ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αυτοδιοίκηση προτάσσει ως μείζον ζήτημα την κοινωνική κατοικία

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ23

Την Κοι­νω­νι­κή Κα­τοι­κία, προ­τάσ­σει ως μεί­ζον ζή­τη­μα στο Νότιο Αι­γαίο η Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση, καθώς μετά την οι­κο­νο­μι­κή, την παν­δη­μι­κή και την ενερ­γεια­κή κρίση οι ευ­πα­θείς ομά­δες και τα νοι­κο­κυ­ριά που δυ­σκο­λεύ­ο­νται να αντε­πε­ξέλ­θουν στις βα­σι­κές τους ανά­γκες έχουν αυ­ξη­θεί κα­τα­κό­ρυ­φα.

Ηδη η ΠΕΔ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου δια του προ­έ­δρου της δη­μάρ­χου Ρόδου κ. Αντώ­νη Κα­μπου­ρά­κη δίνει έμ­φα­ση στις Κοι­νω­νι­κές Κα­τοι­κί­ες, ζή­τη­μα το οποίο μά­λι­στα πρό­κει­ται να απα­σχο­λή­σει και το Ετή­σιο Τα­κτι­κό Συ­νέ­δριο της Ενω­σης Δήμων Νο­τί­ου Αι­γαί­ου η ημε­ρο­μη­νία του οποί­ου δεν έχει ακόμα προσ­διο­ρι­στεί, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να γίνει στο αμέ­σως προ­σε­χές διά­στη­μα.

Όπως υπο­γραμ­μί­στη­κε, κατά την τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Νο­τί­ου Αι­γαί­ου οι Δήμοι στη χώρα και στα νησιά του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου δια­δρα­μά­τι­σαν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στην στή­ρι­ξη της κοι­νω­νί­ας σ΄ όλα τα χρό­νια της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων.

Ιδιαι­τέ­ρως οι Δήμοι σε Δω­δε­κά­νη­σα και Κυ­κλά­δες, με κοι­νω­νι­κή ευαι­σθη­σία και πρω­το­πο­ρια­κές πρω­το­βου­λί­ες ανα­δεί­χτη­καν σε πυ­λώ­να κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής και στή­ρι­ξης. Με μό­νι­μο πρό­βλη­μα την επαρ­κή οι­κο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη από την Κε­ντρι­κή Διοί­κη­ση κα­τά­φε­ραν να λει­τουρ­γή­σουν βα­σι­κές κοι­νω­νι­κές – προ­νοια­κές δομές και να ιδρύ­σουν και νέες που θα μπο­ρού­σαν να συμ­βά­λουν στην στή­ρι­ξη ευ­πα­θών τμη­μά­των της κοι­νω­νί­ας που αυ­ξά­νο­νταν.

Στην ίδια κα­τεύ­θυν­ση κι­νή­θη­καν στις ιδιό­μορ­φες, πρω­το­φα­νείς συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας και στην συ­νέ­χεια στην δίνη της οι­κο­νο­μι­κής – ενερ­γεια­κής κρί­σης. Στη διάρ­κεια όλης αυτής της πε­ριό­δου είναι κοινά πα­ρα­δε­κτό, ότι έχουν αυ­ξη­θεί οι ευ­πα­θείς ομά­δες, τα νοι­κο­κυ­ριά που δεν τα βγά­ζουν πέρα. Έχουν αυ­ξη­θεί επο­μέ­νως οι ανά­γκες.

«Σή­με­ρα είναι ανα­γκαί­ος ένας ανα­στο­χα­σμός στην προ­σπά­θεια αυτή, μια επα­νε­ξέ­τα­ση της κα­τά­στα­σης και του επι­πέ­δου κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής εκ μέ­ρους της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης και μια χά­ρα­ξη των βη­μά­των στο επό­με­νο διά­στη­μα, διευ­ρύ­νο­ντας τις πα­ρεμ­βά­σεις μας και σε νέα επί­πε­δα. Χρειά­ζε­ται επο­μέ­νως να δούμε τις βα­σι­κές δομές, δρα­στη­ριό­τη­τες στην κα­τεύ­θυν­ση της ανα­βάθ­μι­σης της ποιό­τη­τας και βελ­τί­ω­σης των πα­ρε­χό­με­νων κοι­νω­νι­κών, προ­νοια­κών υπη­ρε­σιών. Ανα­δει­κνύ­ε­ται όμως αδή­ρι­τη η ανά­γκη να δρά­σου­με λαμ­βά­νο­ντας νέες πρω­το­βου­λί­ες. Η Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση θα πρέ­πει να κα­το­χυ­ρώ­σει πα­ρα­πέ­ρα τον κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο της, διεκ­δι­κώ­ντας πό­ρους και αρ­μο­διό­τη­τες», επι­ση­μάν­θη­κε από τον γραμ­μα­τέα της ΠΕΔ κ. Γ. Πόκ­κια ση­μειώ­νο­ντας ότι ένα νέο επί­πε­δο πα­ρεμ­βά­σε­ων της Αυ­το­διοί­κη­σης είναι το πεδίο της Κοι­νω­νι­κής Κα­τοι­κί­ας, όρος που δια­τη­ρεί­ται γε­νι­κός και ασα­φής στη χώρα μας, σε σχέση με το τι συμ­βαί­νει στις χώρες της Ε.Ε.

Το σί­γου­ρο είναι πως αν μέχρι πρό­τι­νος οι πο­λι­τι­κές κοι­νω­νι­κής κα­τοι­κί­ας απευ­θύ­νο­νταν κύρια σε επαγ­γελ­μα­τι­κές ομά­δες, ερ­γα­ζό­με­νους με ει­δι­κό κα­θε­στώς ερ­γα­σί­ας, θε­ο­μη­νιό­πλη­κτους, σει­σμό­πλη­κτους, κλπ, σή­με­ρα έχου­με αύ­ξη­ση των αν­θρώ­πων που εντάσ­σο­νται στις μειο­νε­κτι­κές και ευ­πα­θείς ομά­δες, ενώ υπάρ­χει ορατή έλ­λει­ψη κοι­νω­νι­κών υπο­δο­μών.

Εξάλ­λου είναι εμ­φα­νές πλέον, τόσο στη Ρόδο, όσο και στα Δω­δε­κά­νη­σα ότι η μέση οι­κο­γέ­νεια μετά και την ενερ­γεια­κή κρίση το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος του ει­σο­δή­μα­τος κα­λύ­πτει πάγια έξοδα με τα χρέη να συσ­σω­ρεύ­ο­νται και όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι συ­μπο­λί­τες μας να έχουν ανά­γκη στή­ρι­ξης.

Σή­με­ρα είναι πιο ανα­γκαία παρά ποτέ η χά­ρα­ξη μιας συ­νο­λι­κής πο­λι­τι­κής κοι­νω­νι­κής κα­τοι­κί­ας που να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από πλη­ρό­τη­τα. Μια πο­λι­τι­κή που να αντι­με­τω­πί­ζει τις ανά­γκες από­ρων, αστέ­γων, επα­νέ­ντα­ξης γυ­ναι­κών που φι­λο­ξε­νού­νται προ­σω­ρι­νά σε δομές ως θύ­μα­τα βίας, παι­διών πάνω από τα 18 που φι­λο­ξε­νού­νται σε δομές παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, νέων ζευ­γα­ριών, εκ­παι­δευ­τι­κών που έρ­χο­νται στα νησιά μας και δεν βρί­σκουν στέγη, κ.α.

Χρειά­ζε­ται επο­μέ­νως συ­νο­λι­κό σχέ­διο, ισό­τι­μη συμ­με­το­χή των δήμων στην χά­ρα­ξη και υλο­ποί­η­σή του, πό­ρους. Πό­ρους που θα εξα­σφα­λί­ζο­νται από το Δη­μό­σιο, τους Δή­μους, σε συ­νερ­γα­σία με την Εκ­κλη­σία και ιδιώ­τες. Κάτι τέ­τοιο απαι­τεί στοι­χεία ακόμα και στα­τι­στι­κά για τα προ­βλή­μα­τα και την έκτα­σή τους.

Χρειά­ζο­νται όμως ταυ­τό­χρο­να με­λέ­τες όπως και έρευ­νες κοι­νής γνώ­μης που θα διε­ρευ­νούν τις ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας, την ικα­νο­ποί­η­σή τους από τις δρά­σεις μας, τις προ­τε­ραιό­τη­τές τους, τις σκέ­ψεις τους για τον σχε­δια­σμό μας και μια νέα πο­λι­τι­κή κοι­νω­νι­κής κα­τοι­κί­ας.

Γι΄ αυτό θα διε­νερ­γη­θεί από την ΠΕΔ η υλο­ποί­η­ση μιας έρευ­νας κοι­νής γνώ­μης με αυτά τα επί­πε­δα διε­ρεύ­νη­σης, ώστε να δια­τυ­πω­θούν με τρόπο επι­στη­μο­νι­κό και αδιαμ­φι­σβή­τη­το στοι­χεία, συ­μπε­ρά­σμα­τα και κα­τευ­θύν­σεις για τα επό­με­να βή­μα­τα προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.