νικό Πατριάρχη Κ.Κ. Βαρ­θο­λο­μαίο και τον Μητρο­πο­λίτη Νέας Σμύρνης Κ.Κ. Συμεών, ο Πάτερ Θεό­δω­ρος Γεωρ­γίου του Ι.Ν. Αγίας Βαρ­βά­ρας Αργυ­ρού­πο­λης.

Την εκδή­λωση τίμησαν επίσης με την παρου­σία τους, ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σων της Νέας Δημο­κρα­τίας κ. Μάνος Κόν­σο­λας, ο νέος Πρό­ε­δρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρ­χος Παια­νίας κ. Ισί­δω­ρος Μάδης, ο Πρύ­τα­νης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζη­γε­ωρ­γίου, ο Γεν. Γραμ­μα­τέας του Ιδρύ­μα­τος «Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος», Καθη­γη­τής ΕΜΠ και  πρώην Γεν. Γραμ­μα­τέας του Υπουρ­γείου Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής κ.  Κων­στα­ντί­νος Μαθιου­δά­κης, ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Τριά­ντης, τα μέλη του ΔΣ και Συμ­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής του Ιδρύ­μα­τος, η Επι­κε­φα­λής Επι­κοι­νω­νίας του Ομίλου ΔΕΠΑ Eμπορίας Α.Ε. κ. Νάγια Στράνη και η Υπεύ­θυνη ΕΚΕ του Ομίλου ΔΕΠΑ Εμπο­ρίας Α.Ε. κ. Κατε­ρίνα Γιαν­να­κάκη.

Ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Δασών του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, κ. Στάθης Στα­θό­που­λος δήλωσε «Η αξιέ­παινη πρω­το­βου­λία του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» και του ΣΠΑΥ για τη δημιουρ­γία Δια­νη­σιω­τι­κών Μονο­πα­τιών και ειδι­κό­τερα την παρου­σί­αση του πρώτου Μονο­πα­τιού στον Υμηττό, μας φέρνει εδώ στο Πυρο­φυ­λά­κιο Αργυ­ρού­που­λης, όπου νωρί­τερα επι­θε­ώ­ρησα το σύγ­χρονο σύστημα έγκαι­ρης πρό­γνω­σης πυρ­κα­γιάς που λει­τουρ­γεί πλέον ολο­κλη­ρω­μένα στον Υμηττό, στο τμήμα του από τα Αστυ­νο­μικά Ηλιού­πο­λης έως τη Γλυφάδα, ύστερα από τη χρη­μα­το­δό­τηση του ΣΠΑΥ από το ΥΠΕΝ με πόρους του Πρά­σι­νου Ταμείου και τη σχετική προ­γραμ­μα­τική σύμβαση που είχαμε υπο­γρά­ψει το 2022. Μια πολύ οργα­νω­μένη ομάδα 115 στε­λε­χών και εθε­λο­ντών του Συν­δέ­σμου και 7 χει­ρι­στών δια­χει­ρί­ζο­νται σε 24ωρη βάση τις ψηφια­κές και ανα­λο­γι­κές κάμερες και τα νέα drones που επι­κοι­νω­νούν σε ελά­χι­στα δευ­τε­ρό­λε­πτα με το Κέντρο της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας και την Πυρο­σβε­στι­κής. Ο ΣΠΑΥ με όλες τις δια­χρο­νι­κές του ηγεσίες έχει συμ­βάλ­λει πολύ στην προ­στα­σία του πολύ­τι­μου αυτού δασικού συστή­μα­τος. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ολο­κλη­ρώ­νει το πρό­γραμμά του για τα μονο­πά­τια. Η δια­χει­ρι­στική μελέτη για τον Υμηττό έχει ήδη συμ­βα­σιο­ποι­η­θεί από το ΥΠΕΝ και στις αρχές φθι­νο­πώ­ρου θα τεθεί σε τελική δια­βού­λευση, ώστε να επι­τευ­χθεί η καλύ­τερη δυνατή δια­χεί­ριση του ορεινού του όγκου. Σε αυτές τις ενέρ­γειες, δράσεις όπως αυτή του «Ιδρύ­μα­τος Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος» προσ­δί­δουν ακόμα μεγα­λύ­τερη σημασία».

Την εκδή­λωση ευλό­γησε με την παρου­σία του, εκπρο­σω­πώ­ντας τον Οικου­με­νικό Πατριάρχη Κ.Κ. Βαρ­θο­λο­μαίο και τον Μητρο­πο­λίτη Νέας Σμύρνης Κ.Κ. Συμεών, ο Πάτερ Θεό­δω­ρος Γεωρ­γίου του Ι.Ν. Αγίας Βαρ­βά­ρας Αργυ­ρού­πο­λης.

Την εκδή­λωση τίμησαν επίσης με την παρου­σία τους, ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σων της Νέας Δημο­κρα­τίας κ. Μάνος Κόν­σο­λας, ο νέος Πρό­ε­δρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρ­χος Παια­νίας κ. Ισί­δω­ρος Μάδης, ο Πρύ­τα­νης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζη­γε­ωρ­γίου, ο Γεν. Γραμ­μα­τέας του Ιδρύ­μα­τος «Γεώρ­γιος Μ. Μίχαλος», Καθη­γη­τής ΕΜΠ και  πρώην Γεν. Γραμ­μα­τέας του Υπουρ­γείου Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής κ.  Κων­στα­ντί­νος Μαθιου­δά­κης, ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Τριά­ντης, τα μέλη του ΔΣ και Συμ­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής του Ιδρύ­μα­τος, η Επι­κε­φα­λής Επι­κοι­νω­νίας του Ομίλου ΔΕΠΑ Eμπορίας Α.Ε. κ. Νάγια Στράνη και η Υπεύ­θυνη ΕΚΕ του Ομίλου ΔΕΠΑ Εμπο­ρίας Α.Ε. κ. Κατε­ρίνα Γιαν­να­κάκη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.