ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ στα Δωδεκάνησα

news room 8 λεπτά ανάγνωση
Φορολογικό σφραγίδα

Περι­θώ­ριο έως τα τέλη Σεπτεμ­βρίου θα έχουν οι φορο­λο­γού­με­νοι για να πλη­ρώ­σουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιο­κτη­σίας Ακι­νή­των, με την κυβέρ­νηση να δια­τη­ρεί ανοικτό το ενδε­χό­μενο αύξησης των δόσεων και πλη­ρω­μής της τελευ­ταίας στα τέλη Φεβρουα­ρίου.

Χθες υπό το βάρος της μεγάλης ανα­στά­τω­σης που έχει προ­κλη­θεί μετά την απο­στολή των φου­σκω­μέ­νων εκκα­θα­ρι­στι­κών του ΕΝΦΙΑ, με επί­κε­ντρο τις υπερ­βο­λι­κές επι­βα­ρύν­σεις κυρίως για οικό­πεδα εκτός αντι­κει­με­νι­κού συστή­μα­τος στην περι­φέ­ρεια, ο πρω­θυ­πουρ­γός Αντ. Σαμαράς και ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης είχαν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερ­χό­με­νος ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης Ευάγγ. Βενι­ζέ­λος ανα­κοί­νωσε πως «ανα­βάλ­λε­ται κατά ένα μήνα η κατα­βολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορ­θω­θούν λάθη και να γίνουν οι ανα­γκαίες προ­σαρ­μο­γές χωρίς επι­βά­ρυνση και ταλαι­πω­ρία των πολιτών».

Έτσι, ανα­μέ­νε­ται με την έναρξη του τρίτου θερινού τμή­μα­τος της Βουλής στις 26 Αυγού­στου να κατα­τε­θεί ρύθμιση από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών προς την κατεύ­θυνση της στο­χευ­μέ­νης απο­κα­τά­στα­σης μεγάλων αδικιών σε αρκε­τούς οικι­σμούς της χώρας. Ο φόρος θα υπο­λο­γι­στεί με βάση τις περ­σι­νές αξίες.

Σύμφωνα με το Εθνος, με βάση την περσινή απόφαση προ­κύ­πτουν μειώ­σεις στη φορο­λο­γη­τέα αξία των οικο­πέ­δων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που ανα­γρά­φε­ται στα εκκα­θα­ρι­στικά του ΕΝΦΙΑ. Για παρά­δειγμα, η αξία οικο­πέ­δου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπο­λο­γι­στεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Ετσι για τον υπο­λο­γι­σμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ, με απο­τέ­λε­σμα ο φόρος να «ξεφου­σκώ­σει».

Εκτι­μά­ται ότι για αγρο­τε­μά­χιο 4 στρεμ­μά­των με κατοι­κία σε ορεινό χωριό της Ηπείρου η μείωση της φορο­λο­γη­τέας αξίας του θα είναι πολλές δεκάδες χιλιά­δες ευρώ και ο φόρος στο νέο εκκα­θα­ρι­στικό θα είναι μειω­μέ­νος δρα­στικά.

Οσον αφορά τις παρε­νέρ­γειες που θα φέρει η εφαρ­μογή της από­φα­σης του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, καθώς σε αντί­θεση με την επαρχία θα εκτί­νασσε στα ύψη τις τιμές των ακι­νή­των, από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών δια­βε­βαιώ­νουν ότι δεν θα υπάρξει πρό­βλημα, αφού για τη συγκε­κρι­μένη περιοχή θα ισχύσει το υφι­στά­μενο καθε­στώς του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαί­νει ότι για ένα οικό­πεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορο­λο­γη­τέα αξία του θα παρα­μεί­νει στα 35.000 ευρώ, όπως υπο­λο­γί­στηκε με τον ΕΝΦΙΑ, και δεν θα ανα­προ­σαρ­μο­στεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

Στις περι­πτώ­σεις ακι­νή­των και περιο­χών που δεν περι­λαμ­βά­νο­νται στην απόφαση για τον ΦΑΠ, θα υπάρ­ξουν παρεμ­βά­σεις σε δύο βασικές δια­τά­ξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ που καθο­ρί­ζουν τον τρόπο υπο­λο­γι­σμού του φόρου για ακίνητα.

