ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα το 2024 και η αναγκαιότητα προσαρμογής των στρατηγικών – Εκθεση της MTC GROUP

news room 5 λεπτά ανάγνωση

Οι γεω­πο­λι­τι­κές εντά­σεις σε Ουκρα­νία και Μέση Ανατολή, οι προ­κλή­σεις στην Κίνα από τον προ­βλη­μα­τικό τομέα ακι­νή­των, η περιο­ρι­στική νομι­σμα­τική πολι­τική στις ΗΠΑ και την Ευρω­ζώνη και ο επί­μο­νος δομικός πλη­θω­ρι­σμός απο­τε­λούν, σύμφωνα με όλους τους ανα­λυ­τές, τις κύριες απειλές της παγκό­σμιας οικο­νο­μίας για το 2024 με επι­πτώ­σεις στην ενέρ­γεια και τα τρόφιμα, παρά­γο­ντες που θα επη­ρε­ά­σουν αρνη­τικά την αγο­ρα­στική δύναμη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ταξι­διών.

Η MTC GROUP στα­χυο­λό­γησε τα πλέον πρό­σφατα στοι­χεία που δημιουρ­γούν νέα δεδο­μένα στην παγκό­σμια αγορά ταξι­διών. Και, όπως έχει επι­ση­μαν­θεί σε προη­γού­με­νες εκθέ­σεις της εται­ρίας συμ­βού­λων του­ρι­σμού, η πίεση στο δια­θέ­σιμο εισό­δημα απαιτεί ανα­θε­ώ­ρηση της μεθο­δο­λο­γίας προ­σέγ­γι­σης των αγορών απο­στο­λής του­ρι­στών και εγκα­τά­λειψη πρα­κτι­κών του παρελ­θό­ντος που επι­μέ­νουν, σε ορι­σμέ­νους προ­ο­ρι­σμούς, να ακο­λου­θούν την πεπα­τη­μένη, χωρίς διάθεση ή και γνώση για προ­σαρ­μογή στις νέες συν­θή­κες.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σύμφωνα με έκθεση του Euromonitor International , τα τελευ­ταία στοι­χεία ανε­βά­ζουν την ανά­πτυξη του ΑΕΠ στο 2,7% το επόμενο έτος, μια ανα­θε­ώ­ρηση προς τα κάτω κατά 0,2 ποσο­στιαίες μονάδες με βάση τις προ­βλέ­ψεις του τέταρ­του τρι­μή­νου του 2023. Η περιο­ρι­στική νομι­σμα­τική πολι­τική θα επι­βρα­δύ­νει τις κατα­να­λω­τι­κές δαπάνες και τις επι­χει­ρη­μα­τι­κές επεν­δύ­σεις, γεγονός που έχει αρνη­τι­κές υπο­λειμ­μα­τι­κές επι­πτώ­σεις στις αγορές εργα­σίας, στον τομέα των υπη­ρε­σιών και στη μετα­ποί­ηση.

Η απο­κλί­νουσα ανα­πτυ­ξιακή τάση μεταξύ προηγ­μέ­νων και ανα­δυό­με­νων οικο­νο­μιών διευ­ρύ­νε­ται το 2024. Οι προηγ­μέ­νες οικο­νο­μίες ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σουν αύξηση του ΑΕΠ 1,1%—από 1,4% το 2023—ενώ οι ανα­δυό­με­νες οικο­νο­μίες παρα­μέ­νουν στα­θε­ρές στο 4,0%.

Η Ασία-Ειρηνικός συνε­χί­ζει να οδηγεί τις παγκό­σμιες οικο­νο­μι­κές προ­ο­πτι­κές παρά τις προ­κλή­σεις στην Κίνα. Η Ινδία ανα­μέ­νε­ται να είναι η ταχύ­τερα ανα­πτυσ­σό­μενη μεγάλη οικο­νο­μία το 2024 με 6,1%. Το Βιετνάμ, οι Φιλιπ­πί­νες και η Ινδο­νη­σία συμ­βάλ­λουν επίσης σε ισχυρές περι­φε­ρεια­κές επι­δό­σεις, σημειώ­νο­ντας αύξηση άνω του 5,0% κάθε επόμενο έτος.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Οι περισ­σό­τε­ροι παρα­θε­ρι­στές εγκα­τα­λεί­πουν τις ξαπλώ­στρες τους για να βιώσουν εμπει­ρίες στη φύση, τη γαστρο­νο­μία και την ευεξία.

Αυτό είναι το κύριο συμπέ­ρα­σμα της μελέτης WTM Global Travel Report, που συντά­χθηκε σε συνερ­γα­σία με διά­ση­μους ερευ­νη­τές της Oxford Economics και με δεδο­μένα της Mabrian, η οποία παρου­σιά­στηκε πρό­σφατα στην διεθνή του­ρι­στική έκθεση του Λον­δί­νου WTM.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρα­πάνω βιω­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες αυξή­θη­καν φέτος πάνω από 10% σε σύγκριση με το 2019.

Εν τω μεταξύ, οι παρα­δο­σια­κές δρα­στη­ριό­τη­τες όπως η ηλιο­θε­ρα­πεία στην ξαπλώ­στρα στην παραλία ή στην πισίνα ήταν λιγό­τερο σημα­ντι­κές στα κίνητρα των ταξι­διω­τών σε σύγκριση με το 2019, ανα­φέ­ρει η έκθεση.

Επα­νει­λημ­μένα έχουμε θέσει το θέμα της εγκα­τά­λει­ψης – του­λά­χι­στον σε επίπεδο προ­τε­ραιό­τη­τας – της στρα­τη­γι­κής που εδρά­ζε­ται στο δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα». Πολύ περισ­σό­τερο που το ίδιο «προϊόν» πωλεί­ται φθη­νό­τερα τόσο από τη γείτονα Τουρκία, την Τυνησία ή την Αίγυπτο, ακόμα και από την Αλβανία που, τελευ­ταία, σημειώ­νει σημα­ντική άνοδο στη ζήτηση ταξι­διών ανα­ψυ­χής.

Υπο­στη­ρί­ξαμε – και συνε­χί­ζουμε να το κάνουμε – την ανάγκη προ­βο­λής του δίπτυ­χου «ποιό­τητα και ασφά­λεια» εφόσον, βέβαια, ως προ­ο­ρι­σμοί είμαστε δια­τε­θει­μέ­νοι να του προσ­δώ­σουμε ουσια­στικό περιε­χό­μενο. Και όχι μόνο:

«Οι προ­ο­ρι­σμοί που επι­θυ­μούν να επι­τύ­χουν τη σεζόν του 2024 θα χρεια­στεί να εργα­στούν σκληρά στις αγορές εισερ­χό­με­νου του­ρι­σμού τους, προ­κει­μέ­νου να κερ­δί­σουν την εμπι­στο­σύνη των ταξι­διω­τών, οι οποίοι ανη­συ­χούν όλο και περισ­σό­τερο για τις εξε­λί­ξεις στην παγκό­σμια γεω­πο­λι­τική κατά­σταση».

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας της Παγκό­σμιας Ένωσης Αδελφών Πόλεων για τον Του­ρι­σμού (TCWTF), Hüseyin Baraner, μιλώ­ντας στην Tourexpi, προει­δο­ποιώ­ντας για την τρέ­χουσα κατά­σταση των Ευρω­παίων ταξι­διω­τών.

Οι αρνη­τικά φορ­τι­σμέ­νες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου στα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης, δεν συμ­βάλ­λουν ώστε δυνη­τι­κοί πελάτες να μπορούν να μπουν σε ατμό­σφαιρα δια­κο­πών, υπο­γράμ­μισε. Όπως εκτιμά ο ίδιος, οι μονα­δι­κές παρα­λίες, τα μέρη με ιστο­ρικό ενδια­φέ­ρον, η εντυ­πω­σιακή γαστρο­νο­μία ή φιλο­ξε­νία δεν θα είναι αρκετά ώστε να προ­σελ­κύ­σουν την επερ­χό­μενη σεζόν τους ταξι­διώ­τες.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

 

Το μάρ­κε­τινγκ του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών οφείλει να επι­και­ρο­ποιεί­ται συνεχώς παρα­κο­λου­θώ­ντας και προ­σαρ­μο­ζό­μενο στις διαρκώς μετα­βαλ­λό­με­νες τάσεις. Και, πέρα από τις παρα­δο­σια­κές για την Ελλάδα, αγορές , πρέπει να στραφεί και σε

εναλ­λα­κτι­κούς και ανερ­χό­με­νους προ­ο­ρι­σμούς απο­στο­λής του­ρι­στών, όπως απο­δεί­χθηκε παρα­πάνω από τα οικο­νο­μικά στοι­χεία. Παράλ­ληλα, είναι ανα­γκαία η ανα­βάθ­μιση της ποιό­τη­τας των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών, πράγμα που προ­ϋ­πο­θέ­τει επαγ­γελ­μα­τική στε­λέ­χωση όσων υπη­ρε­τούν τον κλάδο της φιλο­ξε­νίας και της εστί­α­σης με αντί­στοιχα κίνητρα από την κεντρική κυβέρ­νηση ώστε να υπάρχει η ευχέ­ρεια πρό­σλη­ψης υψηλά αμει­βό­με­νου προ­σω­πι­κού. Άλλωστε αυτό απο­τε­λεί απόρ­ροια και της μετά­βα­σης από τον μαζικό στον επι­λε­κτικό χαρα­κτήρα του του­ρι­σμού.

