ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολέθριο το έργο της πυρκαγιάς στη Ρόδο – Θλίψη, οργή και απόγνωση…

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΩΤΙΑ ΚΙΟΤΑΡΙ

Δέκα συνε­χό­με­νες ημέρες συμπλη­ρώ­θη­καν χθες που η πυρ­κα­γιά κατέ­καιγε τη Ρόδο. Δέκα ημέρες, τη θλίψη δια­δέ­χε­ται η οργή και την οργή η από­γνωση και ξανά από την αρχή, σε κάθε νέα είδηση για ανα­ζω­πύ­ρωση μετώπων σε δια­φο­ρε­τι­κές τοπο­θε­σίες και με δια­φο­ρε­τι­κές κατευ­θύν­σεις. Αργά το βράδυ της Πέμπτης και έπειτα από δέκα κατα­στρε­πτι­κές ημέρες, κατέστη δυνατό να ελεγ­χθούν όλα τα μέτωπα της φωτιάς…

Καλύ­τερη εικόνα παρου­σιά­ζει σήμερα Παρα­σκευή η φωτιά στη Ρόδο, όπως έγινε γνωστό από την Πυρο­σβε­στική. Οι δυνά­μεις όμως παρα­μέ­νουν σε επι­φυ­λακή για τον κίνδυνο ανα­ζω­πυ­ρώ­σεων αλλά και από το γεγονός ότι προ­βλέ­πε­ται πολύ υψηλός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4).

Μέχρι το μεση­μέρι της 26ης Ιουλίου η έκταση της κατα­στρο­φής υπο­λο­γί­ζε­ται στα 175.000 στρέμ­ματα, έκταση που αντι­στοι­χεί στο 12,5% του νησιού. Οι ζημιές ανυ­πο­λό­γι­στες, η αγωνία για τη δια­χεί­ριση της επό­με­νης ημέρας τερά­στια, η ελπίδα παρα­μέ­νει ζωντανή…

Πυρο­σβέ­στες και εθε­λο­ντές και χθες για δέκατη ημέρα, παρά την κόπωση και την εξά­ντληση, έδιναν υπό αντί­ξοες συν­θή­κες μέχρι αργά μάχη με  ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, στα διά­σπαρτα μέτωπα της πυρ­κα­γιάς, που κατά­φραν να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας από το βράδυ της Τετάρ­της μέχρι και τα ξημε­ρώ­ματα της Πέμπτης, σημειώ­θη­καν πολλές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις κοντά σε Βάτι και Γεννάδι. Πυρο­σβέ­στες και δεκάδες ομάδες εθε­λο­ντών έδιναν τη μάχη στις περιο­χές αυτές και κατά­φε­ραν να απο­τρέ­ψουν την επέ­κταση της φωτιάς σε Λαχανιά, Προ­φύ­λια και Ασκλη­πιειό όταν υπήρξε νωρί­τερα το βράδυ μεγάλη ανα­ζω­πύ­ρωση.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκί­νη­σαν και οι ρίψεις νερού από αέρος. Το πρωί της Πέμπτης βρήκε το ανα­το­λικό μέτωπο σε ύφεση. Στο νοτιο­δυ­τικό τμήμα γίνο­νταν επι­χει­ρή­σεις βόρεια από τα Λάερμα και νοτιο­δυ­τικά από Βάτι.

Το μεση­μέρι της Πέμπτης, και παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα του­λά­χι­στον μέτωπα είχαν κοπάσει, εν τούτοις, στις περιο­χές Βατίου, Ασκλη­πειού, Προ­φύ­λιας, Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι, παρου­σιά­ζο­νταν μέχρι αργά συχνές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις με τις οποίες τα πεζο­πόρα τμήματα, οι πυρο­σβέ­στες και οι εθε­λο­ντές που βρί­σκο­νται στο πεδίο της φωτιάς, έδιναν διαρκή μάχη για να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Ρόδο χθες επι­χει­ρού­σαν ισχυρές επί­γειες δυνά­μεις που ενι­σχύ­θη­καν με 40 πυρο­σβέ­στες και 10 οχήματα από τη Ρου­μα­νία, ενώ από αέρος επι­χει­ρού­σαν περιο­δικά 6 αερο­σκάφη, 7 ελι­κό­πτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντο­νι­σμό τους.

