ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τουρκικό «κόλπο» των Navtex: Aμφισβητεί εναέριο χώρο και ζώνη ευθύνης Ελλάδας και εγείρει θέματα αποστρατιωτικοποίησης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοιο τουρκικό

«Μέσα από τη δια­δι­κα­σία των εκδό­σεων Navtex και ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία προ­σπα­θεί να εγείρει θέμα απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των νησιών, απαι­τώ­ντας μάλιστα να μην υπάρ­χουν στον σχε­δια­σμό των ελλη­νι­κών ασκή­σεων, αμφι­σβη­τεί τον ελλη­νικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., την περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση καθώς και την περιοχή αρμο­διό­τη­τας της Ελλάδας για έκδοση Navtex», σημειώ­νει στο κεντρικό δελτίο ειδή­σεων της ΕΡΤ ο διπλω­μα­τι­κός συντά­κτης Νίκος Μελέτης.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο κ. Μελέτης, οι κινή­σεις αυτές της Τουρ­κίας απα­ντώ­νται παγίως με αναγ­γε­λίες, είτε με Navtex είτε με NOTAM από την ελλη­νική πλευρά, ενώ γίνεται και ρημα­τική δια­κοί­νωση. Το πιο σημα­ντικό όμως είναι ότι οι ελλη­νι­κές ασκή­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται κανο­νικά παρά τις αιτιά­σεις της Τουρ­κίας.

Στην τελευ­ταία τουρ­κική Navtex, επειδή είχε εκδοθεί η ελλη­νική αναγ­γε­λία από σταθμό του Πειραιά για άσκηση νότια του Καστε­λό­ρι­ζου, η Τουρκία είπε ότι ο σταθμός είναι αναρ­μό­διος γιατί είναι δική της περιοχή.

Με τη δια­δι­κα­σία αυτή, η Τουρκία θέλει να επε­κτεί­νει τη δικαιο­δο­σία της και την αρμο­διό­τητά της μονο­με­ρώς και αυθαί­ρετα, σε περιοχή που συμπί­πτει με την πάγια επι­δί­ωξή της για διχο­τό­μηση του Αιγαίου, κατα­λή­γει ο κ. Μελέτης.

Πηγή ΕΡΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.