Είναι αυτο­νό­ητο ότι η περί­φημη βιώσιμη ανά­πτυξη, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευ­ταία, προ­ϋ­πο­θέ­τει την ύπαρξη βιώ­σι­μων επι­χει­ρή­σεων παροχής του­ρι­στι­κών υπη­ρε­σιών. Προ­ϋ­πο­θέ­τει επίσης την ύπαρξη επεν­δυ­τι­κής ταυ­τό­τη­τας χωριστά για κάθε του­ρι­στικό τόπο, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις δυνα­τό­τη­τες και τις προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξής του. Με την ίδια έννοια απαι­τεί­ται και η αποφυγή ορι­ζό­ντιων ρυθ­μί­σεων , όπως συνέβη με τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις, που, ακόμα και σε αυτή την περί­πτωση, δεν ελή­φθη­σαν υπόψη, ανά περιοχή, τα δεδο­μένα της προ­σφο­ράς σε αντι­στοί­χηση με τη ζήτηση σε επίπεδο κλινών.

Σε ότι αφορά τη ίδια τη δια­χεί­ριση των του­ρι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών, είναι καιρός να υπάρξει διεύ­ρυνση των στόχων πέρα από τις καθιε­ρω­μέ­νες μεθό­δους, της συμ­με­το­χής σε εκθέ­σεις, της φιλο­ξε­νίας δημο­σιο­γρά­φων και πρα­κτό­ρων χωρίς προ­σα­να­το­λι­σμό που, πλέον, δεν επαρ­κούν για την απο­τε­λε­σμα­τική διείσ­δυση στις αγορές ενδια­φέ­ρο­ντος.

Οι καιροί απαι­τούν σοβα­ρό­τητα, επαγ­γελ­μα­τι­σμό και υιο­θέ­τηση και­νο­τό­μων ιδεών ικανών να προσ­δώ­σουν ουσια­στική ώθηση στην ανά­δειξη κάθε τόπου υπο­δο­χής του­ρι­στών. Και επίσης, αποφυγή «ασκή­σεων επί χάρτου» που, ως μακρό­πνοες μελέτες, καθί­στα­νται συνήθως ανε­πί­και­ρες πριν καν ολο­κλη­ρω­θούν, λόγω του διαρκώς μετα­βαλ­λό­με­νου διε­θνούς τοπίου. Αντι­θέ­τως, είναι ανα­γκαία η παρα­κο­λού­θηση των εξε­λί­ξεων ακόμα και σε γεω­πο­λι­τικό επίπεδο ώστε η του­ρι­στική προ­σέγ­γιση των αγορών να προη­γεί­ται της αντί­στοι­χης πολι­τι­κής, όπως, του­λά­χι­στον από την πλευρά της εται­ρίας μας, συνέβη με την Τουρκία.

Εν κατα­κλείδι, η δεκα­ε­τής οικο­νο­μική ύφεση, η παν­δη­μία και η σοβούσα γεω­πο­λι­τική και ενερ­γειακή κρίση ανέ­δει­ξαν με τον πλέον περί­τρανο τρόπο τη σχέση αξίας – τιμής και την ισορ­ρο­πία ανάμεσα στην προσ­δο­κία και την ικα­νο­ποί­ηση του επι­σκέ­πτη. Εκεί εδρά­ζε­ται η επι­τυ­χία του του­ρι­στι­κού μέλ­λο­ντος κάθε περιο­χής που, δεν πρέπει να αγνο­ούμε, έχει ως τελικό απο­τέ­λε­σμα την ενί­σχυση των τοπικών οικο­νο­μιών. Και, όλα αυτά, προς όφελος, κυρίως, των ίδιων των κατοί­κων. Γιατί, ευχα­ρι­στη­μέ­νοι επι­σκέ­πτες σημαί­νει ότι είναι ευχα­ρι­στη­μέ­νοι και οι κάτοι­κοι.

 

Νότης Μαρ­τά­κης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.