Πρό­κει­ται για κτί­σματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικι­σμού, για τα οποία δεν έχει καθο­ρι­στεί τι?ή ζώνης και τα οποία «δανεί­ζο­νται» την τιμή από τον δήμο ή και την περι­φέ­ρεια, καθώς και για οικό­πεδα τα οποία βρί­σκο­νται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθο­ρι­στεί συντε­λε­στής οικο­πέ­δου, συνο­λική τι?ή εκκί­νη­σης και συντε­λε­στής αξιο­ποί­η­σης, και για τον υπο­λο­γι­σμό της αξίας τους λα?βάνο­νται υπόψη οι χαμη­λό­τε­ροι αντί­στοι­χοι συντε­λε­στές του δήμου ή της περι­φέ­ρειας.

Γκρίζες ζώνες

Πάντως πέραν της διόρ­θω­σης των τιμών, οι εκκρε­μό­τη­τες και οι «γκρίζες ζώνες» με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολλές, καθώς δεν έχει ξεκα­θα­ρι­στεί το πότε και πώς θα αναρ­τη­θούν τα νέα εκκα­θα­ρι­στικά με τον μειω­μένο φόρο για όσους επι­βα­ρύν­θη­καν άδικα, αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος επι­στρο­φής του φόρου, αν δηλαδή θα επι­στρα­φεί χωρίς έλεγχο, αν θα συμ­ψη­φι­στεί με τυχόν οφειλές του ιδιο­κτήτη στην Εφορία ή αν το ποσό της επι­στρο­φής θα συμ­ψη­φι­στεί με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Όπως όλα δεί­χνουν λοιπόν θα αξιο­ποι­η­θεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυ­ρα­γάνη με την οποία ορί­στη­καν ειδικές τιμές σε 475 περιο­χές, που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν απο­κλει­στικά για τον υπο­λο­γι­σμό του Φόρου Ακί­νη­της Περιου­σίας το 2013 σε περι­πτώ­σεις που δια­πι­στώ­νο­νται σημα­ντι­κές υπερ­βά­σεις σε σχέση με το προη­γού­μενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, σε περι­πτώ­σεις που με την έως τώρα εκκα­θά­ριση είχε προ­κύ­ψει χαμη­λό­τερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμη­λό­τερη αξία.

Mε βάση την απόφαση Μαυ­ρα­γάνη, οι τιμές στις 475 περιο­χές είναι οι εξής:

α/α Περι­φέ­ρεια Νομός Δήμος Τιμή

389 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Αρχαγ­γέ­λου 61,00 €

390 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Αστυ­πά­λαιας 25,00 €

391 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Ατα­βύ­ρου 32,00 €

392 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Αφάντου 47,00 €

393 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Δικαίου 26,00 €

394 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Ηρα­κλει­δών 45,00 €

395 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Ιαλυσού 68,00 €

396 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Καλ­λι­θέας 45,00 €

397 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Καλυ­μνίων 13,00 €

398 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Καμεί­ρου 26,00 €

399 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Καρ­πά­θου 18,00 €

400 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Κάσου 15,00 €

401 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου κοιν. Αγα­θο­νη­σίου 25,00 €

402 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου κοιν. Ολύμπου 16,00 €