Χθες το από­γευμα, ήρθη ο κίν­δυ­νος για τους οικι­σμούς Ασκλη­πειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημ­μύρι και οι πολίτες μπορούν να επι­στρέ­ψουν στον χώρο δια­μο­νής τους, σύμφωνα με ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, το οποίο έστειλέ μήνυμα μέσω του 112. Νωρί­τερα μήνυμα έφτασε και για τους κατοί­κους των οικι­σμών Χαράκι και Μαλώνα.

Γ. Χατζη­μάρ­κος: Θα την ξανα­φτιά­ξουμε τη Ρόδο μας

“Θα την ξανα­φτιά­ξουμε τη Ρόδο μας”. Αυτό ανα­φέ­ρει στο νέο μήνυμά του ο περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος συμπλη­ρώ­νο­ντας:

Έχουμε ήδη ξεκι­νή­σει την παράλ­ληλη δουλειά σχε­δια­σμού της επό­με­νης ημέρας.

Να κατα­με­τρή­σουμε τις πληγές μας, και αυτό ήδη ξεκί­νησε, να απο­ζη­μιω­θούν πολίτες και επι­χει­ρη­μα­τίες και σε δεύτερο χρόνο να ξεκι­νή­σουμε την αντι­στροφή των συνε­πειών.

Επίσης, ανέφερε ότι «ενι­σχύ­ουμε τα όπλα και τον εξο­πλι­σμό μας καθη­με­ρινά» τονί­ζο­ντας ότι «Τον θαυ­μα­σμό μας σε όλο αυτόν τον κόσμο τον δεί­χνουμε στην πράξη».

Πολύ υψηλός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς σήμερα Παρα­σκευή

Η Αυτο­τε­λής Διεύ­θυνση Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου ενη­με­ρώ­νει ότι σήμερα Παρα­σκευή 28-7-2023, σύμφωνα με τον Ημε­ρή­σιο Χάρτη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που συντάσ­σει η Διεύ­θυνση Σχε­δια­σμού και Αντι­με­τώ­πι­σης Έκτα­κτων Αναγκών της Γενικής Γραμ­μα­τείας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, ο κίν­δυ­νος για την εκδή­λωση πυρ­κα­γιών στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Δωδε­κα­νή­σου είναι πολύ υψηλός (Κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) και όλες οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες βρί­σκο­νται σε κατά­σταση αυξη­μέ­νης ετοιμότητας-επιφυλακής.

Παρα­κα­λούμε πολύ τους πολίτες και τους επι­σκέ­πτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαί­τερα προ­σε­κτι­κοί, να απο­φύ­γουν οποια­δή­ποτε ενέρ­γεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προ­κα­λέ­σει πυρ­κα­γιά από αμέλεια και να ειδο­ποιούν άμεσα την Πυρο­σβε­στική Υπη­ρε­σία σε οποιο­δή­ποτε γεγονός υπο­πέ­σει στην αντί­ληψή τους.

Επίσης λόγω του αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς και των ισχυρών ανέμων που εκδη­λώ­νο­νται παρα­κα­λούμε πολύ τους αγρότες, κτη­νο­τρό­φους και μελισ­σο­κό­μους που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στα νησιά της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Δωδε­κα­νή­σου, να είναι ιδιαί­τερα προ­σε­κτι­κοί, να συμ­μορ­φώ­νο­νται σε όσα προ­βλέ­πο­νται στις ισχύ­ου­σες Πυρο­σβε­στι­κές Δια­τά­ξεις και να ειδο­ποιούν άμεσα την Πυρο­σβε­στική Υπη­ρε­σία για οποιο­δή­ποτε γεγονός υπο­πέ­σει στην αντί­ληψή τους.

Για την Παρα­σκευή 28-7-2023 θα ισχύει απα­γό­ρευση διέ­λευ­σης, παρα­μο­νής και κυκλο­φο­ρίας προ­σώ­πων και οχη­μά­των σε περιο­χές NATURA, δασικά οικο­συ­στή­ματα, πάρκα και άλση, όπως ορί­ζο­νται στο Ν. 998/1979 (Α’ 289) στις περιο­χές που περι­λαμ­βά­νο­νται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 62185/447/11-5-2023 (ΑΔΑ 682Γ7ΛΞ-Κ6Β) απόφαση του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη Δωδε­κα­νή­σου και για τις περιο­χές των νήσων της Π.Ε. Δωδε­κα­νή­σου (Ρόδου, Σύμης, Κω, Καρ­πά­θου Καλύ­μνου) που περι­γρά­φο­νται σε αυτή από 2 μ.μ. ως 6π.μ. της επό­με­νης ημέρας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.