ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΥΤ: Η Golden Visa έκανε τη στέγαση απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
golden visa

Ανα­λυ­τικό ρεπορ­τάζ για τα προ­βλή­ματα που προ­κά­λεσε η Goldan Visa στη στε­γα­στική αγορά σε χώρες της Ευρω­ζώ­νης με έμφαση στην ελλη­νική περί­πτωση δημο­σί­ευ­σαν οι New York υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι τα εν λόγω προ­γράμ­ματα σχε­διά­στη­καν την περίοδο της κρίσης για να στη­ρί­ξουν τα ταμεία των ευρω­παϊ­κών οικο­νο­μιών αλλά πλέον «χάνουν τη λάμψη τους».

Η αμε­ρι­κα­νική εφη­με­ρίδα σημειώ­νει ότι αρκετές χώρες της Ευρω­ζώ­νης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλαν­δία και η Πορ­το­γα­λία προ­σέ­φε­ραν προ­γράμ­ματα Golden Visa στην «απελ­πι­σία» τους για να συγκε­ντρώ­σουν χρήματα προ­κει­μέ­νου να απο­πλη­ρώ­σουν τους δανει­στές τους αλλά και για να ανα­ζω­ο­γο­νή­σουν τις «ετοι­μο­θά­να­τες» αγορές ακι­νή­των τους.

Προ­σθέ­τει, όμως, ότι πλέον τα προ­γράμ­ματα αυτά είτε καταρ­γού­νται, είτε εγκα­τα­λεί­πο­νται στα­διακά καθώς οι κυβερ­νή­σεις προ­σπα­θούν να αντι­στρέ­ψουν τη ζημιά που επέ­φε­ραν στη στε­γα­στική αγορά.

Προ­τροπή και από την Ε.Ε. να τερ­μα­τι­στούν τα προ­γράμ­ματα

Μάλιστα οι ΝΥΤ σημειώ­νουν και ότι αξιω­μα­τού­χοι της ΕΕ προ­τρέ­πουν πλέον τις ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις να τερ­μα­τί­σουν αυτά τα προ­γράμ­ματα προει­δο­ποιώ­ντας ότι θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν «για ξέπλυμα χρή­μα­τος, φορο­δια­φυγή, ακόμη και για το οργα­νω­μένο έγκλημα».

Ειδικά δε για την ελλη­νική αγορά η εφη­με­ρίδα ανα­φέ­ρει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τελευ­ταίες χώρες της Ευρώπης που συνε­χί­ζει να προ­σφέ­ρει προ­γράμ­ματα Golden Visa και υπο­γραμ­μί­ζει ότι τα εν λόγω προ­γράμ­ματα κατέ­στη­σαν τη στέγη απρό­σιτη για τους περισ­σό­τε­ρους Έλληνες. «Στην Ελλάδα, η οποία αρχικά παρείχε στους αλλο­δα­πούς πεντα­ετή βίζα παρα­μο­νής αν επέν­δυαν 250.000 ευρώ, πολλές αγγε­λίες δια­με­ρι­σμά­των και σπιτιών γύρω από την Αθήνα και στα ελλη­νικά νησιά εκτο­ξεύ­τη­καν ξαφνικά από τιμές ευκαι­ρίας σε 250.000 ευρώ» σημειώ­νε­ται.

Ανα­φέ­ρε­ται επίσης ότι πλέον αυξά­νε­ται το ελά­χι­στο όριο των επεν­δύ­σεων στην Αθήνα και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντο­ρίνη. «Ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ανα­γνώ­ρισε τις σοβαρές ελλεί­ψεις σε κατοι­κίες και την πίεση στις αγορές ενοι­κίων, ιδίως γύρω από την Αθήνα, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρ­νηση εξα­κο­λου­θεί να θέλει να προ­σελ­κύ­σει επεν­δυ­τές. Η Ελλάδα άντλησε 4,3 δισ. ευρώ σε επεν­δύ­σεις από τη χρυσή βίζα μόνο από το 2021 έως το 2023» ανα­φέ­ρει η συντά­κτρια του δημο­σιεύ­μα­τος.

Πώς η Golden Visa εκτό­ξευσε τις τιμές

Η εφη­με­ρίδα φιλο­ξέ­νησε και δηλώ­σεις της μεσί­τριας Laura McDowell από την εται­ρεία Mobilia που εδρεύει στην Αθήνα η οποία ανέφερε: «οι βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις έχουν κατα­στή­σει τα ενοίκια απλη­σί­α­στα στα κέντρα των πόλεων και το πρό­βλημα επι­δει­νώ­θηκε όταν επεν­δυ­τές από πολλές χώρες μετέ­τρε­ψαν σπίτια που αγο­ρά­στη­καν μέσω προ­γραμ­μά­των Golden Visa σε ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια για δια­κο­πές, συμπιέ­ζο­ντας περαι­τέρω την προ­σφορά προ­σι­τής στέ­γα­σης».

Το ρεπορ­τάζ επι­ση­μαί­νει ότι το πρό­γραμμα Golden προ­σέλ­κυσε κυρίως Κινέ­ζους υπη­κό­ους, με πολλούς «να πετούν στην Αθήνα μετα­φέ­ρο­ντας βαλί­τσες γεμάτες μετρητά». «Κινε­ζι­κές επεν­δυ­τι­κές εται­ρείες αγό­ρα­σαν επίσης κτίρια σε γει­το­νιές με χαμηλό εισό­δημα και περιο­χές με φοι­τη­τι­κές κατοι­κίες, ανα­καί­νι­σαν δια­με­ρί­σματα και τα μετα­πώ­λη­σαν σε αιτού­ντες βίζα. Σήμερα, ολό­κλη­ρες πολυ­κα­τοι­κίες ακόμη και σε άλλοτε ανε­πι­θύ­μη­τες ζώνες μέσα και γύρω από την Αθήνα ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε αλλο­δα­πούς» υπο­γραμ­μί­ζε­ται στο αφιέ­ρωμα των New York Times. «Οι τιμές που ανέ­βη­καν λόγω της χρυσής βίζας δεν έχουν πέσει», δήλωσε η κ. McDowell και πρό­σθεσε: «οι Έλληνες απο­κλεί­σθη­καν εξαι­τίας των υψηλών τιμών».

Πηγή naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.

Πρόσφατα άρθρα

ΚΟΝΣΟΛΑΣ

Μάνος Κόνσολας: «Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τους διευκολύνει με μια νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς το δημόσιο σε 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Το σχετικό νομοσχέδιο πήρε ήδη το δρόμο για τη Βουλή και τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί. Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνει αυστηρούς κανόνες για τους servicers και τα funds, ενισχύοντας την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.