Ειδήσεις

Προθεσμίες, παράθυρα και πρόστιμα για τα POS στις επιχειρήσεις

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την υιοθέτηση των POS σε 35 επιπλέον κλάδους. Πώς θα λειτουργήσει η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS. Οι χρεώσεις για τους επαγγελματίες.

Αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και την έναρξη αποδοχής άμεσων πληρωμών IRIS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κοινή υπουργική απόφαση Κ. Σκρέκα και Χ. Θεοχάρη, ορίζει ότι οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν άμεση ισχύ με πρακτική εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά, αλλά ανοίγει «παράθυρο» απόκρουσης των προστίμων μη συμμόρφωσης έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι έχουν παραγγείλει -με αποδείξεις- έως τις 31 Ιανουαρίου το POS τους. Μετά, έρχονται πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ ενώ σε χρόνο παράλληλο τρέχει και η υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS αγγίζει 35 κλάδους. Μεταξύ αυτών, πωλητές σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ταξί, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά και ευρύτερα υπηρεσίες θεάματος .

Η υποχρεωτική αποδοχή μέσων άμεσης πληρωμής, όπως το σύστημα IRIS, αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό. Οι πληρωμές μέσω του IRIS γίνονται σε δευτερόλεπτα, με τη χρήση του τηλεφωνικού αριθμού ή του ΑΦΜ του ελεύθερου επαγγελματία ή εναλλακτικά ο καταναλωτής μπορεί να σκανάρει με το κινητό του ένα QR Code το οποίο θα εκτυπώνεται στην απόδειξη.

Μεταφορές ποσών μεταξύ φυσικών προσώπων μέσω του συστήματος IRIS χωρίς να μεσολαβεί πώληση αγαθού ή υπηρεσίας είναι δωρεάν έως 500 ευρώ την ημέρα, αλλά για συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχουν χρεώσεις, οι οποίες βαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και προσδιορίζονται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Πηγές του ΥΠΕΘΟ υποστηρίζουν πως αυτές οι χρεώσεις θα είναι μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποδοχής πληρωμών μέσω POS.

Η διαδικασία
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς, εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας  (η πλήρης λίστα των υπόχρεων στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Σε αυτό το λογαριασμό θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά. Οι λογαριασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και στην αντίθετη περίπτωση απενεργοποιούνται. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός επαγγελματικοί λογαριασμοί, πρέπει να δηλώνονται όλοι.

Τα πρόστιμα
Όποιος δεν εγκαταστήσει POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό

Η πλήρης λίστα

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου