ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Γεωργούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Να παρα­δώ­σει την έδρα του στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο ζήτησε από τον Αλέξη Γεωρ­γούλη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρό­σω­πος Τύπου του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, Πόπη Τσα­πα­νί­δου, μιλώ­ντας σήμερα το από­γευμα στον τηλε­ο­πτικό σταθμό Mega είπε πως «ο κ. Γεωρ­γού­λης πέρα από τις εξη­γή­σεις που έχει να δώσει στο δικα­στή­ριο, θα πρέπει να δώσει και εξη­γή­σεις στον κόσμο που τον ψήφισε. Ζητή­σαμε την έδρα του πίσω χθες. Δεν έχει απα­ντή­σει ακόμα».

Η ίδια δήλωσε «σοκα­ρι­σμένη»: «Είναι όχι μόνο δυσά­ρε­στο, αλλά και σοκα­ρι­στικό, μας έχει σοκάρει όλους και ιδιαί­τερα τις γυναί­κες. Η ιστορία ξεκινά λίγο νωρί­τερα. Επί της ουσίας χθες μάθαμε για την καταγ­γε­λία και αντι­δρά­σαμε γρήγορα. Για εμάς ήταν αυτο­νό­ητο καθώς αφο­ρούσε θέματα τα οποία είναι βαριά ριζω­μένα μέσα μας. Από την στιγμή, που έγινε η καταγ­γε­λία και το έμαθε ο κ. Τσίπρας τότε αντέ­δρασε αμέσως. Υπήρξε μία γενική φήμη για κακή συμπε­ρι­φορά από τον Αλέξη Γεωρ­γούλη. Όταν έπεσε στην αντί­ληψή μας, τότε το ψάξαμε. Ζητή­σαμε από τον κ. Γεωρ­γούλη εξη­γή­σεις και το αρνή­θηκε κατη­γο­ρη­μα­τικά. Αυτό συνέβη το 2022 και μάλιστα είπε πως η καταγ­γε­λία αφορά φήμες και μάλιστα ένιωσε προ­σβε­βλη­μέ­νος», πρό­σθεσε.

«Πήγαμε στις αρμό­διες υπη­ρε­σίες του Κοι­νο­βου­λίου και δεν βγάλαμε κάτι καθώς οι δια­δι­κα­σίες αυτές καλύ­πτο­νται από το απόρ­ρητο. Με αυτά τα ζητή­ματα δεν παί­ζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κάποια καταγ­γε­λία τότε. Όταν η φήμη έγινε καταγ­γε­λία, τότε έφυγε και ο κ. Γεωρ­γού­λης από το κόμμα. Εάν είχε κληθεί να κατα­θέ­σει ο κ. Γεωρ­γού­λης, τότε θα ήταν γνωστό και στο Κοι­νο­βού­λιο. Και στο Κοι­νο­βού­λιο έφτασε μόλις χθες η απόφαση».

Η καταγ­γε­λία στις βελ­γι­κές αρχές για «βαριά ποινικά αδι­κή­ματα» εις βάρος του ευρω­βου­λευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, πριν από τρία χρόνια, το 2020, αρχικά ανώνυμα.

Επώνυμη, ως προς τον φερό­μενο ως δράστη, έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά και αφότου η καταγ­γέλ­λουσα είδε συμ­με­τοχή του ευρω­βου­λευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε καμπά­νια κατά της βίας ενα­ντίον των γυναι­κών. Σε κάθε περί­πτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, η καταγ­γέλ­λουσα προ­σέ­φυγε στις βελ­γι­κές αρχές με ιατρο­δι­κα­στική γνω­μά­τευση αμέσως μετά το περι­στα­τικό.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται από τότε το γραφείο του γενικού εισαγ­γε­λέα Βρυ­ξελ­λών και, σύμφωνα με τις προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σίες, έχουν ήδη υπάρξει προ­α­να­κρί­σεις και έρευνες προτού κατα­τε­θεί το σχετικό αίτημα στο Προ­ε­δρείο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου για άρση της ασυλίας του Ελληνα ευρω­βου­λευτή.

Δια­δι­κα­σία άρσης της ασυλίας

Οπως προ­βλέ­πε­ται στον Κανο­νι­σμό του Κοι­νο­βου­λίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρω­βου­λευτή ανα­κοι­νώ­νε­ται από τον/την πρόεδρο του Ε.Κ. στην Ολο­μέ­λεια και στη συνέ­χεια παρα­πέ­μπε­ται στην Επι­τροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Αυτό συνέβη χθες, όταν η πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανα­κοί­νωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμό­διες αρχές του Βελγίου για άρση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ασυλίας του Αλέξη Γεωρ­γούλη». Το αίτημα, σύμφωνα με τις προ­βλε­πό­με­νες δια­δι­κα­σίες, παρα­πέ­μπε­ται στην Επι­τροπή Νομικών Υπο­θέ­σεων του Κοι­νο­βου­λίου.

Πριν εγκρί­νει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοι­νο­βου­λίου να εγκρί­νει ή να απορ­ρί­ψει το αίτημα, η Επι­τροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πλη­ρο­φο­ρία που κρίνει ανα­γκαία από τον γενικό εισαγ­γε­λέα των Βρυ­ξελ­λών.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, στη διάρ­κεια της ακρό­α­σης της εν λόγω Επι­τρο­πής θα ακου­στεί για πρώτη φορά ολό­κληρο το κατη­γο­ρη­τή­ριο και ο ενδια­φε­ρό­με­νος ευρω­βου­λευ­τής έχει τη δυνα­τό­τητα να απα­ντή­σει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.