Ρεπορτάζ

Κινέζος επιχειρηματίας δήλωσε παύση πληρωμών

Θύμα της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις εστίασης, είναι Κινέζος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται από το έτος 2001 στη Ρόδο και λειτουργούσε παραδοσιακό κινέζικο εστιατόριο.
Ο επιχειρηματίας είναι ο πρώτος αλλοδαπός, που δραστηριοποιείται στη Ρόδο, που ζήτησε την υπαγωγή του στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.
Ο Κινέζος επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στο νησί τον Μάρτιο του 2001 και το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε να λειτουργεί επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών την παροχή υπηρεσιών εστίασης.
Διατηρούσε δε προς τούτο οργανωμένη ατομική επιχείρηση (εστιατόριο κινέζικης κουζίνας) σε ακίνητο που μίσθωνε επί της οδού Δημοκρατίας, απασχολώντας δικό του προσωπικό, μέχρι την 1η Μαρτίου 2011 οπότε και έπαυσε οριστικά η λειτουργία του και αναγκάσθηκε να το κλείσει.
Κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας της η επιχείρηση του δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όμως, από την αρχή του έτους 2011 και έκτοτε η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση, λόγω και της υπάρχουσας διεθνούς και εθνικής οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, τις οποίες δεν ήταν πλέον σε θέση να καλύψει.
Όπως εκθέτει στο δικόγραφο που υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, οι εμπορικές του οφειλές ανερχόταν στις 31-12-2012 στο συνολικό ποσό των 126.878,82 ευρώ, τουλάχιστον.
Μεταξύ άλλων έχει οφειλές στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο ΙΚΑ και στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Υποστηρίζει ότι η αδυναμία του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τον οδήγησε στην οριστική παύση της λειτουργίας του καταστήματός του, από τον Μάρτιο του 2011.
Μάλιστα, ορισμένοι εκ των δανειστών του προέβησαν στην έκδοση διαταγών πληρωμής. Εκθέτει ότι το σύνολο όλων των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών εμπορικών υποχρεώσεων του ανέρχεται σε 126.878,82 € τουλάχιστον, το οποίο και αδυνατεί πλήρως να εξοφλήσει, καθώς έχει περιέλθει από 1-3-2011 σε μόνιμη και γενική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά εμπορικά χρέη του, δηλαδή σε κατάσταση παύσης πληρωμών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η εμπορική πίστη του.
Εξάλλου, η εκ μέρους του, όπως εκθέτει, μη πληρωμή των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων χρεών δεν οφείλεται σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια ή έστω σε παροδική διαταραχή του ρυθμού των πληρωμών του.
Επιπρόσθετα, η περιουσία του, ως σύνολο των υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών αξιών, ανέρχεται στο ποσό των 22.235 ευρώ λαμβανομένου υπόψη της χρηστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
Υποστηρίζει ότι η περιουσία του θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Παυλίνα Τριανταφύλλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου