ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Λέβιθα, Σύρνα, Αγαθονήσι και νησιά γύρω από Κρήτη είναι τουρκικά», λέει σύμμαχος του Ερντογάν

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Αγαθονήσι

Προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις από τον αντι­πρό­ε­δρο του τουρ­κι­κού εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κού κόμ­μα­τος «Νέα Ευη­με­ρία» Ντογάν Αϊντάλ

«Λέβιθα, Σύρνα και Αγα­θο­νήσι τελούν υπό ελλη­νική κατοχή» δήλωσε προ­κλη­τικά ο αντι­πρό­ε­δρος του τουρ­κι­κού εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κού κόμ­μα­τος «Νέα Ευη­με­ρία», Ντογάν Αϊντάλ, φτά­νο­ντας στο σημείο να υπο­στη­ρί­ξει πως νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη είναι… τουρ­κικά.

Μιλώ­ντας στο Sozcu TV για το ενδε­χό­μενο επέ­κτα­σης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. από την Ελλάδα, ο Αϊντάλ επε­σή­μανε πως η χώρα μας εκμε­ταλ­λευό­μενη το Δίκαιο της Θάλασ­σας επι­χει­ρεί να «στε­νέ­ψει την ΑΟΖ της Τουρ­κίας», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας την απειλή του casus belli.

«Εισέ­βα­λαν και σε δυο νησιά. Στη Λέβιθα και στη Σύρνα. Εκεί μετέ­φε­ραν στρα­τεύ­ματα. Όπως και στο Αγα­θο­νήσι. Εδώ δεν μιλάμε για μικρά νησιά. Είναι τρι­πλά­σια της Πρι­γκή­που. Αν στα νησιά αυτά στη Λέβιθα και Συρνα επε­κτεί­νουν τα χωρικά τους ύδατα, τότε η έξοδος μας στο Αιγαίο θα γίνει δυσκο­λό­τερη. Γι’ αυτό κι εμείς το 1995 μέσω της Κοι­νο­βου­λίου είπαμε casus belli. Δηλαδή για εμάς είναι αιτία πολέμου η επέ­κταση των χωρικών υδάτων εδώ».

O αντι­πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος «Νέα Ευη­με­ρία» έφτασε στο σημείο να υπο­στη­ρί­ξει προ­κλη­τικά πως νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη, ανήκουν στην Τουρκία και πως μπορεί να υπάρξει συμ­φω­νία με την Ελλάδα μετά από… δια­βού­λευση. «Εκείνα τα νησιά είναι δικά μας. Τα έξι από αυτά είναι γύρω από την περιοχή της Κρήτης. Κοντά στην Κρήτη. Με το θαλάσ­σιο Δίκαιο επι­χει­ρούν να στε­νέ­ψουν την Οικο­νο­μική Ζώνη της Τουρ­κίας. Σε αυτό μπορεί να υπάρξει συμ­φω­νία με δια­βού­λευση» δήλωσε.

Σύμφωνα με το τουρ­κικό αφήγημα τα νησιά γύρω από την Κρήτη που επι­χει­ρούν μεθο­δικά να «γκρι­ζά­ρουν» οι γεί­το­νες, είναι τα: Αυγο­νήσι, Δίας, δύο βρα­χο­νη­σί­δες πλησίον του Δία, Πετα­λίδι, Παξι­μάδι, Διο­νυ­σά­δες, βρα­χο­νη­σίδα βόρεια Διο­νυ­σά­δων, Δρα­γο­νάδα, Πρα­σο­νήσι, Παξι­μάδα.

Το κόμμα «Νέα Ευη­με­ρία» μπορεί να είναι εξω­κοι­νο­βου­λευ­τικό ωστόσο στις πρό­σφα­τες προ­ε­δρι­κές Εκλογές στην Τουρκία, υπο­στή­ριξε σθεναρά την επα­νε­κλογή του προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν.

Πηγή protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.