403 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Κω 20,00 €

404 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Λειψών 38,00 €

405 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Λέρου 22,00 €

406 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Λινδίων 31,00 €

407 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Μεγί­στης 35,00 €

408 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Νισύρου 85,00 €

409 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Νότιας Ρόδου 26,00 €

410 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Πάτμου 60,00 €

411 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Πετα­λού­δων 30,00 €

412 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Ρόδου 66,00 €

413 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Σύμης 41,00 €

414 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Τήλου 33,00 €

415 Ν. Αιγαίου Δωδε­κα­νή­σου Χάλκης 37,00 €

«Υπο­χρέ­ωση, όχι απόφαση, της κυβέρ­νη­σης είναι να αντι­με­τω­πί­σει όλα τα προ­βλή­ματα που έχουν δημιουρ­γη­θεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ», επι­σή­μανε ο Ευάγγ. Βενι­ζέ­λος, τονί­ζο­ντας πως για να γίνει αυτό θα μετα­τε­θεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περι­θώ­ριο στις υπη­ρε­σίες του υπουρ­γείου να κάνουν τις ανα­γκαίες προ­σαρ­μο­γές και βελ­τιώ­σεις. Έσπευσε δε να προ­σθέ­σει πως «τώρα που θα βγούμε από την κρίση, θα κάνουμε όλοι ως κοι­νω­νία μία ανα­δρο­μική αξιο­λό­γηση κάθε φορο­λο­γι­κού μέτρου, για να δούμε τι ήταν αυτό που απέδωσε απο­τε­λέ­σματα και ήταν σωστό και εύκολο και τι προ­κά­λεσε πρό­σθε­τες δυσκο­λίες».

Οι αλλαγές

Αν και το πλαίσιο των αλλαγών που προ­ω­θού­νται στον ΕΝΦΙΑ δεν έχει ακόμη ορι­στι­κο­ποι­η­θεί, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών δείχνει προς σημα­ντική μείωση των αντι­κει­με­νι­κών αξιών στη βάση των οποίων θα υπο­λο­γι­στεί ο φόρος κυρίως για τα οικό­πεδα και τα αγρο­τε­μά­χια με κατοι­κίες, όπου υπήρξε και το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα με τα εκκα­θα­ρι­στικά του ΕΝΦΙΑ.

Το επι­κρα­τέ­στερο σενάριο προ­βλέ­πει την εφαρ­μογή της από­φα­σης Μαυ­ρα­γάνη, με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν απο­κλει­στικά για τον υπο­λο­γι­σμό του Φόρου Ακί­νη­της Περιου­σίας του 2013. Μάλιστα, θα λαμ­βά­νε­ται υπόψη η συνο­λική φορο­λο­γη­τέα αξία για τα ακίνητα όπως προσ­διο­ρί­σθηκε με βάση τον ΦΑΠ, ενώ όπου χρεια­σθεί θα επα­να­κα­θο­ρι­σθούν και οι συντε­λε­στές αξιο­ποί­η­σης των οικο­πέ­δων. Με βάση την απόφαση προ­κύ­πτουν μειώ­σεις στη φορο­λο­γη­τέα αξία των οικο­πέ­δων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που ανα­γρά­φε­ται στα εκκα­θα­ρι­στικά του ΕΝΦΙΑ.

Για παρά­δειγμα, η αξία οικο­πέ­δου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπο­λο­γι­στεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπο­λο­γι­σμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιο­ρι­στεί ο φόρος, ενώ ανά­λο­γες εκτι­μά­ται πως θα είναι οι διορ­θώ­σεις και σε άλλες αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις. Σχετικά με το ενδε­χό­μενο επι­πτώ­σεων της εφαρ­μο­γής της συγκε­κρι­μέ­νης από­φα­σης με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, στο υπουρ­γείο υπο­στη­ρί­ζουν πως δεν θα υπάρξει πρό­βλημα, δηλαδή δεν θα εκτι­να­χθούν οι τιμές στα ύψη. Για παρά­δειγμα για ένα οικό­πεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορο­λο­γη­τέα αξία του θα παρα­μεί­νει στα 35.000 ευρώ όπως υπο­λο­γί­σθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα ανα­προ­σαρ­μο­σθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

ΣΥΡΙΖΑ

Σχο­λιά­ζο­ντας τις επι­κεί­με­νες αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κρο­κο­δεί­λια δάκρυα των βου­λευ­τών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» και για εμπαιγμό. Όπως υπο­στη­ρί­ζει πρό­κει­ται για «μια άνευ προη­γου­μέ­νου δήμευση περιου­σίας των πολιτών, αφού αντι­κει­με­νικά και λόγω της μνη­μο­νια­κής πολι­τι­κής δεν μπορούν να πλη­ρώ­σουν. Δεν προ­βλέ­πει αφο­ρο­λό­γητο όριο και δεν προ­στα­τεύει και τη μικρή ιδιο­κτη­σία».

Οι σκληρές δηλώ­σεις των βου­λευ­τών έφεραν τις διορ­θώ­σεις

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και η απόφαση για αναβολή της κατα­βο­λής της πρώτης δόσης κρίθηκε ανα­γκαία μετά τις έντονες αντι­δρά­σεις που είχαν κατα­γρα­φεί στους κόλπους των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών ομάδων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Χαρα­κτη­ρι­στι­κές μάλιστα του κλί­μα­τος που επι­κρα­τούσε τα τελευ­ταία 24ωρα μεταξύ των βου­λευ­τών ήταν οι σκληρές δηλώ­σεις κυρίως από εκεί­νους που εκλέ­γο­νται στην Περι­φέ­ρεια -όπου και εντο­πί­σθη­καν τα πλέον κραυ­γα­λέα λάθη και αδικίες- οι οποίοι έβαζαν στο στό­χα­στρο τους την προη­γού­μενη ηγεσία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών στην οποία απέ­δι­δαν προ­χει­ρό­τητα στον σχε­δια­σμό. Πολλοί από τους βου­λευ­τές της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φίας μάλιστα είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να ενη­με­ρώ­σουν τις ηγεσίες των κομ­μά­των τους για την οργή των πολιτών στις εκλο­γι­κές τους περι­φέ­ρειες, στους οποίους απο­τυ­πώ­νε­ται η εντύ­πωση ότι γίνεται μία επι­δρομή ενα­ντίον της ιδιο­κτη­σίας.

Προ­σαρ­μο­γές

Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης Ευάγγ. Βενι­ζέ­λος μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον πρω­θυ­πουργό ανα­κοί­νωσε πως «ανα­βάλ­λε­ται κατά ένα μήνα η κατα­βολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορ­θω­θούν λάθη και να γίνουν οι ανα­γκαίες προ­σαρ­μο­γές χωρίς επι­βά­ρυνση και ταλαι­πω­ρία των πολιτών».

Βελ­τιώ­σεις

«Υπο­χρέ­ωση, όχι απόφαση, της κυβέρ­νη­σης είναι να αντι­με­τω­πί­σει όλα τα προ­βλή­ματα που έχουν δημιουρ­γη­θεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ», επι­σή­μανε ο Ευάγγ. Βενι­ζέ­λος, τονί­ζο­ντας πως για να γίνει αυτό θα μετα­τε­θεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περι­θώ­ριο στις υπη­ρε­σίες του υπουρ­γείου να κάνουν τις ανα­γκαίες προ­σαρ­μο­γές και βελ­τιώ­σεις.

Μειώ­σεις έως 50%

Όπως όλα δεί­χνουν θα αξιο­ποι­η­θεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυ­ρα­γάνη με την οποία ορί­στη­καν ειδικές τιμές σε 475 περιο­χές. Με βάση την απόφαση προ­κύ­πτουν μειώ­σεις στη φορο­λο­γη­τέα αξία των οικο­πέ­δων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που ανα­γρά­φε­ται στα εκκα­θα­ρι­στικά του ΕΝΦΙΑ.

Παρα¬δείγ­ματα

Η αξία οικο­πέ­δου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπο­λο­γι­στεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπο­λο­γι­σμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιο­ρι­στεί ο φόρος, ενώ ανά­λο­γες εκτι­μά­ται πως θα είναι οι διορ­θώ­σεις και σε άλλες αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις.

Οικό­πεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορο­λο­γη­τέα αξία του θα παρα­μεί­νει στα 35.000 ευρώ όπως υπο­λο­γί­σθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα ανα­προ­σαρ­μο­σθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.