ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο σοβαρό επεισόδιο από τουρκικό αλιευτικό στο Αγαθονήσι – Προειδοποιητικές βολές από σκάφος του λιμενικού

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Νέα τουρ­κική πρό­κληση στο Αγα­θο­νήσι σημειώ­θηκε το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πηγές του Αρχη­γείου του Λιμε­νι­κού Σώματος τις βρα­δι­νές ώρες της 18ης Νοεμ­βρίου, δύο τουρ­κικά αλιευ­τικά σκάφη εισήλ­θαν εντός των Ελλη­νι­κών Χωρικών Υδάτων, στην ευρύ­τερη θαλάσ­σια περιοχή του Αγα­θο­νη­σίου και αλίευαν, παρου­σία δύο σκαφών της τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής.

Στο σημείο έσπευ­σαν τρία Περι­πο­λικά Σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προς ανα­γνώ­ριση των τουρ­κι­κών αλιευ­τι­κών σκαφών και προ­έ­βη­σαν σε επα­νει­λημ­μέ­νες οπτικές και ηχη­τι­κές προει­δο­ποι­ή­σεις προς τα σκάφη για άμεση απο­χώ­ρηση, με αρνη­τικά απο­τε­λέ­σματα.

Παρά τις συστά­σεις, τουρ­κικό αλιευ­τικό εκτέ­λεσε επι­κίν­δυ­νους ελιγ­μούς με κίνδυνο εμβο­λι­σμού ενός εκ των τριών Περι­πο­λι­κών Σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Έτσι, το πλήρωμα του περι­πο­λι­κού σκάφους προέβη σε ρίψη προει­δο­ποι­η­τι­κών βολών, σύμφωνα με τους προ­βλε­πό­με­νους κανόνες εμπλο­κής. Ακο­λού­θως, τα τουρ­κικά σκάφη απο­χώ­ρη­σαν από τα χωρικά μας ύδατα.

Πώς παρου­σί­α­σαν τα τουρ­κικά ΜΜΕ το περι­στα­τικό 

Το συμβάν απα­σχό­λησε και τα τουρ­κικά ΜΜΕ, με δημο­σί­ευμα του IHA να παρου­σιά­ζει δια­φο­ρε­τική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία τo αλιευ­τικό σκάφος που είχε απο­πλεύ­σει από λιμάνι του Ντι­μντίμ της περι­φέ­ρειας Αϊδι­νίου προς τη θάλασσα του Αιγαίου «δέχτηκε πυρά από ομάδες της ελλη­νι­κής Ακτο­φυ­λα­κής». «Ως απο­τέ­λε­σμα της επί­θε­σης, το σκάφος υπέστη ζημιές. Οι Τούρκοι αλιείς ενη­μέ­ρω­σαν την Ακτο­φυ­λακή για το περι­στα­τικό. Καθώς οι ομάδες της τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής έφταναν στην περιοχή, οι Ελληνες τρά­πη­καν σε φυγή. Το αλιευ­τικό σκάφος μετα­φέρ­θηκε στο λιμάνι από τις ομάδες της τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής, όπου δια­πι­στώ­θηκε ότι είχε υποστεί υλικές ζημιές».

Ο ιστό­το­πος ahaber μετέ­δωσε ότι, σύμφωνα με τον καπε­τά­νιο του σκάφους, Χασάν Αϊγκιούν, «το περι­στα­τικό συνέβη μέσα σε τουρ­κικά χωρικά ύδατα». Ο Τούρκος ψαράς ισχυ­ρί­στηκε πως «δύο ελλη­νικά περι­πο­λικά σκάφη παρε­νό­χλη­σαν το αλιευ­τικό και, παρά την παρου­σία τουρ­κι­κού σκάφους Ακτο­φυ­λα­κής που προ­σπά­θησε να παρέμ­βει, οι ελλη­νι­κές δυνά­μεις δεν στα­μά­τη­σαν».

Ο Τούρκος καπε­τά­νιος υπο­στή­ριξε ακόμα ότι κατά τη στιγμή που προ­σπα­θού­σαν να απο­μα­κρυν­θούν από το σημείο, «οι Ελληνες πυρο­βό­λη­σαν έξι φορές προς το σκάφος, χτυ­πώ­ντας τον ιστό όπου βρί­σκε­ται το ραντάρ». Οπως υπο­στή­ριξε, αυτό απο­δει­κνύει ότι χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν πραγ­μα­τικά πυρά.

Με πρό­σθετα στοι­χεία και από Καθη­με­ρινή

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.