ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω για την Γιορτή της Γυναίκας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ημερα της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου η Παγκό­σμια Ημέρα της Γυναί­κας, είναι η Ημέρα Μνήμης των Αγώνων του Κινή­μα­τος για τα Δικαιώ­ματα των Γυναι­κών. Υπάρχει για να μας υπεν­θυ­μί­ζει τον πολυετή και διαρκή αγώνα για την από­κτηση και κατο­χύ­ρωση ίσων δικαιω­μά­των γυναι­κών και ανδρών σε όλους τους τομείς κι εκφάν­σεις της καθη­με­ρι­νό­τη­τάς μας. Αφορά κάθε γυναίκα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από τα μεγα­λύ­τερα αστικά κέντρα μέχρι και τις μικρό­τε­ρες και πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νες επαρ­χια­κές πόλεις της.

Από την πρώτη ιστο­ρικά κατα­γε­γραμ­μένη απεργία των γυναι­κών εργα­ζο­μέ­νων, στα εργο­στά­σια κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γίας της Νέας Υόρκης, στις 8 Μαρτίου του 1857, μέχρι και σήμερα η θέση των γυναι­κών έχει ξεκά­θαρα επα­να­προσ­διο­ρι­στεί. Οι γυναί­κες πλέον έχουν κατα­κτή­σει αρκετά δικαιώ­ματα, όχι όμως τη θέση που τους ανα­λο­γεί και τους αξίζει. Ακόμα και σήμερα γυναί­κες 25-34 ετών δεν προ­σλαμ­βά­νο­νται τόσο εύκολα, γιατί οι εργο­δό­τες φοβού­νται ότι λόγω της ανα­πα­ρα­γω­γι­κής τους ηλικίας, προ­τε­ραιό­τητα τους είναι η οικο­γέ­νεια και όχι η επαγ­γελ­μα­τική τους πορεία. Δεν πρέπει να παρα­βλέ­πουμε, το γεγονός ότι το ποσοστό ανερ­γίας των γυναι­κών είναι σχεδόν διπλά­σιο από το αντί­στοιχο των αντρών.

Η ανι­σό­τητα και οι δια­κρί­σεις σε όλους τους τομείς, η ενδο­οι­κο­γε­νειακή και κάθε άλλη μορφή βίας, εξα­κο­λου­θούν να υφί­στα­νται και να ανα­πα­ρά­γο­νται διαρκώς. Οι πολι­τι­κές για την ισότητα των φύλων που ακο­λου­θού­νται τα τελευ­ταία χρόνια είναι ζωτικής σημα­σίας για την οικο­νο­μική ανά­πτυξη, την

ευη­με­ρία και την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα. Μέτρα πλέον λαμ­βά­νο­νται και για την προ­ώ­θηση της ισό­τι­μης συμ­με­το­χής των γυναι­κών και των ανδρών στη λήψη απο­φά­σεων σε όλα τα επίπεδα και σε θέσεις υψηλής ευθύνης, απο­σκο­πώ­ντας τόσο στην κατο­χύ­ρωση του δικαιώ­μα­τός για συμ­με­τοχή όσο και στην αξιο­ποί­ηση των ικα­νο­τή­των όλων των πολιτών ανε­ξαρ­τή­τως φύλου. Ενδει­κτικά ανα­φέ­ρουμε το μέτρο της ποσό­στω­σης φύλου, το οποίο για πρώτη φορά εφαρ­μό­στηκε το 2008, και το γεγονός ότι από τότε η κοι­νο­βου­λευ­τική εκπρο­σώ­πηση των γυναι­κών έχει αυξηθεί στο 33%. Άλλωστε το θέμα του ΟΗΕ για το 2024 είναι «Επεν­δύ­στε στις γυναί­κες: Επι­τα­χύ­νετε την πρόοδο», γεγονός που κατα­δει­κνύει την ανάγκη της θέσπι­σης των μέτρων για την προ­ώ­θηση της ισό­τη­τας των φύλων.

Παρ’ όλες όμως τις προ­σπά­θειες για ίσα δικαιώ­ματα γυναι­κών και αντρών, προ­σπά­θειες που έχουν ξεκι­νή­σει στη χώρα μας περίπου 100 χρόνια πριν, οι γυναί­κες εξα­κο­λου­θούν ακόμη και σήμερα να αντι­με­τω­πί­ζο­νται σαν πλά­σματα β’ κατη­γο­ρίας. Μόλις το 1983 ψηφί­στηκε στην Ελλάδα ο νόμος, για την εφαρ­μογή της συνταγ­μα­τι­κής αρχής της ισό­τη­τας αντρών και γυναι­κών και εκσυγ­χρο­νί­στη­καν οι δια­τά­ξεις που αφο­ρού­σαν το Οικο­γε­νειακό Δίκαιο. Όμως, οι νοο­τρο­πίες και τα στε­ρε­ό­τυπα που συνο­δεύ­ουν και τα δύο φύλα, εξα­κο­λου­θούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να υπάρ­χουν και να καθο­ρί­ζουν συμπε­ρι­φο­ρές και αντι­λή­ψεις. Τα θύματα των γυναι­κο­κτο­νιών που είναι σταθερά αυξη­μένα τα τελευ­ταία χρόνια δεν μας αφήνουν τα περι­θώ­ρια να πιστεύ­ουμε οτι­δή­ποτε άλλο.

Επο­μέ­νως, η 8η Μαρτίου 2024, ας απο­τε­λέ­σει πέρα από Ημέρα Μνήμης των Αγώνων που δόθηκαν, Ημέρα Υπεν­θύ­μι­σης των Αγώνων που πρέπει ακόμη να κερ­δη­θούν!!

 

 

Κέντρο Συμ­βου­λευ­τι­κής Υπο­στή­ρι­ξης Γυναι­κών Δήμου Κω

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.